Historisk dommeraftale på plads i dansk fodbold

Kontraktansatte dommere, 5./6. dommere på udvalgte kampe og systematisk feedback fra klubberne. Det er nogle af hovedpunkterne i en ny treårig aftale mellem Divisionsforeningen, DBU og Danske fodbolddommere. En aftale, der skal sikre en endnu bedre afvikling af kampene i dansk fodbold.



"Jeg er meget glad for den nye aftale, vi har lavet med dommerne. Det er ikke bare en honoraraftale, som det plejer, men også en aftale, der sigter på atløfte og udvikle dommergerningen i Danmark. Jeg vil gerne sende en stor tak til dommerne for et visionært forløb, siger formand for Divisionsforeningen,"     Thomas Christensen.

Det mest markante tiltag i den nye aftale, der træder i kraft efter sommerpausen, er kontraktansættelse af mindst to dommere. Formålet er at give dommernemulighed for at bruge mere tid på dommergerningen, både når det gælder træning og forberedelse samt antallet af kampe. Det større tidsforbrug skal give etmålbart kvalitetsløft. De kontraktansatte dommere vil nemlig blive pålagt konkrete mål og testkrav – både fysiske og teoretiske – som skal differentieres iforhold til resten af gruppen.

De første to dommere i ordningen udvælges i et samarbejde mellem Superligadommerne og Elitedommergruppen. Håbet er, at kommende dommere skal kunne sejobbet som en karrieremulighed. Hvis tiltaget får den forventede succes, så er det meningen, at flere dommere på sigt kan være med i ordningen.

"Dommerområdet er i en rivende udvikling, og det er et område, der ofte debatteres. Derfor er det glædeligt med en ny aftale, som sikrer de bedstebetingelser for vores dommere – og dermed også for spillerne på banen. Med den nye aftale kan vi højne dommerstandarden og gøre det endnu mere attraktivtat blive dommer i dansk fodbold til gavn for alle, der elsker fodbold i Danmark," siger Claus Bretton-Meyer, adm. direktør i DBU.

Udover ansættelse af dommere indeholder den nye aftale flere tiltag, der skal være med til at hæve dommer standarden. Blandt andet skal klubberne fremoverefter hver kamp give feedback til dommerne. Tidligere har det kun været dommerudviklerne, der stod for feedback. Der laves også en særlig fast trackordning, der skal være med til at identificere særlige talenter og bringe dem hurtigere frem, så de opnår en længere karriere på eliteniveau. I 1. divisionindføres der fremover en 4. dommer, mens udvalgte kampe i Alka Superliga vil få glæde af 5. og 6. dommere, i det omfang det kan finansieres efter tilskudfra UEFA.

"Det er min opfattelse, at vi med den nye aftale har bragt forholdene for Elitedommerne op på et niveau, der langt hen ad vejen er tilsvarende det, dergælder de lande, som vi sammenligner os med. Med aftalen forbedrer vi også forholdene for vores talenter, der bliver endnu bedre forberedt på de opgaver,de skal varetage i landets bedste række. Vi vil gerne takke DBU og Divisionsforeningen for et konstruktivt forhandlingsforløb, og villigheden til at ændreforholdene for de danske fodbolddommere," lyder det fra Formanden for Danske Fodbolddommere, Per Buttenschøn.

For yderligere oplysninger kontakt direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen (tlf. 2068 3055)

Log ind