EM-kvalifikation i nyt format

EURO 2016: UEFA trækker lod til EM-kvalifikationsturneringen søndag den 23. februar. Kampene i de ni grupper fordeles over tre dage for hver kampdag og seks dage fra torsdag til tirsdag for dobbelte kampdage i det nye ”Week of Football”-koncept.


Foto:fodboldbilleder.dk


Det europæiske fodboldforbund, UEFA, trækker søndag den 23. februar lod til kvalifikationsturneringen til EURO 2016 med slutrunden i Frankrig i sommeren 2016.

Lodtrækningen baserer sig sportsligt på en seedning ud fra holdenes resultater i de tre seneste EM- og VM-turneringer, og placerer de 53 landshold i ni grupper, hvor de otte grupper får deltagelse af seks hold og den niende af fem hold.

Europas 54. landshold, Frankrig, er som værtsnation automatisk deltager i slutrunden, og deltager derfor formelt set ikke i kvalifikationsturneringen.


Værtsnation spiller med

Så langt, så godt. For derefter bliver der med UEFA’s ”Week of Football”-koncept tale om et helt nyt format for en europæisk kvalifikationsturnering.

For selv om Frankrig ikke deltager i kvalifikationsturneringen, vil holdet blive placeret i den niende kvalifikationsgruppe med kun fem hold. Frankrig kommer således reelt til at indgå i programlægningen som modstander i venskabslandskampe mod det af de fem hold, der er oversidder i den pågældende spillerunde.

Dermed holdes de tidligere Europa- og Verdensmestre og kommende værter for slutrunden inde i både det det kommercielle og sportslige loop i det halvandet år, kvalifikationsturneringen løber over fra sensommeren i år og frem til oktober og november næste år.


Kampe fordeles over tre og seks ugedage

I stedet for de dobbelte landskampdatoer, hvor stort set alle kvalifikationskampe over hele Europa de senere år er blevet spillet på fredage og tirsdage, så vil kampene i den kommende turnering blive fordelt over mellem tre eller seks ugedage.

På de fire enkeltstående kampdage vil kampene blive fordelt over tre dage. Eksempelvis vil kampene på den allerførste spilletermin, Kampdag 1, blive fordelt på søndag den 7., mandag den 8. og tirsdag den 9. september. På Kampdag 4 bliver kampene derimod fordelt mellem ugedagene fredag den 14. lørdag den 15. og søndag den 16. november.

Det kommende kampprogram byder på seks kampdage med tre såkaldte ”double-headers”, som hidtil har dækket to kampdage typisk med kampe på fredag og tirsdag. I forbindelse med disse dobbeltdatoer, hvor holdene typisk er samlet over otte-ni dage, vil UEFA nu fordele kampene på seks dage fra torsdag over fredag, lørdag, søndag, mandag til og med tirsdag i den følgende uge.

For at sikre holdene så ens forberedelsesvilkår som muligt, er alle hold som minimum og standard garanteret to hviledage mellem hver kamp, idet holdene på dobbeltterminerne spiller enten torsdag og søndag, fredag og mandag eller lørdag og tirsdag.


Fast kamptidspunkt 20.45 plus 18.00 i weekender

Det fælles europæiske landskampkoncept betyder også et fastsat kamptidspunkt for alle kvalifikationskampe.

DBU har de senere år spillet kvalifikationskampe med start klokken 20.15 i Parken, men dette kick off bliver nu rykket en halv time, idet UEFA har fastsat klokken 20.45 centraleuropæisk tid alle aftenener med yderligere et kamptidspunkt klokken 18.00 for kampe på lørdage og søndage.

De ni gruppevindere går sammen med de ni to’ere og den bedste tre’er på tværs af grupperne direkte til slutrunden, mens de resterende otte tre’ere skal ud i play off-kampe om de sidste fire af det rekordstore antal på 24 deltagere ved slutrunden.

De 260 kampe i kvalifikationsturneringen spilles fra søndag den 7. september til tirsdag den 13. oktober 2015 med play off-kampe mellem den 12.-14. og 15.-17. november 2015.

Lodtrækningen tv-transmitteres fra Palais des Congrès Acropolis i Nice mellem klokken 12.00 og 12.50. Kampprogrammet vil blive offentliggjort klokken 16.30.

Slutrunden om Europamesterskabet spilles i Frankrig i perioden fra fredag den 10. juni til søndag den 10. juli 2016.

SBS Discovery sender lodtrækningen til kvalifikationsgrupperne live på Kanal 5.

Log ind