Fælles OL-erklæring: Arbejder for det stærkest mulige danske OL-fodboldhold

DBU, DIF og Divisionsforeningen er blevet enige om en fælles erklæring om rammerne for udtagelsen af spillere, hvis U21-landsholdet for anden gang i træk kvalificerer sig til OL i Tokyo næste år.

Fælles OL-erklæring: Arbejder for det stærkest mulige danske OL-fodboldhold
Det danske OL-landshold i 2016, hvor Danmark nåede kvartfinalerne. Foto: DBU
Af: DBU KOMMUNIKATION

Hvis det lykkes for det danske U21-landshold at kvalificere sig til endnu et OL gennem en flot dansk EM-præstation, så er vejen nu banet for, at Danmark stiller med et ’så stærkt hold som muligt’.

Sådan lyder det i en fælles erklæring fra de tre parter, DBU, DIF og Divisionsforeningen, der med en udmelding allerede nu ønsker at vise, at der er opnået enighed om tæt samarbejde før en evt. dansk OL-kvalifikation til sommer. De tre parter håber, at en fælles erklæring vil mindske den støj og usikkerhed, som senest viste sig ved udtagelsen af U21-landsholdet til OL i Rio i 2016.

”Vi er fra DBU’s side tilfredse med, at vi nu har opnået enighed om, det der har været vigtigst for os alle – nemlig en lovning på, at skulle Danmark være så dygtige at kvalificere sig gennem EM-slutrunden til sommer, så stiller Danmark også op med et fodboldhold i Tokyo 2020. Erklæringen er også et håndslag på, at der fra alle sider arbejdes på at optimere rammerne, så vi ved en OL-kvalifikation også kan udtage det stærkest mulige hold. Men når det er sagt, er det jo en svær situation,” siger konstitueret direktør i DBU, Kenneth Reeh.

Udenlandsdanskerne og et veltilrettelagt dansk turneringsprogram

For at få det stærkest mulige hold med til OL, skal der arbejdes målrettet på at få frigivet spillere fra udenlandske klubber til OL-landsholdet, og herhjemme skal det tilstræbes at tilrettelægge et turneringsprogram, der gør det lettere for klubberne at frigive spillere i OL-perioden.

”Klubberne skal altid stille stærkeste hold i deres turneringer, men vi er selvfølgelig ligesom alle andre interesserede i at arbejde for at få det bedst mulige hold afsted, hvis Danmark skulle kvalificere sig til OL, lyder det fra Claus Thomsen, direktør i Divisionsforeningen.

FIFA og IOC har ikke en aftale om, at OL-turneringen, der bygger på FIFA’s turneringsregler, skal ligge i den officielle FIFA kampkalender, og dermed give de kvalificerede nationer mulighed for at få frigivet spillere til turneringen af deres klubber. 

I 2016 samlede OL-landstræner, Niels Frederiksen med alle parters indsats et slagkraftigt hold til OL i Rio, hvor Danmark var kvalificeret gennem en semifinaleplads ved U21 EM i 2015. Danmark nåede kvartfinalen ved OL og levede dermed op til de sportslige målsætninger, der var sat for holdet.

Hos DIF er der både forståelse for de udfordringer, fodbolden har, og glæde over, at alle vil gøre deres ypperste for at få så stærkt et hold som muligt med til OL:

”Vi er alle parter uforvarende blevet bragt i denne situation af de internationale forhold. Vi er derfor i DIF glade for, at DIF, DBU og Divisionsforeningen i fællesskab vil forsøge at løse den vanskelige situation på bedst mulig måde i bestræbelserne på at sende det stærkest mulige fodboldhold til OL, hvis Danmark kvalificerer sig under det forestående U21-EM. Det giver holdet en bevidsthed om, at der er OL-billetter at spille for, og skulle det lykkes af få en af OL-pladserne, så giver vores håndslag samtidig mere ro og bedre mulighed for en god OL-forberedelse,” siger Morten Mølholm Hansen, der er administrerende direktør i DIF.

 

FAKTA: OL-kvalifikation gennem U21 EM

Det danske U21-landshold sikrer sig en OL-billet, HVIS de kommer i semifinalen ved den kommende EM-slutrunde som enten gruppevinder eller bedste 2’er i de tre puljer, ELLER hvis Danmark slutter som nr. to i gruppen, og England samtidig kvalificerer sig til semifinalen. Da England ikke kan stille op som individuel nation ved OL, skal der derfor spilles en OL play off med de to resterende gruppe 2’ere, der ikke nåede semifinalen.

LÆS DEN FÆLLES ERKLÆRING FRA DBU, DIF OG DF

For yderligere oplysninger kontakt:

Kommunikationschef i Dansk Boldspil-Union (DBU), Jakob Høyer (tlf. 6016 3711)
Direktør i Divisionsforeningen, Claus Thomsen (tlf. 2068 3055)
Administrerende direktør i Danmarks Idrætsforbund (DIF), Morten Mølholm (tlf. 2166 3774)

Log ind