Sahar Khodayari, også kendt som ’blue girl’, satte for nylig ild til sig selv i protest mod, at hun stod til seks måneders fængsel. Hendes forbrydelse var, at hun have sneget sig ind på et fodboldstadion for at se sit yndlingshold spille kamp. Grundet det iranske styres forbud mod kvinder på stadions gjorde hun det udklædt i lang frakke og blå paryk. Deraf navnet ’#bluegirl’ på sociale medier. Den 29-årige iranske kvinde døde af sine kvæstelser.

Sagen har fyldt massivt i mediebilledet og har givet genlyd i den internationale fodboldverden. UEFA Executive Komite har også drøftet sagen og på den baggrund opfordrer UEFA’s præsident, Alexsander Čeferin, nu direkte i et brev alle UEFA-medlemmer til, at både landshold og klubhold ikke længere skal spille kampe i lande, hvor kvinder ikke har formel adgang til stadions. En opfordring DBU’s formand og medlem af UEFA Executive Komite, Jesper Møller, bakker op om:

”Sagen er frygtelig. Vi hverken kan eller vil acceptere, at fodbold ikke er for alle. Vi skylder #bluegirl og alle verdens fodboldglade piger og kvinder at udtrykke os uden tøven. Derfor er jeg tilfreds med UEFA-præsidentens stærke udmelding.”

Iran er medlem af det internationale fodboldforbund FIFA. I FIFA’s regler hedder det, at diskrimination af enhver art mod et land, en privatperson eller en gruppe af personer med udgangspunkt i race, hudfarve, etnisk, national eller social oprindelse, køn, handicap, sprog, religion, politisk mening eller anden seksuel orientering er strengt forbudt og straffes med suspendering eller udelukkelse.

På den baggrund understreger DBU-formand, Jesper Møller, behovet for et pres på Iran:

”Reglerne er glasklare. Diskrimination kan ikke tolereres. Og det er fuldstændig ligegyldigt, om det så handler om seksuel orientering, nationalitet, hudfarve eller køn. Der er og skal være nul tolerance over for den slags. Enhver anden holdning hører til i en anden tid”.

Læs brevet fra UEFA-præsident Čeferin her.