Arbejdsforhold og menneskerettigheder var i fokus til samtlige møder, da repræsentanter for alle de nordiske fodboldforbund i slutningen af november besøgte Qatar i samarbejde med en række nordiske fagbevægelser. 

Besøgene var arrangeret for at skabe kritisk dialog med værterne bag VM i Qatar i 2022 og samtidig indgå i konstruktiv dialog med de lokale arbejdere og den internationale fagforening, Building and Wood Workers International. Formændene for de seks nordiske fodboldforbund har på et møde i dag evalueret turen og udtaler samlet:

"Det er lykkedes at etablere en direkte og kritisk dialog med topfolk hos myndighederne i Qatar, hvor vi har haft mulighed for at levere alle budskaber om menneskerettigheder, ligestilling og good governance i fodboldens verden. Vi har oplevet, at der er sket forbedringer i Qatar, men der er fortsat brug for, at vi fortsætter den kritiske dialog – både direkte og via UEFA og FIFA - med det klare formål, at det styrker arbejdernes forhold og good governance i VM-værtskabet i Qatar".  

DBU’s formand, Jesper Møller, var en del af besøget i november og oplevede selv, hvordan både de internationale fagforeninger og de lokale arbejdere hilste besøgene velkomne og meget gerne ser en fortsættelse af den kritiske dialog med VM-værterne fra Qatar. Og det vil ske, garanterer Jesper Møller:

“Vi var bestemt ikke enige med de lokale myndigheder om alt, men vi havde gode drøftelser, hvor vi fik fremlagt vores holdninger til, at forholdene i Qatar skal forbedres. Samtidig fik vi en klar oplevelse af, at arbejderne dernede meget gerne vil have, at vi fortsætter presset og kommer på besøg igen samtidig med, at værterne gerne vil have, at vi hjælper med forberedelserne til VM 2022,” siger Jesper Møller.