Hvad gør du, hvis en holdkammerat falder om?

Brug Hjertestarterdagen til at sætte fokus på livreddende førstehjælp og hjertestartere. Det kan redde liv.

Hvad gør du, hvis din holdkammerat falder om med hjertestop? 

Mange skal tænke en ekstra gang, før de svarer på spørgsmålet. Heldigvis kendte Henrik Schellerup svaret, da hans holdkammerat, Kurt, fald om med hjertestop midt under en fodboldkamp.
Henriks indsats er årsagen til, at Kurt lever i dag og har det godt. Kurt har fået en pacemaker, men har ikke nogen mén fra ulykken.

”Det var rigtig godt, at jeg var til fodbold med Henrik. Hvis jeg havde gået hjemme i haven alene, så havde jeg ikke været her i dag,” siger Kurt Schmidt.

Henrik gav Kurt hjertemassage i ni minutter, mens en ung fodboldpige hentede hjertestarteren. Kort tid efter Henrik brugte hjertestarteren, kommer ambulancefolkene, og Kurt vågner i ambulancen.

Brug Hjertestarterdagen i jeres klub
Den europæiske Hjertestarterdag den 16. oktober 2017 giver jer mulighed for at repetere, at vi hver især kan gøre en helt afgørende forskel ved hjertestop ved at træde til med livreddende førstehjælp, hvis f.eks. en holdkammerat falder om med hjertestop. 

Hvert minut tæller, når et menneske falder om med hjertestop. Derfor kan du bruge Hjertestarterdagen som en anledning til at repetere, hvad man skal gøre, hvis en holdkammerat falder om med hjertestop. Her er et par forslag:
  • Print plakaten ”Hele Danmark Redder Liv”, der viser genoplivning i fire simple trin og hæng den op i hallen eller klublokalet http://genoplivning.dk/hjertestarterdagen/download-materialer/
  • Mind medlemmerne om, hvor der er en hjertestarter i hallen og at det er vigtigt at træde til ved hjertestop
  • Send en opfordring til klubbens trænere om at sætte fokus på genoplivning til træningen i ugen op til efterårsferien (uge 41)
www.hjertestarterdagen.dk finder du gratis materialer og flere ideer til, hvad du kan gøre for at flere overlever hjertestop i Danmark. 

Fodbold for hjertet
Fodbold er en af de sundeste motionsformer for netop at holde kredsløbet i gang og styrke det. Men derfor kan uheldet stadig være ude, og så er det vigtigt at være klar. Derfor bakker DBU op omkring budskabet, ligesom DBU og lokalunionerne jævnligt udbyder både hjertestartere og førstehjælpskursus til klubber. Så hold øje med www.dbu.dk eller læs mere på https://www.rodekors.dk/foerstehjaelp/samarbejder/dbu 

Fakta om hjertestop og genoplivning
• 4.000 mennesker får hvert år hjertestop uden for hospital i Danmark
• I dag overlever næsten 13% et hjertestop uden for hospital. Det er mere end en tredobling i forhold til i 2001, hvor overlevelsen var på 4%. 
• Hvis ingen træder til ved et hjertestop, overlever 1 ud af 30. Når et vidne træder til ved hjertestop i det offentlige rum, overlever 1 ud af 8
• I dag træder lægfolk til med hjertelungeredning, inden ambulancen ankommer, i 66 % af tilfældene. Det er mere end en tredobling i forhold til for 15 år siden, hvor lægfolk trådte til i 19 % af tilfældene.
• 75 % af dem, der overlever et hjertestop uden for hospital, vender tilbage til arbejdsmarkedet. Blandt dem, der modtager livreddende førstehjælp fra vidner, har 40 % større chance for at vende tilbage til deres job sammenlignet med dem, der ikke får denne hjælp.
 


Log ind