DBU ønsker gode rammer for landsholdsspillere

Forhandlingerne om nye landsholdsaftaler er gået i stå, da Spillerforeningen har afbrudt dem. DBU ønsker nye forhandlinger og har ingen ultimative krav.

Siden sidste efterår har DBU og Spillerforeningen forhandlet om nye landsholdsaftaler for Kvindelandsholdet og U21-Herrelandsholdet. I perioden har DBU flere gange tilbudt nye aftaler med fokus på at fortsætte og forbedre vilkår, herunder forbedringer for Kvindelandsholdet i kraft af indtægter ved billetsalg og forbedringer af stipendieordning.

Op til dagens møde sendte Spillerforeningen sent i aftes – på aftenen med en afgørende VM-kvalifikationskamp for herrelandsholdet – et udspil, der indebærer 5-10 gange så store omkostninger som hidtil for DBU. På dagens møde afviste Spillerforeningen at forlænge de nuværende aftaler til det planlagte møde om et par uger. Det er dybt beklageligt og skader de sportslige forberedelser, siger Jakob Høyer, kommunikationschef i DBU.

”Gode og klare vilkår er en fundamental del af arbejdet med de danske fodboldlandshold og vores arbejde med at sikre fokus på de sportslige forberedelser. Derfor er det vigtigt at få nye aftaler på plads snarest. Vi har fortsat fokus på at skabe løsninger, der kan sikre gode rammer for landsholdsspillerne – både på kvindelandsholdet og øvrige landshold, og vi har ingen ultimative krav. Vi oplever, at Spillerforeningen stiller både ultimative og urealistiske krav og dernæst ikke ønsker at forhandle om dem,” siger Jakob Høyer.

Til forhandlingerne har Spillerforeningen samtidigt stillet et ultimativt krav om, at spillerne skal betragtes som lønmodtagere, og at DBU skal være arbejdsgiver for danske landsholdsspillere. Dette er i strid med normen i dansk idræt og vil skabe forvirring og uklarhed, forklarer Jakob Høyer:

”Landsholdsspillere er ansat i klubberne og kun der. Det gælder både i fodbold og i andre idrætsgrene. Vi har tilbudt nye gode vilkår – med enkelte forbedringer – og mener, at det vil være gode rammer for spillernes præstationer på landsholdene,” siger han. 

DBU har været i dialog med forbund i andre lande, hvor spillerne ikke er lønmodtagere, og med DIF og andre specialforbund for at undersøge, hvordan atleter og sportsudøvere er tilknyttet. Det enslydende svar er, at atleter på landshold ikke anses som ansatte eller lønmodtagere, og at specialforbundet derfor ikke er arbejdsgiver.

DBU har opfordret Spillerforeningen til at fortsætte forhandlingerne snarest. De nuværende aftaler udløber i dag, den 5. september, ved midnatstid.

Log ind