MENU

Nordiske formænd bekræfter ønske om EM-værtsskab

Norden skal satse på bæredygtighed, frivillighed og trivsel, når de byder på værtsskabet for EM 2024 eller 2028. Det besluttede de nordiske fodboldformænd på et møde i dag.

Når der skal spilles EM-fodbold i 2024 eller 2028 bør det ske med kampe og arrangementer fordelt over hele Norden – og med et tydeligt fokus på frivilliges indsats for fodbold, bæredygtighed både økonomisk og miljømæssigt og fodboldens betydning for trivsel blandt børn. 

Det besluttede formændene for de nordiske fodboldformænd, der i dag holdt møde om blandt andet at byde på værtsskabet for EM i 2024 eller 2028. De nordiske formænd ønsker en fælles nordisk ansøgning om værtsskabet, så kampene bliver fordelt på tværs af Danmark, Sverige, Norge og Finland, mens der også skal være arrangementer i Island og Færøerne. Samtidig overvejer de nordiske formænd at søge om fælles værtsskab for en anden UEFA- eller FIFA-turneringfor at afprøve den fælles afvikling forud for buddet på EM-værtsskabet. 

“De nordiske lande deler værdier på mange måder og ønsker sammen at sætte fokus på blandt andet frivillighed og trivsel til et fælles værtsskab for en EM-slutrunde. Vi ønsker samtidig at afholde de mange kampe på en bæredygtig måde, der er ansvarlig både økonomisk og miljømæssigt,” lyder det i en udtalelse fra de nordiske formænd. 

Selve søgeprocessen forventes først at finde sted i 2018, men de nordiske lande ønsker allerede nu at gøre sig de indledende forberedelser. Det skal ske med en arbejdsgruppe med repræsentanter fra hvert land og drøftelser, når de nordiske formænd skal mødes i august i Grønland. 

DBU’s formand, Jesper Møller, glæder sig over enigheden blandt de nordiske formænd og ser frem til arbejdet med at forberede et bud på EM-værtsskabet. Han forventer, at et EM-værtsskab kan have kæmpe betydning for alle i dansk fodbold. Også selv om Danmark i forvejen skal være vært for fire kampe under EM 2020, der spilles over 13 forskellige lande i hele Europa. 

”EM er en af de største begivenheder i fodboldens verden og er fantastisk for alle os, der elsker fodbold. At være vært for en af Europas største sportsbegivenheder har kæmpe betydning for alle dele af dansk fodbold og i hele Danmark. Både for fans og tilhængere men også for klubber, frivillige og andre, der skal være med til at arrangere og muliggøre et så stort et arrangement. Det vil give et kæmpe løft for dansk fodbold i mange år før og efter selve EM-slutrunden,” siger han.

I forlængelse af offentliggørelsen af Amnesty Internationals rapport om arbejdstageres rettigheder og arbejdsmiljø i forbindelse med bygningen af stadioner til VM i Qatar i 2022 bekræftede de nordiske formænd, at de tager på en inspektionstur til Qatar i november 2016 for at undersøge forholdene nærmere.

Log ind