Solen bager. Med Vestre Fængsel liggende klods op af fodboldbanerne er fortiden nem at få øje på. 

Peter er hjemløs, tidligere misbruger og netop udtaget til Hjemløselandsholdet for sine præstationer på fodboldbanen. Han peger op på bygningen og fortæller, hvilket vindue han kiggede ud af den sommer, han var varetægtsfængslet. Her kunne han med længsel se alle dem uden for murene spille fodbold.

”Når jeg spiller fodbold, føler jeg mig fri. Jeg elsker det. Jeg har meget tankemylder, men på banen glemmer jeg alting. Med det liv jeg har haft, har fodbolden nok været det eneste sted, hvor jeg har kunne slappe af.”

Begejstringen er til at få øje på hos den 25-årige vestegnsgut, der har spillet fodbold det meste af sit liv. Og fodboldkarrieren har bragt ham til klubber i Hvidovre, Brøndby, Vallensbæk og Albertslund. I teenageårene trænede han fire gange om ugen, men fodboldtræningerne blev færre som hashforbruget eskalerede. Hash blev til kokain og MDMA blandet med øl og vodka. Og hvad der ellers var at få fat på. Misbruget betød samtidig en kriminel løbebane. Listen er lang og tæller blandt andet indbrud, handel med stoffer og grov vold. Han har afsonet sine straffe med både fodlænke og bag lås og slå i en håndfuld fængsler rundt om i Danmark.  

”Mit liv har været kaos fra jeg var 13-14 år til jeg var 24 år. 10 år med fuld fart på og en masse op- og nedture. Men mest nedture. Det var hårdt fysisk men også for min psyke.”

Misbrug og kriminalitet betød, at hjem og faste rammer blev skiftet ud med hjemløshed. Et liv uden fast tag over hovedet og overnatninger på vennernes sofaer.

 

 

Fodbold for alle
Peter løber rundt på den varme fodboldbane. Der er åben træning for de samfundsgrupper, der ikke naturligt opsøger almindelige idrætsforeninger og foreningsliv. Målgruppen er socialt udsatte. Det er organisationen OMBOLD, der afholder dagens træning og som siden 2003 har stået for at arrangere fodboldaktiviteter under mottoet ’Fodbold, Fællesskab og Forandring’ til netop socialt udsatte voksne.

Spillerne på banerne er forskellige. Fortiden, og for de fleste også nutiden, er barsk. Men selvom både alder, køn og niveau og baggrund er forskellig, møder de op, spiller fodbold og er en del af et fællesskab.

”På banen får man et helt specielt forhold på grund af den måde, man hjælper hinanden på. Jeg synes også selv, jeg er en god holdspiller og er god til at hjælpe andre på banen.”

 

Spiller for Danmark
At blive professionel fodboldspiller er en drøm for mange børn og unge. Derfor er Peters nylige udtagelse til Hjemløselandsholdet også en stor sejr.

”Det er fedt at være udtaget. Det er jeg meget stolt over. Der er også noget specielt over at få lov til at trække landsholdstrøjen på. Og så kan jeg også godt lide, når folk kigger, når jeg spiller fodbold.”

Hvert år udtages et nyt Hjemløselandshold, og årets hold spiller deres første kampe til OMBOLD Sponsorcup onsdag d. 23. maj, hvor de deltagende hold støtter Hjemløselandets vej til VM for hjemløse – Homeless World Cup – i Mexico senere på året.

 

 

På vej mod målet
I dag har Peter været ’clean’ i et år og to måneder. Det er den længste periode, han har været alkohol- og stoffri, siden misbruget begyndte for mere end 10 år siden.  

Han tager stadig en dag ad gangen. For denne gang skal det lykkes. Men det er også anderledes nu end tidligere, fortæller han. For viljen er der. Og Peter er allerede godt på vej. Selvom han er hjemløs, er han glad for det herberg, han overnatter på. Han har et job og ønsket om egen lejlighed står højt på ønskelisten. Og så gør det ikke noget, at ventetiden for at få et sted at bo er fyldt ud med en masse fodboldtræning og kampe i den rød-hvide trøje.