Ingen 40-års-krise bag fodboldjubilæum

40 år. Så lang tid har Per Kjærbye levet og åndet for dansk fodbold med kameraet som sin vigtigste følgesvend. I dag fejrer han sit jubilæum. Hør om hemmeligheden bag hans succes og se et par af de bedste fotos fra arkiverne.

Per Kjærbye har dækket de største nederlag og -sejre og kan skrive over 400 landskampe, også EM-finalen i 1992, på sit CV som fodboldfotograf. Han har siddet klar bag sit kamera og har dokumenteret nogle af de største legender i dansk og international fodbolds op- og nedture. Fra Ronaldo i sine unge dage til Michael Laudrups vej til stjernerne. 

Også broderen, Brian Laudrup, har været i Kjærbyes søgelys. Første gang helt uden at Kjærbye vidste, hvem han var, og hvad han ville udvikle sig til som ung og voksen. Se mere i klippet ovenfor.

“Jeg er glad for mit jubilæum og stolt af at have været med så mange år, men det stopper ikke her. Jeg arbejder stadig for at blive bedre og optimere mit arbejde. For mig handler det om at kunne skildre fodbold - være på pletten og vise både glæden og de største skuffelser. Og det gør man kun ved at forstå spillet og kunne skildre dramaet, siger Per. 

Et kig ind i fotoarkivet
Per Kjærbye har et meget omfattende fotoarkiv, og det har derfor ikke været en nem opgave for ham at vælge de største øjeblikke og historier. Men blandt de mange stikker hans historie om landsholdsstjernen, Andreas Bjelland, også ud. Per har været formand i Søllerød Boldklub i en årrække, og han har fulgt Bjelland, siden han trådte sine børnefodboldstøvler i Søllerød 
Boldklub.

“Jeg har kendt Andreas, siden han og min yngste søn Morten startede på fodbold i 5-årsalderen. Jeg har set ham vokse og nå sin drøm hele vejen til VM med landsholdet. Han har mødt fantastiske mennesker, som har hjulpet ham til at nå sit største mål. Og det er meget rørende. At nå drømmen over dem alle. Dét bliver ikke større”, fortæller Per.

Per er altså langt fra færdig som fodboldfotograf, men han deler i dag tjansen med sin mellemste søn, Anders, som har fulgt i sin fars fodspor og skal med Danmark til VM i Rusland.

Andreas Bjelland

Foto: Per Kjærbye

Forberedelse og rettidig omhu er vejen frem
68-årige Per Kjærbye har selv en forklaring på, hvorfor han gennem 40 år har kunnet blive ved at være en betydingsfuld fodboldfotograf i Danmark:

“Forberedelse, forberedelse, forberedelse. Det har været nøglen til succes for mig. Det handler om at være ordentlig og seriøs i alt, hvad man laver. Jeg elsker fodbold, og det kan man fornemme i mine fotos. Det tror jeg er grunden til, at jeg har kunnet være med i alle disse år.

Den rettidige omhu var bl.a. årsagen til, at Per Kjærbye var på pletten i de sidste minutter af en meget vigtig landskamp for Danmark:

Log ind