DBU-formand glæder sig over nye VM-krav

FIFA har besluttet nye kriterier for valg af VM-værtsnationer med fokus på blandt andet menneskerettigheder og bæredygtighed. Det glæder DBU’s formand, Jesper Møller


DBU's formand, Jesper Møller, glæder sig over de større krav der stille til VM-værtskaber. Arkivfoto: www.fodboldbilleder.dk 

Der skal stilles større krav om menneskerettigheder, miljøhensyn og bæredygtighed til de nationer, der søger om VM-værtskaber. 

Det blev besluttet på dagens FIFA-kongres i Mexico City, hvor det samtidig blev besluttet, at de nye krav skal gælde allerede, når der skal vælges værtnation til VM 2026. 

De nye regler glæder DBU’s formand, Jesper Møller, der sammen med sine nordiske kolleger år har efterlyst flere reformer med fokus på blandt andet demokrati og transparens: 

“VM i Fodbold er en af de absolut største begivenheder i sportens verden og bør leve op til menneskerettigheder, miljøhensyn og økonomisk bæredygtighed og fornuft. Derfor er det godt, at FIFA nu stiller skærpede krav til VM-værtskaber. Det er et skridt i den rigtige retning i arbejdet med at genskabe tillid og opbakning til FIFA,” siger Jesper Møller

På dagens kongres har FIFA præsenteret Fatma Samoura fra Senegal som den første kvindelige generalsekretær for FIFA.

Samtidig blev der fremlagt nyt regnskab, der viste et underskud på 800 millioner kroner. Fremadrettet vil der være større transparens om FIFA’s økonomi, varslede den nye FIFA-præsident Gianni Infantino – herunder tildelingerne til de regionale og nationale fodboldforbund. Fra dagens kongres blev det præsenteret, at udviklingstøtten til fodbold på tværs af kloden bliver tredoblet, samt at der bliver udbetalt penge til både regionale fodboldforbund som UEFA samt til de nationale fodboldforbund heriblandt DBU, der får forhøjet det hidtidige støttebeløb til fem millioner dollars (cirka 33 millioner kroner) fra 2016-2018. Støtten er givet med en række krav om transparens i brugen af midlerne – samt med ønske om øget investering i kvindefodbold og øget kvindelig repræsentation i de forskellige instanser i fodboldens verden. 

Hos DBU skal pengene gå til at udvikle dansk fodbold, fortæller formand Jesper Møller, der ser FIFA’s uddeling af støttemidler som naturlig konsekvens af, at alle verdens fodboldforbund bidrager til FIFA’s indtægter. 

"Fodboldens økonomi skaber sammenhæng mellem de store stjerner til VM og fodboldbaner til helt almindelige drenge og piger. Sådan er det globalt, og sådan er det også nationalt. Vi er taknemmelige for det ekstra tilskud og glæder os til at investere pengene i udviklingen af dansk fodbold og til at få tilskud til at skabe en fortsat robust økonomi i DBU,” siger Jesper Møller og tilføjer: 

“Samtidig er det positivt med det store fokus på kvindefodbold og kvinder i ledende stillinger i fodboldens verden – og med udpegningen af Fatma Samoura som ny generalsekretær i FIFA. Det er et godt signal for ligestilling i fodboldens verden. Vi glæder os til at følge det og bidrage med det store fokus, vi allerede har på pige- og kvindefodbold i Danmark,” siger DBU’s formand. 

Kongressen er den første for den nye FIFA-præsident Gianni Infantino, der holdt en tale med fokus på fornyelse og modernisering af FIFA. Det bekræfter behovet for de reformer, der blev vedtaget ved den ekstraordinære kongres i februar, understreger DBU’s formand: 

“Det er godt at opleve, at den nye FIFA-præsident følger op på reformerne og tydeligvis har haft travlt. Samtidig glæder det os, at han er så klar i sine udmeldinger – blandt andet, når han markerer, at han vil følge op, hvis FIFA-midlerne ikke bliver brugt til udvikling som aftalt. Reformkursen er godt i gang i FIFA, men der er fortsat lang vej igen,” siger Jesper Møller. 

Log ind