DBU og Divisionsforeningen enige om OL-plan

Ny kollektiv aftale giver fast tidsplan og minimumskrav for OL-udtagelse. Bruttotruppen er på plads omkring 1. juni



De danske Alka Superliga-klubber vil gerne stille spillere til rådighed til et dansk OL-hold. 

Det er understreget i en ny aftale mellem DBU og Divisionsforeningen, der sikrer faste rammer og regler for udtagelsen af spillere til det hold, der skal repræsentere Danmark til OL i Brasilien til august. 
OL finder sted samtidig med de første tre runder i næste sæsons ALKA Superliga og de to afgørende kvalifikationskampe til Champions League og Europa League. Samtidig har hverken FIFA eller UEFA prioriteret OL i deres kampplanlægning. Derfor skal de danske Superliga-klubber frivilligt indgå en aftale om at frigive spillere på en måde, der ikke hæmmer dem for meget i deres egne kampe. 

DBU og Divisionsforeningen har en række krav og undtagelser :

alle klubber er forpligtet til at stille 2 spillere til rådighed 
at det ikke omfatter klubbernes førstemålmænd
at hver klub kan vælge én spiller, der ikke står til rådighed 
at DBU ikke udtager spillere fra de fire klubber, der spiller europæiske kampe

Aftalen er udgangspunkt for individuelle møder mellem U21-landstræner Niels Frederiksen og de enkelte klubber om udtagelse af truppen. Hos DBU glæder elitechef Kim Hallberg sig over aftalen: 

”Det er rigtigt glædeligt, at klubberne er med på en fælles aftale om at frigive spillere, selv om de ikke er forpligtet til det. Vi ved, at flere andre lande har lignende udfordringer uden at kunne nå enighed. Vi ser aftalen som et godt udgangspunkt og vil nu gå i dialog med klubberne om at få sammensat et godt OL-hold,” siger han. 

U21-landstræner Niels Frederiksen ser frem til den forestående dialog med klubberne og til at få klarhed over truppen den 1. juni: 

”Enhver landstræner vil helst kunne udtage frit blandt alle spillere, men jeg har fuld forståelse for klubbernes udfordringer og vigtige kampe. Nu vil jeg gå i dialog med klubberne og se om vi kan blive enige om flere spillere end dem, de er forpligtet til at stille til rådighed. Vi har først truppen på plads, når der er afklaring ” siger han. 

I Divisionsforeningen lægger direktør Claus Thomsen vægt på, at klubberne i ALKA Superliga tager et stort kollektivt ansvar: 

”Det er en rigtig god aftale, som fastsætter kollektive betingelser for alle. Vi får balance i de berørte Alka Superliga runder, og vi fastholder prioriteringen af de europæiske turneringer. Ubalance i Alka Superliga runderne kunne få store konsekvenser for enkeltklubber og turneringen, ligesom ikke optimale resultater i de europæiske turneringer skader dansk fodbold fem år frem. Det er flot, at dansk fodbold kan lave en aftale, som samtidigt løfter OL holdet,” siger han.

U21-landstræner Niels Frederiksen vil fortsætte dialogen med de enkelte Superliga-klubber om hvilke spillere, der kan være med på holdet.  Samtidig er han i løbende dialog med de udenlandske klubber om de danske spillere, der også kan være i spil til OL-holdet. 

Både for de danske og udenlandske klubber forventes der en afklaring, når sæsonerne – og spillet om europæiske kampe – er på plads i slutningen af maj. DBU skal indsende en bruttotrup på 35 spillere den 1. juni og den endelige trup senest den 14. juli. 

Log ind