Jagten på den danske fodbolddommer

Den landsdækkende dommermangel er afblæst, men enkelte steder har DBU stadig udfordringer med at skaffe fodbolddommere nok til dansk fodbold. To unge dommere fortæller her, hvorfor dommerfaget er ’the shit’

Jagten er gået ind på flere danske fodbolddommere til at hjælpe med at få dømt kampe også i de danske yderområder. Foto: www.fodboldbilleder.dk



De er en eftertragtet vare ude i de danske fodboldklubber, når der skal dømmes i de godt 100.000 fodboldkampe, der hvert år spilles over hele landet.

Men eftertragtet er ikke altid lig med populær. Et image, der dog ifølge to nye unge dommere bestemt ikke bør skræmme nogen – for det er nemlig en del af det, der med til at gøre dommerjobbet både udfordrende og spændende.

Fede oplevelser og store udfordringer

Lasse Læbel Graagaard og Thomas Basse Jensen er to ud af 3.227 uddannede aktive fodbolddommere. De er ikke i tvivl om, hvorfor de valgte at blive fodbolddommer, da fodbolden skulle have en afløser:

”Mit talent som spiller var ikke til en professionel karriere, og der så jeg dommergerningen som en god mulighed, for at avancere opad. Dommerrollen er en god mulighed for at se fodbolden fra en side, som ellers ikke altid er lige populær. Og jeg er blevet bidt af det siden!,” siger 19-årige Lasse Læbel Graagaard, der fremhæver udfordringerne, oplevelserne og kollegaerne som de tre vigtigste ting i det at være fodbolddommer:

”Hver kamp er anderledes, så man skal være klar på hver og en, og man kommer ud for rigtig mange udfordringer, der tester dig. Det syntes jeg er fedt!,” uddyber den unge dommer.

Det samme synes 17-årige Thomas Basse Jensen, der også fremhæver de mange kompetencer, du lærer at bruge på banen:

”Man tror, det at være fodbolddommer bare er noget med at dømme frispark eller ikke at dømme frispark, men det er meget mere end det. Elementer som psykologi, ledelse og kommunikation er noget af det vigtigste indenfor dommeruniverset. Det blev jeg især overrasket over, at man skulle bruge for at blive en god fodbolddommer.”

Fede oplevelser i hver kamp

Men hvordan er det så at dømme når adrenalinen pumper, tilskuerne råber og ’bolden ruller’?

”Der opstår en speciel følelse, ja nærmest et kick af at komme gående med bold og flag i hånden og hilse på den pågældende træner med ordne "Hej mit navn er Thomas, og jeg er kampens dommer". Det er noget, som jeg er sikker på ikke kan sammenlignes med at stå i kassen i den lokale brugs. Der er bare en helt bestemt respekt for "Manden med fløjten" – men selvfølgelig vil der altid være utilfredse kunder i butikken, det er jo fodbold,” forklarer Thomas, som suppleres af Lasse:

”Man kan tage mange uddannelser, læse op og studere dommerfaget, men man det er på banen, at man bliver en bedre dommer. Du lærer noget nyt for hver kamp, og hver kamp er en fed oplevelse. Nye udfordringer og nye personer, du skal håndtere. Du skal være klar på, at du ikke altid er lige populær, men der er så få negative oplevelser, at man ikke tænker på dem.” 

Bliv dommer i sommerferien

Og i DBU håber man da også, at de to dommere vil få flere nye kollegaer og afholder derfor i august også seks ekstraordinære dommergrundkurser over hele landet målrettet de områder, hvor der er et yderligere behov for flere uddannede fodbolddommere.

Et initiativ, som DBU håber, vil give de klubber og områder, der har udfordringer en hjælpende hånd til at få dømt de godt 100.000 fodboldkampe, der hvert år spilles landet over.

”Vi har igennem de seneste år arbejdet målrettet på at både rekruttere men også fastholde fodbolddommere i dansk fodbold – og med stor succes. Vi taler ikke længere om dommermangel, og tallet af fodbolddommere har ligget ganske stabilt i de senere år. Men vi har stadig nogle lokale geografiske udfordringer med at skaffe nok dommere, og det skal vi selvfølgelig forsøge at hjælpe klubberne med at imødekomme,” lyder det fra Poul Johan Christensen, der er formand for DBU’s Rekrutterings- og Fastholdelsesgruppe.

Tilmeld dig nu!

SÅ - er action, ledelse, kommunikation & konfliktløsning, og ikke mindst masser af spændende fodboldoplevelser noget for dig? Så har du masser af muligheder i august!

I hele landet er der således oprettet dommerkurser for alle aldersgrupper, mens der på Sjælland (Taastrup) i Østjylland (Skanderborg) og i Nordjylland (Storvorde v. Aalborg) er mulighed for at deltage på en af sommerens DBU Dommercamps (hvor du er sammen en uge med mange andre fodboldinteresserede unge med mulighed for overnatning), eller en fodbolddommerskole, der er en uge med dommerfaget på skoleskemaet uden overnatning.

Læs mere om dem her

Her kan du deltage på DBU Dommergrundkursus 

DBU København
Kastrup BK

DBU Jylland
Skive IK
Spjald
Højbjerg

DBU Fyn
Langeskov     

DBU Sjælland
Stege

Log ind