Fra future til U16: Aldrig overvejet at give op

DBU etablerede for tre år siden futurelandsholdet, som tager hånd om de spillere, der kommer i vækstspurt senere end deres jævnaldrende. Julius Eskesen er en af de spillere, der har taget springet fra future til U16-landsholdet.


     
”Jeg har aldrig overvejet at smide håndklædet i ringen, men jeg har haft perioder, hvor jeg har tænkt ’hold kæft mand, hvor er jeg dårlig.’ Men jeg haraltid arbejdet videre og kæmpet endnu hårdere, for det har jeg lært hjemmefra.”

Sådan lyder det fra 16-årige Julius Eskesen, som til daglig spiller i OB, og som debuterede på U16-landsholdet for fem måneder siden.

For vejen til landsholdet har været ekstra krævende for Julius Eskesen, som er en såkaldt ’late mature spiller’, hvilket vil sige, at hans vækstspurt erkommet senere i forhold til hans jævnaldrende. Derfor er landsholdsspilleren ofte blevet udfordret rent fysisk, hvilket har gjort det sværere for ham atpræstere og udfolde sit talent.

Netop den problemstilling fik for tre år siden DBU til at etablere et futurelandshold og et tæt samarbejde med licensklubberne om at blive bedre til atfastholde de ”små” spillere i elitemiljøet.

”Jeg kunne se, at vi mistede de talenter, der vokser senere end deres jævnaldrende, enten fordi de blev frasorteret, eller fordi de selv kastede håndklædeti ringen. Derfor gjorde jeg mig tanker om, hvordan vi kunne fastholde dem for at se, om deres talent var stort nok til, at vi kunne få glæde af demsenere,” fortæller Per Holm, U16-landstræner.

Med inspiration fra Belgien tog han initiativ til at etablere futurelandsholdet og har sammen med licensklubberne skabt fokus på at fastholde de såkaldte’late mature spillere’.

”Vi startede futurelandsholdet med årgang ´97, men der var relativt få af den type spillere ude i klubberne. Med årgang ´98 var der allerede mange flere,fordi klubberne havde taget dem under deres vinger og fastholdt dem i træningsmiljøet. Og her på tredje år er der så mange af den type spillere, at der erkamp om pladserne på futurelandsholdet,” fortæller Per Holm.

Fra overmatchet til anfører

Julius Eskesen havde flere gange været en del af DBU’s talentsamlinger, men under en samling stod det klart, at han blev overmatchet rent fysisk.

”Jeg havde en dårlig samling, og derefter kom jeg med på en samling for futurespillere, hvor jeg spillede med nogen på min egen størrelse. Der fik jegbevist, at det var på grund af fysikken, at jeg ikke havde præsteret,” fortæller Julius Eskesen,som siden har taget skridtet videre til U16-landsholdet, hvor han i dag er anfører.

Julius Eskesen er dermed et af eksemplerne på, at det godt kan lykkedes at slå til, når talentet er der, hvis blot man sørger for at tilbyde muligheder forde spillere, som er senere om at komme i vækstspurt.

For landstræner Per Holm er det vigtigt, at hele fodbolddanmark får en forståelse af, hvor vigtigt det er at fastholde futurespillerne.

”Alle skal forstå, at man godt kan nå det til sidst. Hvis klubberne har tålmodighed, mens spillerne vokser til, så skal spillerne nok blive fysisk klar medtiden,” lyder budskabet fra Per Holm.

Læs mere om futurelandsholdet

Log ind