8 ugers træning på én uge

Årets fodboldskoler er i disse dage i fuld gang for mange håbefulde talenter. Men hvad kræver det egentlig for at blive rigtig god til fodbold og hvor passer fodboldskolen ind i drømmen? Vi har spurgt en talentchef og en fysiologisk ekspert.

Talent_fodboldskoler_500
På DBU´s fodboldskole i Vejby bliver der øvet tricks i stor stil. Foto: Fodboldbilleder.dk. 

Træning fem dage i træk i knap seks timer per dag. Det er virkeligheden for de næsten 30.000 børn og unge mellem otte og 14 år, som henover sommeren løber rundt på DBU’s Fodboldskole.

Sundhed, venskaber eller en drøm om, at fodboldskoletøjet bliver udskiftet med en ægte landsholdstrøje, når folkeskolen er bestået. Der er mange grunde til at tilbringe sommerens sidste ferieuge på fodboldskole. For et kort øjeblik fokuserer vi på den gruppe, som drømmer om en karriere som fodboldspiller og forsøger at svare på, hvad drømmen egentlig kræver.

Fodboldskolens betydning for drømmen

Det er ingen tvivl om, at det kræver træning at kunne leve af fodbold. Rigtig meget træning.

”En ca. 15 år gammel undersøgelse peger på, at de fleste elitespillere runder 9.000 træningstimer, når de er i starten tyverne. Til sammenligning ligger de semiprofesionelle og amatørerne henholdsvis ca. 2.000 og 4.000 timer lavere,” fortæller Lasse Christiansen forsker i motorisk indlæring ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

En deltager på DBU’s fodboldskole spiller i gennemsnit 24 timer fratrukket pauser, hvilket svarer til to måneders træning i klubben, hvis du træner to gange om ugen af halvanden time.

Træner du i gennemsnit tre gange om ugen i halvanden time og derudover spiller fodbold med vennerne hver dag i en halv time vil du på et år – uden ferie – ramme næsten 400 timer.

Udover de mange timer har den intensive træning på fodboldskolen også andre kvaliteter, som er svære i klubben.

”Jeg tror, man skal fokusere på langtidseffekten af en uge på fodboldskole. Hvis du ikke er så god med venstrebenet/hovedet/til at drible kan du være tilbøjelig til at vælge de løsninger fra under den daglige træning hjemme i klubben. Den specialiserede træning, som er en del af fodboldskolens univers, kan udvide ens repertoire og give den enkelte spiller muligheden for at trække på flere løsninger. Derfor vokser betydningen af sådan en uge, desto mere du bruger, det du har lært,” uddyber Lasse Christiansen.

Fra leg til talent

AaB er én af 258 klubber, der afholder DBU’s Fodboldskole. Her er talentchefen, Jakob Larsen, ikke tvivl om, hvilken betydning aktiviteter som fodboldskoler har for børnenes talentudvikling.

”Fodboldskolerne er med til at give børnene rigtig mange nye inputs og ny inspiration, fordi de pludselig er i et andet miljø med andre spillere og andre trænere. Samtidig er det rigtig mange timer, børnene træner. Er børnene derfor på fodboldskole år efter år, så kommer det op på rigtig mange træningstimer med nye træningsmetoder og kammerater, og det, er jeg overbevist om, gør en forskel på den lange bane,” fortæller Jakob Larsen.

Fra den seneste landsholdstrup har både Kasper Schmeichel, Andreas Bjelland, Daniel Wass, Simon Busk Poulsen, Christian Eriksen, Michael Krohn-Dehli og Nicklas Bendtner været på fodboldskole i deres yngre år.

Deltager du på samtlige af de mulige DBU’s Fodboldskoler fra du er fem år (DBU’s Skattejagt) til du er 14 år, kan du skrive 1.056 timers teknik på dit fodbold-CV. Det er et godt skridt på vejen mod toppen.

Læs mere om DBU´s Fodboldskoler her.

Udover individuelle tekniske færdigheder har DBU’s Fodboldskole fokus på, at fodbold er leg og skal være sjovt og socialt for ikke at miste de dygtigste spillere i teenageårene.

Læs mere: Teenagere vilde med fodbold.


Log ind