MENU

Richard Møller Nielsen hædres

Tidligere landstræner Richard Møller Nielsen bliver optaget som individuelt medlem af Fodboldens Hall of Fame. Introduceres af landskamprekordholder Peter Schmeichel på DBU’s repræsentantskabsmøde lørdag den 1. marts.

Tidligere landstræner Richard Møller Nielsen, 76 år, bliver nu også optaget som individuelt medlem af Fodboldens Hall og Fame.

Det vil ske i forbindelse med DBU’s årlige repræsentantskabsmøde i Odense lørdag den 1. marts, hvor tidligere Europamester og nuværende medlem af Fodboldens Hall of Fame, Peter Schmeichel vil stå for den formelle introduktion af hans tidligere træner.

Richard Møller Nielsen stod bag dansk fodbolds – og muligvis hele dansk idræts – største internationale præstation nogensinde med resultaterne undervejs i turneringen og finalesejren over Tyskland og dermed titlen som Europamester i 1992.

Blandt de første medlemmer af Fodboldens Hall of Fame

Bedriften betød, at Richard Møller Nielsen og de 20 spillere fra EM-landsholdstruppen kollektivt blev introduceret som de første medlemmer af Fodboldens Hall of Fame ved offentliggørelsen af det ny-indstiftede æresgalleri i efteråret 2008.

”Det er en dejlig fornemmelse at blive et af de første medlemmer i den nye Hall of Fame. Jeg var derfor glad for, at jeg sammen med Lars Olsen i dag kunne repræsentere hele EM-holdet. For det var først og fremmest en holdpræstation, at vi blev europamestre dengang. Jeg sagde det dengang og vil meget gerne sige det igen; vi havde alle på holdet følelsen af, at det ikke bare var os på holdet, men en følelse af at hele Danmark var med i den præstation, vi lavede i Sverige. Der var jo fantastisk opbakning – i Sverige, på busturen inde i byen og på Rådhuspladsen. Vi vidste, at dem kunne vi ikke skuffe,” udtalte Richard Møller Nielsen, da han sammen med sin anfører fra EM-slutrunden i 1992, Lars Olsen, repræsenterede truppen ved offentliggørelsen af Fodboldens Hall of Fame og deres optagelse 1. oktober 2008.

I forbindelse med Richard Møller Nielsens 75 års fødselsdag for halvandet år siden hyldede DBU sammen med hans tidligere, mangeårige klub, OB, den tidligere træner for hans loyale og enestående indsats for danske fodbold. Det skete før landskampen mod Slovakiet på netop Odense Stadion den 15. august 2012.

Han var senere samme år tiltænkt sin individuelle introduktion i Fodboldens Hall of Fame samme aften, som Brian Laudrup blev optaget, og i lighed med Peter Schmeichel (2009), der dermed begge er såvel individuelle som kollektive - sammen med landsholdstruppen fra EM-slutrunden i 1992 - medlemmer af fodboldens fornemmeste selskab.

Komitéen bag Fodboldens Hall of Fame arbejder med et princip om, at nulevende personer, som optages i den eksklusive kreds, skal deltage personligt ved introduktionen.

Den planlagte optagelse af Richard Møller Nielsen ved Dansk Fodbold Award i november 2012 måtte imidlertid udskydes, fordi han allerede havde accepteret en invitation til en tilsvarende festlig begivenhed samme aften i det finske fodboldforbund. Her blev han tildelt finsk fodbolds mest prestigefyldte pris, som synligt bevis på hans store betydning for finsk fodbold på baggrund af hans fire år som landstræner for Finland.

Peter Schmeichel introducerer

Efter en menneskealder som først topspiller på amatørbasis og senere træner på fuld tid trak Richard Møller Nielsen sig i de senere år tilbage og nød sit otium i sit og hustruen Jonnas hus i Kerteminde.

Richard Møller Nielsen har ulykkeligvis siden sidste sommer været ramt af sygdom, som forhindrede ham i at blive optaget i Fodboldens Hall of Fame ved Dansk Fodbold Award i november sidste år, og som følge af sygdommens udvikling efter al sandsynlighed også vil forhindre ham i at deltage ved introduktionen 1. marts.

Derfor fraviger komitéen bag udvælgelsen af medlemmerne kriteriet for personlig tilstedeværelse ved optagelsesceremonien. Richard Møller Nielsens har efter aftale med komitéen fået overbragt nyheden om den forestående anerkendelse af sin mangeårige kollega og nære ven, Sepp Piontek, og gav ved den lejlighed udtryk for sin store glæde over optagelsen. Som følge af sin helbredsmæssige situation er Richard Møller Nielsen naturligvis indstillet på, at hans søn, Tommy Møller Nielsen, accepterer optagelsen og modtager statuetten og på hans vegne.

Mens Peter Schmeichel blev optaget som individuelt medlem af Fodboldens Hall of Fame ved en introduktionstale af sin tidligere manager i Manchester United, Sir Alex Ferguson, og Brian Laudrup blev det af sin tidligere manager i Glasgow Rangers, Walter Smith, er der tilsvarende stor symbolværdi i, at Richard Møller Nielsen bliver introduceret af Peter Schmeichel, som han igennem25 år har haft meget stærke bånd til.

”Jeg føler det som en stor ære at skulle introducere Richard til Fodboldens Hall of Fame,” siger Peter Schmeichel, og fortsætter:

”Han har betydet utroligt meget for mig og min karriere, for landsholdet og for dansk fodbold. Richard fortjener denne påskønnelse mere end nogen anden.”

Mest vindende, danske landstræner

I januar 1995 deltog landsholdet i Intercontinental Championship i Saudi Arabien med deltagelse af de kontinentale mestre fra Sydamerika, Nordamerika, Afrika, Asien, Oceanien og Europa. Her sikrede Richard Møller Nielsen endnu et internationalt trofæ til Danmark med en finalesejr på 2-0 over Argentina.

I Richard Møller Nielsens 65 A-landskampe som officiel landstræner førte han holdet til 34 sejre, 17 uafgjorte og kun 14 nederlag.

Otte af kampene med det daværende OL-landshold (1987-1988) var kvalifikationskampe, som på grund af de hyppigt ændrede regler for spilleberettigelse havde status af A-landskampe. Med seks sejre, én uafgjort og ét nederlag og en imponerende målscore på 25-3 i de otte kampe bringer det Richard Møller Nielsens op på 73 kampe som ansvarlig i A-landskampe.

Med 40 sejre, 18 uafgjorte og kun 15 nederlag og med en målscore på 115 mål mod 55 i de 73 kampe er Richard Møller Nielsen den suverænt mest vindende træner i A-landskampe gennem årene.

Efter perioden som dansk landstræner blev han træner for det finske landshold (1996-1999) og derefter det israelske landshold (2000-2002).

Log ind