Kommercielle, klimatiske og kulturelle hensyn i EURO-lodtrækning

EURO 2016: Lodtrækningen til EM-kvalifikationsturneringen tager kommercielle, klimatiske, kulturelle samt geografiske, politiske og ikke mindst sportslige hensyn.


Foto:fodboldbilleder.dk


Sportslig seedning er kun én forudsætning, når det europæiske fodboldforbund, UEFA, søndag den 23. februar trækker lod til kvalifikationsturneringen til EURO 2016 med slutrunden i Frankrig i sommeren 2016.

Den sportslige seedning blev bekræftet i sidste måned med fem seedningslag med ni hold og det sjette med otte hold.

Det er samtidig det mest objektive kriterie for lodtrækningen, idet den bygger på landsholdenes resultater fra kvalifikationsturneringen, eventuelle play off-kampe og slutrunden ved VM i 2010 med 20%, EM-turneringen 2012 med 40% samt kvalifikationsturneringen og eventuelle play off-kampe til VM-slutrunden i Brasilien denne sommer ligeledes med 40%.


Kampe fordeles over flere ugedage

Med Frankrig som automatisk deltager ved slutrunden, skal de øvrige 53 landshold lodtrækkes til de ni kvalifikationsgrupper med seks hold i de otte grupper (A-H) og fem i den niende gruppe (I). Derefter bliver Frankrig placeret som det sjette hold i gruppe I for at spille venskabslandskampe mod de øvrige fem hold, og dermed opretholde momentum op til slutrunden.

De i alt 260 kvalifikationskampe indgår i det helt nye ”Week of Football”-koncept, som bygger på de muligheder, den centrale markedsføring fra UEFA’s side giver mulighed for, og hvoraf mange elementer eksempelvis kendes fra Champions League-turneringen.

Kampene vil ikke længere kun blive spillet fredag og tirsdag som de senere år, men derimod delt ud over tre ugedage på de enkeltstående terminer, mens de såkaldte ”double headers” med to kampdage indenfor en sammenhængende periode vil blive fordelt over seks ugedage; torsdag, fredag, lørdag, søndag, mandag og tirsdag.

UEFA har også fastsat identiske kamptidspunkter klokken 20.45 på alle kampdage over hele Europa plus yderligere et kamptidspunkt klokken 18.00 for kampe på lørdage og søndage.


Kampprogram samme dag

Lodtrækningen bliver tv-transmitteret (Kanal 5) fra Palais des Congrès Acropolis i Nice mellem klokken 12.00 og 13.00.

Hidtil ville fodboldforbundene derefter finde sammen gruppevis for at aftale en dato og sted at mødes for at forsøge at forhandle et kampprogram på plads.

Med det nye koncept overtager et softwareprogram nu sammensætningen af kampprogrammet for alle 260 kampe i kvalifikationsturneringen ud fra en række prædefinerede kriterier. Det sker i timerne efter lodtrækningen mellem klokken 13.00 og 16.00, hvorefter det komplette kampprogram bliver offentliggjort klokken 16.30.

I et forsøg på at sikre en sportslig og kommerciel hensigtsmæssig gennemførelse af kvalifikationsturnering lægger UEFA således en hel række kriterier ind i den computerbaserede planlægning af kampprogrammerne i og på tværs af de ni kvalifikationsgrupper.


Hviledage og rotation

For at sikre landsholdene ens sportslige betingelser er alle hold garanteret to hviledage mellem hver kamp, idet holdene på dobbeltterminerne spiller enten torsdag og søndag, fredag og mandag eller lørdag og tirsdag.

De kun to hviledage mellem kampene er isoleret set en sportslig forringelse for samtlige hold, idet tidligere kvalifikationsturneringer har haft kampe på lørdage og onsdage eller senest fredage og tirsdage, det vil sige med tre hele hviledage mellem kampene.

Blandt andre, mere objektive forhold tager programmet højde for, at ingen hold skal spille mere end to hjemme- eller udekampe i træk samt, at alle hold indleder og afslutter kvalifikationsturneringen med en hjemmebane/udebane- eller en udebane/hjemmebane sekvens.

Dette rotationsprincip har til formål at fordele de enkelte landsholds kampe så fair som muligt mellem hverdage (torsdage, mandage og tirsdage) og weekenddage (fredage, lørdage og søndage), og skal også forsøge at opnå en rimelig fordeling af hjemmekampe i weekender.

Tyskland, Holland, Italien, Spanien, England og Frankrig (kun venskabskampe) vil som top tv-markeder blive fordelt med to i hver af de tre rotationsklynger, der skal sikre, at disse holds kampe ikke spilles samtidigt.


De store fordeles

Blandt de kommercielle hensyn vil netop landsholdene fra de traditionelt store tv-markeder – Tyskland, Holland, Italien, Spanien og England - blive fordelt i grupperne med seks hold.

Det sidst udtrukne af de resterende fire hold i første seedningslag – Portugal, Grækenland, Rusland eller Bosnien-Herzegovina - vil blive placeret i Gruppe I på fem hold.

Tyskland, Holland, Italien, Spanien, Portugal og Frankrig vil tillige blive tildelt sene starttidspunkter på hjemmebane lørdage og søndage af hensyn til både tv-markedet og traditionerne i de seks lande.

Derudover tager UEFA regionale hensyn således, at i alt 19 landshold fra fire historiske, kulturelle og geografiske regioner i Europa så godt som muligt får spredt deres respektive kampe. Det gælder Storbritannien og Irland med England, Skotland, Wales, Nordirland og Irland, Skandinavien med Danmark, Sverige, Norge og Finland, Baltikum med Estland, Letland og Litauen samt Balkan-landene Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien og Slovenien.

UEFA’s bestyrelse har ligeledes besluttet, at Aserbajdsjan og Armenien samt Spanien og Gibraltar af politiske årsager ikke skal deltage i samme grupper.


Klimatiske hensyn

UEFA har også gjort det differentierede klima over det Europæiske kontinent til en standard-forudsætning i programplanlægningen.

Forbundet har således udpeget 11 lande til at være omfattet af klimatiske hensyn på grund af vinterbetingelser, som er opdelt i to grupper. ”Hårde vinter spillesteder” er Færøerne, Finland, Island, Norge og Rusland, mens ”bløde vinter spillesteder” omfatter Hviderusland, Estland, Letland, Litauen, Sverige og Ukraine.

Lodtrækningen skal forsøge at sikre, at holdene defineret som underlagt ”hårde vinterbetingelser” ikke spiller kampe på hjemmebane på kampdag 4 (november) og kampdag 5 (marts), mens spillestederne defineret som ”bløde vinterbetingelser” ikke skal spille på hjemmebane på kampdag 4 (november) og nødigt på kampdag 5 (marts). Standardsekvenserne tager højde for to ”hårde vinterbetingelser” og én ”blød vinterbetingelse”.

Dertil kommer tilsvarende klimatiske betingelser for Cypern i sommermånederne, så Cypern friholdes for en landskamp på Middelhavsøen på kampdag 6 (juni).


Rejseafstande og lokale forhold

UEFA forsøger ligeledes at kompensere de hold, der skal ud på de længste rejser ved at benytte et kriterie om rejseafstande.

13 lande er geografisk placeret så langt fra hinanden, at de og deres modstandere er omfattet af betegnelsen ”ekstraordinær rejsetid”, som UEFA definerer som mere end otte times direkte flyvetid plus 90 minutters transfertid og transport.

Det vil blandt andet gælde for Island, Nordirland, Portugal, Irland, Spanien og Wales til og fra Kasakhstan, Gibraltar og Portugal til og fra Aserbajdsjan samt Israel og Armenien til og fra Island. Hensynet udmønter sig blandt andet i, at disse hold ikke skal spille mod hinanden på den anden af to dobbeltkampe.

Der vil i programplanlægningen også blive taget hensyn til nationale helligdage og andre, lignende begivenheder.

Med de centralt fastsatte spilletidspunkter klokken 20.45 centraleuropæisk tid (CET) torsdage, fredage, lørdage, søndage, mandag og tirsdage samt også klokken 18.00 CET på lørdage og søndage har UEFA dog samtidig erkendt, at der er behov for lokale lempelser i seks lande – Armenien, Aserbajdsjan, Hviderusland, Georgien, Kasakhstan og Rusland - som skal spille deres hjemmekampe med start klokken 18.00 CET. Ingen kampe må starte senere end klokken 21.45/22.00 lokal tid.


Manuelle justeringer

UEFA forbeholder sig ret til - i samarbejde med de pågældende, direkte involverede fodboldforbund – at foretage manuelle justeringer til den computer-udarbejdede kampprogram i tilfælde, hvor det vil medvirke til en mere optimal gennemførelse af turneringen.

Kvalifikationsturneringens gruppekampe spilles i perioden fra søndag den 7. september 2014 til tirsdag den 13. oktober 2015. Dertil kommer to gange fire play off-kampe med de første kampe 12.-14. og returkampe 15.-17. november 2015.

Slutrunden om Europamesterskabet spilles i Frankrig i perioden fra fredag den 10. juni til søndag den 10. juli 2016 med deltagelse af 24 landshold.

SBS Discovery sender live fra EM-lodtrækningen søndag den 23. februar klokken 12.00 på Kanal 5.


Læs også:

EM-kvalifikation i nyt format

Datoer – og tidspunkter:

Ugedage:

De fleste terminer for EM 2016-kvalifikationskampene omfatter to kampdage.

Kampene på disse dobbeltdatoer vil blive fordelt mellem torsdag og tirsdag i den pågældende landskamptermin sådan, at de enkelte landshold holdene spiller enten torsdag og søndag, fredag og mandag eller lørdag og tirsdag.

Tidspunkter:

UEFA har fastsat kick off klokken 20.45 (CET) for alle kampe (torsdag, fredag, lørdag, søndag, mandag og tirsdag) samt også klokken 18.00 for kampe i weekender (lørdag og søndag).

Datoer:

Kampdag 1:  7.-9. september 2014
Kampdag 2:  9.-11. oktober 2014
Kampdag 3:  12.-14. oktober 2014
Kampdag 4:  14.-16. november 2014
Kampdag 5:  27.-29. marts 2015
Kampdag 6:  12.-14. juni 2015
Kampdag 7:  3.-5. september 2014
Kampdag 8:  6.-8. september 2015
Kampdag 9:  8.-10. oktober 2015
Kampdag 10:  11.-13. oktober 2015

Play off, første kampe: 12.-14. november 2015
Play off, returkampe: 15.-17. november 2015

 

 

 

Log ind