Her har kvinderne taget magten over fodbolden

I Høje Taastrup er formand og næstformand for fodboldklubben kvinder. Det samme er fire ud af fem bestyrelsesmedlemmer. Her har man knækket koden til manglende ligestilling i fodboldklubben.

Her har kvinderne taget magten over fodbolden
Barbara Frederiksen, formand, Høje Taastrup IF
Af: Julie Dalsgaard

 

Mød Høje Taastrup IF. Formanden er kvinde, næstformanden er kvinde, og det er fire ud af de sidste fem bestyrelsesmedlemmer i øvrigt også. Antallet af pigespillere er steget markant over de seneste år i klubben og så er det lykkes klubben at løse en af de helt store udfordringer indenfor dansk idræt; nemlig at få unge nydanske piger ind i foreningslivet. Nå ja, og så er langt de fleste trænere og bestyrelsesmedlemmer under 26 år. Kort sagt; findes der en ligestillings-barriere, så har Høje Taastrup brudt den.


Gør, hvad du kan
Det hele er startet med formand Barbara Frederiksen, da hun fik ansvaret for fodboldafdelingen i Høje Taastrup IF for fire år siden.

"Det er helt bevidst, at jeg er gået efter at få pigerne med. Jeg tager pigerne med alle steder, så de bliver introduceret for mange ting i fodboldverdenen – også selvom det betyder, at de tit står som de eneste kvinder i hele forsamlingen," siger Barbara Frederiksen.

Hun rekrutterede den dengang kun 14-årige Ilknur Kekec som træner i klubben. Og hun har været central i arbejdet med at ændre kønssammensætningen. Ilknur Kekec er i dag 25 år og næstformand i Høje Taastrups fodboldafdeling.

"Jeg gør meget ud af at fortælle pigerne, at de ikke behøver at vide alt om fodbold på forhånd. Vi lærer det alle sammen hen ad vejen. Det er nok lidt en hindring for pigerne. At de tror, at de skal kunne det hele på forhånd. Men her lærer vi dem, at man gør, hvad man kan. Vi giver dem mere ros, end vi blander os eller skælder ud. Det betyder, at pigerne selv tager ejerskab over klubben," siger Ilknur Kekec.

 

Pigerne går forrest med lederuddannelser
Den store tiltro til pigerne i Høje Taastrup har givet dem selvtillid. Flere af pigerne har taget mentor- og træneruddannelser og to har endda gennemført en lederuddannelse.

Og dét er altså ikke en selvfølge i en fodboldverden, der generelt har problemer med at få kvinderne med. Både på banen og udenfor. I alt er der i DBU omkring 11.150 trænere og assistenttrænere fordelt over hele landet. Kun 651 af dem er kvinder. På samme måde er 90 % af klublederne i Danmark mænd.

Men det kan der laves om på, hvis man spørger Ilknur Kekec:


"Det er ærgerligt, at der ikke er flere kvinder, der tør være bestyrelsesmedlemmer eller trænere. Men jeg håber, at når jeg tager ud i andre klubber og holder oplæg, at det så kan inspirere andre til, at de også finder måde at rekruttere de unge piger. For der er virkelig mange unge, der gerne vil være frivillige og som vil fodbolden."

Og så understreger hun en pointe, som ligger hende meget på sinde:

"Det handler ikke om drenge eller piger. Når pigerne spiller kamp, så hepper drengene – og omvendt. Det handler ikke om at konkurrere mod hinanden, men om at hjælpe hinanden. Folk ser os meget mere som en familie end som en fodboldklub." 

Log ind