Åbenhed og transparens er altafgørende i debatten om valget af Qatar som vært for VM i 2022. 

Det siger DBU’s formand, Jesper Møller, som kommentar til FIFA’s udmelding om, at valget af Qatar som VM-vært skete på fair vis.

FIFA's etiske komite offentliggjorde i går et resumé med konklusion af den længe ventede rapport om valget af Qatar som vært for VM i 2022. Ifølge FIFA er der ikke grund til at omgøre den kontroversielle beslutning om at tildele VM i 2022 til Qatar.

Senere på dagen er FIFA’s konklusion og afgørelse dog blevet kritiseret og undsagt af den amerikanske jurist Michael Garcia, der har stået bag selve undersøgelsesrapporten. Michael Garcia vil nu appellere afgørelsen til FIFA’s appel-komité. 

Det kaotiske forløb udstiller behovet for større åbenhed og transparens, mener DBU’s formand, der opfordrer FIFA til at offentliggøre hele rapporten, så offentligheden kan se grundlaget for afgørelsen: 

”Jeg er glad for, at vi endelig har fået indsigt i den uafhængige undersøgelsesrapport. Der er dog tale om en begrænset indsigt, da vi fortsat ikke har fået hele rapporten. Vi har hele tiden ønsket, at få hele rapporten offentliggjort og det behov er mere afgørende end nogensinde, så vi kan få vendt hver en sten i denne sag,” siger Jesper Møller. 

Undersøgelsesrapporten er blevet bestilt af FIFA’s etiske komité. Rapporten er baseret på mere end 75 interviews over de seneste 18 måneder og udarbejdet af den amerikanske advokat Michael Garcia. FIFA har valgt at offentliggøre et resumé på 42 sider, som DBU’s formand har nærlæst.  

”Der er fortsat alt for mange uafklarede spørgsmål om, hvorvidt det gik ordentligt for sig, da Qatar fik tildelt VM 2022. Dem kan vi få afklaret, hvis hele rapporten bliver offentliggjort og en uafhængig appel-instans får mulighed for at vurdere sagen,” siger Jesper Møller. 

DBU’s formand er tilfreds med, at flere af rapportens anbefalinger er blevet gennemført som en del af en fornyelsesproces i FIFA. Blandt andet er det nu de 209 medlemslande på FIFA-kongressen, der udpeger værtslande for VM-slutrunder. 

”DBU vil arbejde for, at fornyelsesprocessen fortsætter. Den aktuelle sag viser med al tydelighed, at der fortsat er behov,” siger Jesper Møller.