MENU

Fælles dansk pres på UEFA-kandidater om ny CL-struktur

Divisionsforeningen og DBU står sammen med et ønske om at få omgjort UEFAs beslutning om ny Champions League-struktur. Ønsket vil blive fremsat, når de to kandidater til posten som UEFA-præsident kommer på besøg i København i morgen.

I morgen kommer de to kandidater til UEFA-præsidentposten til København for at mødes med de nordiske fodboldformænd forud for UEFA-valget i næste uge og fortælle om deres kandidatur og visioner for UEFA. Men mødet kommer i høj grad til at handle om den nye Champions League struktur, som blev godkendt i UEFA i forrige uge. Det er en struktur, der favoriserer de største klubber i de største ligaer ved, at fire klubber fra de fire største ligaer fremover er automatisk kvalificeret til gruppespillet i Champions League, mens klubberne i alle øvrige ligaer får forringet deres muligheder for kvalifikation.
 
Beslutningen om en ny struktur er skadelig for dansk og europæisk fodbold, mener både DBU og Divisionsforeningen:

"Processen har været forkert, resultatet er forkert. En grundlæggende ændring er blevet hastet igennem af UEFA og ECA, selvom der bliver valgt en ny UEFA præsident om mindre end to uger, og der reelt ikke er nogen folkevalgt ledelse i forbundet," lyder det fra direktør i Divisionsforeningen Claus Thomsen, som også er næstformand i sammenslutningen af de europæiske professionelle fodbold ligaer, EPFL.

"Processen dækker over en forandring, som i første omgang flytter massive midler til de 20 største klubber i Europa og samtidig sørger for at sportslig succes hos andre ikke kan rokke ved det. Det betaler resten af fodbold Europa for, og det skader alle nationale turneringer. Anden omgang er helt naturligt den Europæiske Superliga, og ved at etablere den i det fælles selskab mellem ECA og UEFA sikrer man så, at der ikke kommer en konkurrent til den,” udtaler Claus Thomsen.

Også i DBU er der stor utilfredshed med processen. Derfor vil beslutningen om en ny Champions League-struktur være blandt de emner, som DBU-formand Jesper Møller vil konfrontere UEFA-kandidaterne med til mødet i morgen. Derudover vil han drøfte good governance, transparens, menneskerettigheder og reformer i UEFA, økonomi og sportslige visioner, særligt inden for kvindefodbold. Først efter at have hørt kandidaternes svar og visioner vil han beslutte hvem, DBU ønsker at stemme på.

“Jeg er stærkt utilfreds med beslutningen om en ny Champions League, der er både utilfredsstillende og uacceptabel. Beslutningen er sket på en måde, der er helt ude af trit med ordentlig og demokratisk ledelse og resultatet er, at UEFA overlader alt for meget magt til de rigeste klubber i Europa. Det er skadeligt for fodboldens udvikling i hele Europa og i høj grad også i Danmark,” siger Jesper Møller. 
De to kandidater til posten som UEFA præsident er Michael van Praag fra Holland og slovenske Alexander Čeferin. I aftes trak Angel Maria Villar Llona fra Spanien sit kandidatur. Der er UEFA-valg i Athen den 14. september.

Log ind