Amnesty og DBU indgår forpligtende samarbejde

Dansk Boldspil-Union og Amnesty International har indgået en samarbejdsaftale, der skal ruste DBU til at arbejde med menneskerettigheder i det internationale arbejde samt internationale kampe og turneringer.

Rådgivning, udveksling af viden og samarbejde om at sætte menneskerettigheder på den internationale dagsorden. Det er hovedpunkterne i en ny samarbejdsaftale, som DBU og Amnesty International har underskrevet. Aftalen skal skabe et stærkere beslutningsgrundlag for DBU på internationalt plan og sikre, at menneskerettigheder er en del af dagsordenen, når der træffes sportslige beslutninger. Aftalen betyder, at både spillere, ledere og trænere i DBU fremover modtager briefinger fra Amnesty Internationals danske afdeling om menneskerettighedssituationen i værtslandene forud for fodboldkampe og turneringer i udlandet. Hvis der er kritisable forhold, vil DBU bringe disse sager op over for værtslandenes fodboldorganisationer samt i andre relevante fodboldsammenhænge.

”DBU og Amnestys samarbejde har det udgangspunkt, at foldboldens verden påvirker det omkringliggende samfund, og at det i forbindelse med sportsbegivenheder kan være nødvendigt at tage hensyn til andre forhold end de rent sportslige. DBU vil arbejde for, at respekt for menneskerettigheder indgår som et væsentligt kriterium i udvælgelsen af værtslande”, står der blandt andet i den nye samarbejdsaftale mellem DBU og Amnesty.

Aftalen er indgået på et tidspunkt, hvor den internationale fodboldverden er ramt af beskyldninger om bestikkelse og korruption på højeste niveau i FIFA’s eksekutivkomité. Samtidig er der løbende debat om, hvorvidt de fremtidige VM-værtslande hos Rusland og Qatar gør nok for at overholde menneskerettighederne. Og til februar vælges ny præsident for FIFA til et valg, hvor DBU arbejder aktivt for at sætte transparens og etik på dagsordenen. 
DBU arbejder på at sikre, at FIFA lever op til de nyligt vedtagne reformer, hvor det er kongressen, der træffer afgørelsen om kommende værtskaber på baggrund at et udbudssystem med en række kriterier – heriblandt bæredygtighed og menneskerettigheder. I det arbejde vil samarbejdet med Amnesty International være af stor betydning, vurderer Jesper Møller, formand for DBU: 

”Fodbolden kan måske ikke løse alle verdens problemer, men vi skal bruge den til at sætte et positivt aftryk, hvor vi kan. Vi sætter menneskerettighederne i fokus, hvad end det drejer sig om en slutrunde, venskabskamp eller en træningslejr for vores landshold i udlandet. I det arbejde vil vi gøre brug af den store viden og erfaring hos Amnesty International”, siger han.

Hos Amnesty International ser vicegeneralsekretær Trine Christensen frem til samarbejdet. Samtidig roser hun DBU’s ønske om at påtage sig et større ansvar for at udbrede menneskerettighederne i de lande, der ikke følger spillets regler, når det gælder ytringsfrihed, forsamlingsfrihed, tvangsflytninger og arbejdstagerforhold i forbindelse med kommende slutrunder. 

”Det er vigtigt, at store organisationer som FIFA og Den Olympiske Komité bruger deres indflydelse til at sikre respekt for menneskerettighederne. Vi håber, at vi sammen med DBU og andre landes fodboldforbund kan skubbe på for reformer, så fodbolden bliver bannerfører for menneskerettigheder ved kommende slutrunder. På den måde kan DBU og fodbolden være med til at skabe positive forandringer for millioner af mennesker”, siger hun


Se aftalen HER

Log ind