Store Trænerdag om fremtidens fodbold

Store Trænerdag er en unik mulighed for både landstrænere, superligatrænere og breddetrænere i et samlet forum at diskutere, videndele og ikke mindst blive inspireret af hinanden. Torsdag blev 12. udgave afholdt på Brøndby Stadion.

Fodboldens tendenser var på dagsordenen ved Store Trænerdag 2014. Her i videoen giver Poul Hansen, Kasper Hjulmand, Morten Olsen og Per Frimann sine bud på, hvad der er vigtigste tendenser for fremtidens fodbold. Video: Allan Bjerreskov.


Der blev hilst, grinet og diskuteret, da over 500 danske trænere på alle niveauer havde trodset både sol og fridag, og i stedet deltage på 12. udgave af Store Trænerdag, der traditionen tro blev afholdt Kristi Himmelfartsdag i Michael Laudrup Loungen på Brøndby Stadion. Det er DBU, der står for at afholde Store Trænerdag  - en unik mulighed for både toptrænere og breddetrænere at ’fodboldnørde’ sammen.

"Det er en fantastisk dag og arrangement, og jeg mener også, at det er noget, vi skal værne om fortsætter. Det er jo en fornøjelse at se så mange trænere her i dag. Det er jo også noget af det, der kendetegner dansk fodbold - at der er kort vej fra top til bund. Vi er et lille land – og derfor er det også vigtigt at vi som fodboldland også udnytter de trænerkræfter, der er. Og Store Trænerdag er en af de unikke mu,ligheder, vi har for at få talt sammen på kryds og tværs, og ikke mindst få delt ud af erfaringerne,” lød det fra Kasper Hjulmand, der deltog sammen med Morten Olsen, Poul Hansen og Per Frimann deltog i en paneldiskussion om fremtidens fodbold. Et emne og en diskussion, der uden tvivl havde trukket masser af deltagere. 

Fra teamsammensætning til afslutningsspil

Dagens program var da bestemt også værd at bruge en fridag på og bød på lidt for enhver trænersmag.

Først på programmet var den danske kvindelandstræner Nils Nielsen, der fortalte om teamsammensætning – hvordan man som træner kan arbejde med at sætte et optimalt præsterende hold ud fra både kompetencer, men også persontyper. Et emne, som Gunnar Guillermo Nielsen fra Birkerød bestemt fik en masse ud af.

"Jeg kan tage rigtig meget med hjem til klubben. Det har været et spændende program og masser af inspiration og en god mulighed for at blive introduceret til den seneste udvikling i fodbolden og i trænerfaget. jeg var i sær glad for indlægget om forskellige typer, og hvordan man sammensætter et optimalt hold. Og så har jeg selvfølgelig fået talt med rigtig mange andre, også med tidligere trænere jeg har haft, da jeg har selv tidligere spillet fodbold. Det har været rigtig godt!” sagde Gunnar Guillermo Nielsen, træner og tidligere spiller i Birkerød..

Herefter var det U21-landstræner, der gav trænerne mulighed for frisk luft på tribunen, hvor årets træner 2013 med stor engagement og med hjælp fra medier i praksis viste afslutningsspil – hvordan man som spiller kommer fra tanke til handling i afslutningsspillet. 

Globale trends i fodbolden

Dagen sluttede med et aktuelt fokus på både de nationale og internationale trends i topfodbolden – med udgangspunkt i den danske Superliga, Champions League, og ikke mindst forventningerne til det kommende VM. Formatet var en paneldiskussion – spørgeren var DBU’s træneruddannelseskonsulent, Peter Rudbæk, mens panelet bestod af en række profiler: Landstræner Morten Olsen, nybagt Bundesligatræner, Kasper Hulmand, ekspertkommentator og trænerinstruktør, Poul Hansen og til slut tidligere spiller og nuværende kommentator, Per Frimann.

Og der blev i diskussionen om fremtidens fodbold plads til både dybdegående analyser, overbevisende argumentationer og selvfølgelig et par anekdoter til stor fornøjelse for de fremmødte deltagere.

En af dem var Dennis Pedersen fra Tingsted Boldklub.

”Det er super vigtigt, at vi også imellem kampe og træninger tager os tid som trænere til blive inspireret af andre og tænke lidt over, hvor kan vi som træner blive endnu dygtigere. Især den praktiske del, hvor man fik vist nogle træningsøvelser – her kan jeg tage elementer med fra og implementere hjemme i klubben. Jeg er desuden kommet alene, og derfor er det også en rigtig god mulighed for at netværke med andre trænere,” lød det fra Dennis Pedersen.

Og selv om man er toptræner kan man altid lære noget nyt:

”Der er altid noget at tage med fra en dag som denne – man skulle da være et skarn, hvis man ikke brugte sådan en lejlighed her til at finde noget at tage med – uanset niveau. Bare det, at vi sidder at taler sammen med vores kollegaer, det giver en masse.  Jeg har også selv altid fundet min inspiration hos andre trænere – mit eget trænerteam i FCN, landstræner Morten Olsen og ikke mindst Pep Guardiola – de er alle trænere, der har givet mig masser af inspiration og redskaber som træner.”

Den tidligere FCN-træner har da også netop sagt ja til nok sin største trænerudfordring hidtil i tyske Mainz 05 – en opgave og udfordring han kalder ’det helt rigtige’:

”Superligaen har jeg jo meget under huden, nu skal jeg arbejde på at få Bundesligaen ind under huden på samme måde – det glæder jeg mig selvfølgelig utrolig meget til. Jeg har fået muligheden i en af de største ligaer i verden og den lidenskab og passion, der er i Tyskland – den glæder jeg mig rigtig meget til og erfare.  Jeg er sikker på, at jeg som træner udvikler mig endnu mere ved at kaste mig ud i noget nyt – og det er det helt rigtige for mig som træner,” lød det fra Kasper Hjulmand, der sammen med 500 andre trænere torsdag eftermiddag nåede de sidste stråler sol efter en lang dag med debat, dybde og selvfølgelig kærlige drillerier.Store Trænerdag bød på både teori og praksis - her ved U21-landstræner Jess Thorup. foto: www.fdoboldbilleder.dk.

Log ind