MENU

Hvor meget bruger klubberne på fodboldagenter?

Danske fodboldklubber og spilleres betaling til fodboldagenter bliver nu tilgængelige på dbu.dk. Det kræver ny FIFA-regel, som er implementeret i DBUs reglement for fodboldagenter.

De fleste i offentligheden forbinder FIFA med korruptionsanklager og spektakulære præsidentvalg.

Mindre kendt er det måske, at det Internationale Fodboldforbund i en årrække har iværksat en række tiltag med henblik på at skabe større transparens og sikre højere solidaritet klubberne imellem blandt andet i form af Transfer Matching Systemet, og de vedtaget regler for træningskompensation og solidaritetsbetaling.

Seneste tiltag er en ny FIFA regel, der pålægger FIFA’s medlemslande at offentliggøre, hvor mange penge landets klubber og spillere i de bedste rækker betaler fodboldagenter. 

I Danmark viser opgørelsen fra 1. januar til 31. december 2015, at de danske klubber og spillere i de tre bedste rækker betaler fodboldagenter et samlet beløb på 29.675.256,79 kroner på grundlag af kontrakter og transferaftaler indgået i 2015. 

FC København, der i 2015 var yderst aktiv på transfermarkedet, befinder sig af samme årsag ikke overraskende i toppen af listen med en samlet udgift til fodboldagenter på fem millioner kroner. Umiddelbart efter følger Brøndby med en samlet udgift på godt 3,5 millioner kroner, mens de forsvarende danske mester fra FC Midtjylland har en samlet udgift på godt 2,9 millionler kroner 

Se den komplette liste her

DBU’s formand Jesper Møller glæder sig over den øgede åbenhed både i FIFA og i dansk fodbold:

”Offentligheden har - med rette - haft fokus på de korruptionsanklager, som centrale personer i FIFA og FIFA’s medlemslande er blevet anklaget for. Men sideløbende har det Internationale Fodboldforbund over nogle år iværksat en række nødvendige og tiltrængte reformer. Det viser de tiltag, vi vedtog i Zürich tidligere på året, og det viser FIFA’s ønske om større gennemsigtighed med pengestrømmene i fodbolden også. I DBU hilser vi denne transformation velkommen” udtaler DBU’s formand. 

Direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen, hilser tiltaget velkommen:

”Vi synes, at det er et udmærket tiltag, som er en god anledning til at udvise en åbenhed om de priser, der på fodboldagentmarkedet,” vurderer Claus Thomsen.

I DBU er FIFA’s tiltag implementeret i form at cirkulære 93, hvor DBUs pligt til at offentliggøre oplysninger om betalinger til fodboldagenter fremgår af punkt 4.6 og 4.7.

Log ind