MENU

Nyt fra Formanden - September 2016

Læs DBU formand, Jesper Møller, orientering på nogle af de aktuelle sager og emner i DBU og fodboldens verden
Jeg håber, at alle har haft en dejlig sommer. Denne orientering giver en status på nogle af de aktuelle emner og sager i DBU og ifodboldens verden.

Landsholdene godt i gang
Knapt er sommeren forbi – og så er vi godt i gang med landsholdssæsonen.

Søndag aften vandt Åge Hareide og A-landsholdet en 1-0-sejr over Armenien efter flot spil og rigtig god stemning i Parken. Vigtigt med engod start på VM-kvalifikationen.

U21-landsholdet har allerede kvalificeret sig til EM efter flotte sejre. I fredags vandt holdet overbevisende 4-0 ude over Wales og tirsdagaften blev det til en flot 3-1-sejr over Rumænien i Aalborg. Dermed er holdet kvalificeret til EM, selv om der er to kampe tilbage ipuljen. Kæmpe tillykke til holdet og til dansk fodbold.

EM-kvalifikation viser, at vores investering i talentudvikling i 2008 har haft en god effekt – det ses også blandt de mange unge spillerepå A-landsholdet. Jeg er overbevist om, at bestyrelsen er klar til at investere yderligere i talentudviklingen, så vi også om 5, 10, 15 århar stærke landshold, der kan kvalificere sig til slutrunder.

I løbet af den næste uges tid kan også kvindelandsholdet kvalificere sig til næste års EM-slutrunde i Holland, først med udekamp modMoldova og dernæst med kamp mod Sverige i Viborg den 20. september. Holdet har leveret flotte kampe, særligt på hjemmebane og fortjener iden grad at komme til EM.

Vi glæder os. Både til de næste kampe og til de mulige slutrunder.

Kvindekommission snart på plads
Op til kvindelandskampen mellem Danmark og Sverige forventer vi at kunne præsentere den nye kommission, der skal sætte fokus påkvindefodbold og komme med input til, hvordan vi kan få flere piger og kvinder både på og udenfor banen.

I kan glæde jer til at høre nærmere om de personer, der skal være med til at udfordre og udvikle pige- og kvindefodbold i Danmark, så vifår flere piger og kvinder både på og udenfor banen. Den nye kommission skal være uafhængig, så den kan udfordre de aktuelle forhold ogtankegange. Det er planen, at kommissionen løbende skal komme med anbefalinger, som vi kan arbejde videre med på tværs af dansk fodbold.

Tema om UEFA Grow
Det store fokus på kvindefodbold er også blandt anbefalingerne i en ny stor analyse fra UEFA – UEFA Grow2020 – som bestyrelsen havde somtema til bestyrelsesmødet den 4. september. Analysen blev fremlagt af Noel Mooney, marketingansvarlig i UEFA og manden bag en størreanalyse af dansk fodbold.

Ifølge analysen er der fortsat stort behov for at styrke brand’et for vores landshold, så de står stærkere overfor fans og kommerciellepartnere, lige som at det er nødvendigt med en større kommerciel udvikling af forskellige bredde-aktiviteter. Målet er at tiltrække fleremedlemmer og flere partnere, der kan bidrage til at udvikle dansk fodbold på tværs.

En af mange anbefalinger er blandt andet at sprede landskampe over hele landet, så hele dansk fodbold får glæde af at følge voreslandsholdsstjerner, kvinder såvel som mænd. Derudover viser analysen også behov for at satse mere på kvindefodbold, hvilket jo også er ifuld gang på alle fronter.

Det var et spændende oplæg og bestyrelsen besluttede at få et oplæg om opfølgning til drøftelse på næste møde, så vi fortsat har fokus påfodboldens omdømme og brand.

Samarbejde om politisk reform
I forlængelse af bestyrelsesmødet var Repræsentantskabet inviteret til en status fra den Politiske Kommission og arbejdet med en mulig nypolitisk struktur i dansk fodbold.

Kommissionens formand og næstformand – Benny Olsen og Ole Jacobsen – styrede mødet, hvor alle kom med input og ideer til blandt andetvalgproces, størrelsen på både repræsentantskab og bestyrelse. Nu vil Kommissionen færdiggøre arbejdet og komme med konkrete anbefalinger iløbet af foråret.

Der var stor ros til kommissionen og administrationen for arrangementet og det bekræfter, at vi oftere skal involvere Repræsentantskabettil dialogmøder.

Samarbejde om ny sportslig vision
Næste dialogmøde kan meget vel komme til at handle om skabelsen af en ny fælles sportslig vision for dansk fodbold, baseret på fællesskabog sammenhængskraft og i kombination med de aktuelle drøftelser om tillæg til både bredde- og elite-aftalerne.

Det er afgørende for dansk fodbold, at vi arbejder sammen på tværs om talentudvikling i alle klubber i alle dele af landet. Det er i détsamarbejde, at vi kan udvikle nye stjerner til fremtidens landshold og samtidig sikre en fortsat udvikling af klubberne, så der er pladstil endnu flere medlemmer, både piger og drenge.

Vi følger op på arbejdet med den sportslige vision snarest muligt. Ikke mindst med, hvordan vi sikrer en bred opbakning og involvering.

Dialog med UEFA-kandidater
Det altoverskyggende tema på UEFA’s ekstraordinære kongres den 14. september 2016 i Athen er valget af UEFA’s nye præsident. Der er tokandidater til posten; slovenske Alexander Ceferin og hollandske Michael van Praag.

Som op til FIFA-valget ønsker vi i kredsen af nordiske fodboldformænd at møde kandidaterne for at høre deres ambitioner og visioner forUEFA. Det sker den 8. september, hvor slovenske Alexander Ceferin og hollandske Michael van Praag kommer til København for at præsenterederes valgprogram for de nordiske fodboldformænd.

Dagen efter – den 9. september – er de europæiske fodboldformænd inviteret til Firenze af det italienske fodboldforbund. Formålet medbesøget er at diskutere valget til det kvindelige medlem af FIFA Council samt den generelle udvikling inden for UEFA.

I forrige uge kom det frem, at UEFA ExCo har besluttet en ny struktur for Champions League, hvor de fire bedste lande på UEFA-ranglistenhver får fire faste pladser i gruppespillet. Det er uacceptabelt, at UEFA ExCo uden forudgående debat og proces har besluttet en såafgørende beslutning, der tydeligvis favoriserer de største klubber - og at de samtidig har besluttet at etablere et nyt selskab sammen medklubberne.

Vi har drøftet sagen på mødet i udvalget for professionel fodbol og i bestyrelsen og vores opfattelse er, at den nye struktur kan skabestore problemer, fordi mange lande bliver udelukket fra de mange muligheder i Champions League.

Vi har aftalt, at vi vil følge sagen tæt, lige som vi vil spørge de to UEFA-præsidentkandidater til denne sag, når de besøger København.

Læs mere her:Fælles dansk pres på UEFA-kandidater om ny CL-struktur

Fokus på fodbold i skolen
Sæsonstart på fodboldbanen falder samtidig med skolestart over hele landet. I den forbindelse har vi en del aktiviteter, der skal øgeudbredelsen af fodbold i skoletiden, da det som bekendt er godt for børns læring.

Senest har vi indgået en aftale med legeplads-producenten KOMPAN om at få mere bevægelse i skolen, blandt andet med indførelsen af trefagdage, hvor lærere guider elever igennem undervisning med fokus på sundhed og bevægelse. Det er positivt, at vi kan tiltrækkekommercielle samarbejdspartnere til vores projekter i skole og græsrodsfodbold.

Samtidig havde jeg sammen med undervisningsminister Ellen Trane Nørby et debatindlæg i Jyllands-Posten med opfordring til at bruge fodboldmere i skoletiden.

Læs mere her:
Bevægelse i skolen giver bedre læring
KOMPAN og DBU sætter fut på fodbold i skolen

EURO 2020-forberedelse går i gang
Arbejdet med at forberede EURO 2020 er ved at komme i gang.

Vi er på plads med strukturen, der består af en styregruppe, der skal sikre involvering på tværs af hele landet, så afholdelsen af de firekampe i Parken i København bliver en kæmpe begivenhed til glæde for klubber i hele fodbold-Danmark.

Samtidig har vi etableret et præsidie, der skal stå for turneringsafviklingen af de fire kampe. Stillingen som projektleder forturneringsdelen bliver slået op inden for de næste par uger.

Samtidig er det nu aftalt, at vi den 1. november afholder en stor præsentation af det nye logo for EURO 2020 sammen med Københavns Kommune,der også har sat fuld gang i forberedelserne. Vi forventer at kunne invitere Repræsentantskabet og andre samarbejdspartnere.

Hummel og Carlsberg på holdet
Op til landskampen mod Armenien blev der præsenteret ny landsholds-dragt fra Hummel, som vi har indgået en ny stor aftale med. Førstspillede Herre-A-holdet helt i hvidt for at markere en ny start og torsdag blev den nye dragt så præsenteret.

Tøjet er blevet godt modtaget og vil nu blive brugt på tværs af alle landshold de næste uger.

Samtidig har vi forlænget aftalen med Carlsberg, der fortsat ønsker at være en del af holdet omkring de danske fodboldlandshold og særligtde mange fans, der følger holdene. Den nye aftale har fortsat stort fokus på fans og arbejdet med at styrke oplevelserne for de stigendeantal fans, der går til landskamp.

De to aftaler styrker indtjeningen til DBU og dermed muligheden for fortsat at støtte udviklingen af dansk fodbold på tværs af hele landet.

Velkommen på holdet igen til Carlsberg og Hummel.

Tillykke til FCK og dansk fodbold
I forrige uge lykkedes det FC København at kvalificere sig til Champions League og klubben kan se frem til spændende kampe, blandt andetmod Kasper Schmeichel og de engelske mestre fra Leicester.

Kæmpe tillykke til FC København og til dansk fodbold i det hele taget. At have et hold i Champions League har stor betydning for alle idansk fodbold. Også tillykke til de øvrige danske hold – SønderjyskE, Brøndby og FC Midtjylland – der var tæt på at kvalificere sig tilgruppespillet i Europa League og undervejs tjente gode points til dansk fodbold. Godt kæmpet.

OL med succes – og gode møder
Sommerens OL i Rio blev en stor succes for dansk idræt – tillykke til de mange medaljevindere – og også en god oplevelse for dansk fodbold.Også tillykke til det danske OL-fodboldslandshold for at nå kvartfinalen, hvor det blev til et 0-2-nederlag til Nigeria efter en tæt ogspændende kamp. Jeg er imponeret over træner-teamet og holdets indsats og over håndtering af det særlige forløb og de komplicerede forhold,både op til og under OL. Godt gået.

Jeg brugte naturligvis OL til networking med en række centrale personer fra den danske og den internationale idrætsverden, heriblandtkulturminister Bertel Haarder, overborgmester Frank Jensen, Niels Nygaard fra DIF samt kolleger fra de øvrige specialforbund og forskelligeinternationale kontakter.

Nye medlemmer i A/S-bestyrelse
Den kommercielle udvikling i fodboldens verden kræver konstant opdatering af kompetencer og netværk. Det gælder også for bestyrelsen i DBUA/S, hvor vi netop har ændret på bestyrelsen.

Undertegnede er trådt ud af bestyrelsen sammen med Henrik Ravnild fra DBU’s forretningsudvalg samt Claus Gilbert Clausen. I stedet har vifået tre nye medlemmer, der skal styrke bestyrelsens viden og erfaringer inden for salg, digitalisering og bredere netværksdannelse. De trenye medlemmer er:

Thomas Olsen, professionel bestyrelsesmedlem med solid erfaring indenfor strategi og forretningsudvikling.
Thomas Bertelsen, stifter af det digitale mediebureau, Black Wood Seven med 170 ansatte.
Mika Bildsøe Lassen, VP og kommunikationschef i Svitzer, som er en del af Mærsk Gruppen.

Besøg på fodboldskoler og klubber
Sommeren er muligvis pause i de fleste turneringer – men derfor er der jo heldigvis masser af fodbold på tværs af hele landet. Jeg harbrugt en del af sommeren til at besøge fodboldskoler i blandt andet Vejen og Tønder, besøge fodboldklubben på Fanø og til at besøgeJulemærkehjemmet Fjordmark i Kollund ved Kruså og se deres fodboldaktiviteter i forbindelse med det årlige stævne.

Alle steder møder jeg passionerede ildsjæle og frivillige ledere med stort engagement og glæde over at spille og arbejde med fodbold. Takfor gæstfriheden og tak for indsatsen over hele landet.

Forud for landskampen mod Armenien var der et særligt arrangement for de gode folk, der har arbejdet med Get2Fodboldskoler. Jeg var forbiog mødte også her et helt særligt engagement, som er altafgørende for dansk fodbold.

Voldgiftssag med Spillerforeningen

Til seneste bestyrelsesmøde fik vi en orientering om de fortsatte drøftelser med Spillerforeningen om implementering af denlandsholds-aftale, der blev indgået sidste år.

Der har i længere tid været uenighed om fortolkningen af aftalen, hvor at det – som beskrevet i pressen – nu er nødvendigt at få sagenafprøvet i en voldgiftssag ved idrættens højeste appelinstans, fortalte direktøren.

Sagen består af en række forskellige elementer, hvoraf et par af dem har meget principiel karakter. Vores advokat har derfor anbefalet, atvi får en juridisk afgørelse på disse principielle forhold.

Sagen er berammet til slutningen af oktober.

DBU’s Udviklingspulje er i gang
Vi har afholdt det første møde i Styregruppen om DBU’s Udviklingspulje, hvor vi skal formulere kriterier og mål for uddelingen af deminimum 44 millioner kroner, der de næste fire år skal uddeles til udviklingen af dansk fodbold.

Gruppen har Christian Kofoed som formand og repræsentanter fra både Divisionsforeningen og Lokalunionerne samt to repræsentanter mederfaring fra henholdsvis klubarbejdet og arbejdet med fonde. DBU’s bestyrelse har bevilget 44 millioner kroner og håber at komme op på 75millioner kroner - resten skal komme fra fonde og eksterne parter.

Vi glæder os til at sætte gang i yderligere udvikling af dansk fodbold på tværs af hele landet og alle niveauer og dele af fodboldlivet.Uddelingen af pengene bør efter min overbevisning afspejle vores prioriteringsdiskussion i forhold til de strategiske hovedindsatsområder(de såkaldte SHIO’er) fra bestyrelsesseminaret i Nymindegab, herunder talentudvikling, klubudvikling, medlemmer, good governance oginternationalt arbejde.

Idrætskonference i Nuuk
Den 17.-19. august afholdt DBU i samarbejde med IDAN, Grønlands Idrætsforbund (GIF) og Elite Sport Greenland en stor konference i Nuuk,Grønland. Konferencen handlede om, hvordan man kan og bør udvikle idræt i Grønland bredt set – og der blev drøftet løsninger påfaciliteter, frivillige, flere aktive og meget mere. DBU havde arrangeret et særligt ’fodbold-spor’ på konferencen, hvor vi blandt andethørte oplæg fra vores kollegaer i Grønlands Boldspil-Union (GBU), fra den islandske fodboldformand Geir Thorsteinsson, UEFAeksekutivkomitémedlem Allan Hansen samt Eva Pasquier, Development Officer i FIFA.

Nordisk møde i Ilulissat
I forlængelse af idrætskonferencen i Nuuk var DBU værter for dette års Nordiske Møde mellem de seks nordiske fodboldforbund. Mødet blevafholdt i Ilulissat i Grønland, og stedet lagde ramme til et spændende møde, hvor emner som UEFA-præsidentvalg, eventuel udvidelse afUEFA’s eksekutivkomité, Goal Line Technology, kvindefodbold, udviklingen af FIFA og meget mere blev drøftet. Mødet var en god anledning tilat samstemme holdninger på tværs af forbundene og få bekræftet vores store fælles ønsker og interesser i fodboldens verden.

Udpegning til FIFA-komiteer
Over sommeren har UEFA skulle samle indstillinger fra sine medlemslande til pladserne i FIFA’s nye komiteer, som omtalt i materiale udsendttil bestyrelsen i juli. Da UEFA kun kan indstille én person per udvalg til de seks FIFA-komiteer, har vi blandt de nordiske forbundbesluttet at lave en fælles nordisk indstilling for at sikre så bred og stærk repræsentation som mulig. De nordiske lande har besluttet atindstillede undertegnede til en plads i den såkaldte Member Associations Committee, og der er repræsentanter fra de øvrige nordiske lande,der er blevet indstillet til en række komiteer.

Vi afventer en afklaring til næste møde i FIFA Council til oktober.

Appelinstansen evalueret
Fodboldens Appelinstans har kørt med sit nuværende system med to kamre i nogle år og er blevet evalueret. I løbet af de senere år har derværet kritik af den lange sagsbehandling i visse sager.

På den baggrund er det bestyrelsens holdning, at sagsbehandlingstiden bør være max. 30 dage, så klubber og andre implicerede får hurtigereafklaring. Vi har bedt administrationen og lovgruppen om at forberede de nødvendige forslag samt afklare retssikkerhedsmæssige forhold fremmod en formel beslutning på det kommende Repræsentantskabsmøde til foråret.

Repræsentantskabsmødet 2017 i øst
Selv om der er et halvt år til, er vi allerede i gang med at forberede næste års Repræsentantskabsmøde. Sidste år afholdt vi det i Aalborgog næste år bliver det et nyt sted, så vi hele tiden sikrer, at dansk fodbold bliver drøftet og repræsenteret i hele landet. Vi vedallerede, at det bliver øst for Storebælt og vender snarest tilbage med flere oplysninger, så alle har en mulighed for at planlægge efterdet.

Bevæg Dig For Livet skudt i gang
Det store samarbejde mellem DGI og DIF, ’Bevæg Dig for Livet’, er blevet skudt i gang på fodboldens område med en stor workshop for enmasse frivillige og konsulenter i Vingsted i midten af august.

Allerede i juli mødtes jeg med DGI’s formand, Søren Møller, sammen med Bent Clausen og havde en god dialog om de mange muligheder, vi harsammen. Vi drøftede både fodboldens andel af ’Bevæg dig For Livet’, der blandt andet omfatter projekterne Teenagefodbold og Fodbold Fitness– og en række andre forhold, der sammen kan få flere til at spille fodbold og bidrage til DGI og DIF’s vision om at få 75 procent danskeretil at dyrke idræt inden 2025 – og 50 procent af dem til at gøre det i en forening.

Transparens om honorarer
Krav om øget transparens har også ramt UEFA, hvor ExCo i sommer valgte at nedsætte en særlig Compensation Committee, der skal overvåge oggodkende lønniveau for den øverste ledelse og de politisk valgte.

Komiteen bliver besat med medlemmer fra UEFA’s finans- og compliance-udvalg samt en ekstern ekspert i honorar og governance.

En lignende komité er allerede blevet etableret i FIFA, hvor der som bekendt også har været fuldt fokus på transparens og good governanceden seneste tid.

På seneste bestyrelsesmøde besluttede vi, at kassereren og den Politiske Kommission drøfter og kommer med et oplæg til honorar-størrelse oggodkendelsesprocedurer i DBU-regi.

Klar til efterårets mange aktiviteter
Sommeren er også blevet brugt til at forberede en række af de mange aktiviteter, projekter og aftaler, vi er på vej med i efteråret.

Jeg henviser i øvrigt til min kalender og kan i øvrigt oplyse om følgende forestående arrangementer og aktiviteter:

Dialogmøder med Repræsentantskabet.
Ekstraordinær UEFA-kongres med præsidentvalg.
Præsentation af ny Kvindekommission og kvindelandskamp mellem Danmark og Sverige.
Herre-A-landskampe uden mod Polen og hjemme mod Montenegro.
DIF Budgetmøde.
Fortsættelse af samarbejdet med Japan og Kina, herunder besøg.
Bestyrelsesmøde den 29. oktober.
Besøg i Qatar i slutningen af november sammen med de nordiske formænd.
Kommunekonferencer i Aalborg og Middelfart.

Vi har – endnu – et vigtigt efterår foran os og jeg glæder mig til samarbejdet.

 
Jesper Møller

Formandens kalender 20/6-7/9 2016
20/6 Møde vedr. Eliteforhandlinger med Divisionsforeningen i Nyborg
23/6 Foretræde for Grønlandsudvalget på Christiansborg
24/6 Møde vedr. breddeaftale, breddeadm. i Brøndby
27/6 Møde med Niels Nygaard i St. Binderup
28/6 Besøg på Fanø, møde med klub, borgmester m.fl.
28/6 Møde med Borgmester Henrik Frandsen, Tønder
29/6 Besøg på Fodboldskolen i Tønder
29/6 Besøg på Fodboldskolen i Vejen
29/6 Møde med Borgmester Jacob Bundsgaard, Aarhus
30/6 Møde med formand og direktør i BL i København
1/7 Kvartfinale, EM i Bordeaux, fanzone, netværk
2/7 Kvartfinale, EM i Bordeaux, fanzone, netværk
3/7 Kvartfinale, EM i Bordeaux, fanzone, netværk
5/7 Julemærkestævne i Kollund, møde med borgmesteren m.fl.
6/7 Telefonmøde vedr. Kvindekommissionen
7/7 Møde med formanden for DGI Søren Møller, Tilst
7/7 Møde vedr, kommunestrategi mv. i Tilst
8/7 EM finale i Paris, møde med de nordiske formænd
9/7 EM finale i Paris, møde med de nordiske formænd
10/7 EM finale i Paris, møde med de nordiske formænd
26/7 Eliteforhandlinger med Divisionsforeningen i Brøndby
26/7 Møde med Ole Jacobsen vedr. Euro 2020
4/8 OL kamp 1 - Irak-DK i Brasilia
7/8 OL kamp 2 - DK-Sydafrika i Brasilia
10/8 OL kamp 3 - DK-Brasilien i Salvador
12/8 Møder mv. i Rio
13/8 OL kvartfinale, DK-Nigeria i Salvador
16/8 Eliteforhandlinger med Divisionsforeningen i Brøndby
17/8 Konference i Nuuk, Grønland
18/8 Konference i Nuuk, Grønland
19/8 Konference i Nuuk, Grønland
20/8 Nordisk møde i Ilulissat
21/8 FU møde
24/8 Telefonmøde vedr. Kvindekommission
29/8 Prof.udvalgsmøde i Brøndby
29/8 Breddeudvalgsmøde i Brøndby
29/8 Klubbesøg i B93
30/8 Interne møder i DBU Brøndby
30/8 Møde med Overborgmester Frank Jensen
30/8 Møde med Borgmester Carsten Rasmussen, Næstved
30/8 Officiel middag i Horsens med Kommunen og Liechtenstein
31/8 Møde med Borgmester Mogens Jespersen i Hobro
31/8 Møde med repræsentanter fra den danske ambassade i Kina
31/8 Møde med AGF m.fl. vedr. museum i Aarhus
31/8 DK-Liechtenstein i Horsens
2/9 Møde med Borgmester Kenneth Muhs i Nyborg
2/9 U19 landskamp i Nyborg
3/9 Officiel frokost med Armenien i København
3/9 Bestyrelsesseminar i Brøndby
3/9 Pokaloverrækkelse til Old Boys stævne i Herlev
4/9 Bestyrelsesmøde i Brøndby
4/9 Repræsentantskabsseminar
4/9 Guldnålene i Tivoli
4/9 Get2Sport arrangement i Skjolds lokaler
4/9 Tidligere landsholdsspillere i Parken
4/9 DK-Armenien i Parken
5/9 Møde med Ole Jacobsen i Brøndby, vedr. Euro 2020
5/9 Møde med Hans Mogensen i Brøndby, vedr. hædersbevisninger mv.
5/9 Steen Dahrups 25 års jubilæumsreception
5/9 Møde vedr. Udviklingspuljen
6/9 Interne møder i Brøndby
6/9 Møde med Claus Thomsen om strategi vedr. CL format og nyhed
6/9 U17 landskamp i Nakskov DK-Montenegro
6/9 DBU Lolland-Falster 110 års jubilæumsarrangement i Nakskov
7/9 UEFA præsidentkandidater og nordiske formænd i København

Log ind