Europamesterskabet i fodbold kommer til Danmark i sommeren 2020. Nationalarenaen i København, Parken, danner rammen om tre gruppekampe og én ottendedelsfinale, hvoraf Herrelandsholdet får to hjemmekampe – sandsynligvis den første og tredje – i gruppespillet, hvis de kvalificerer sig til slutrunden senere på året.

Selvom kampene bliver spillet i Parken, skal folkefesten dog ikke kun være forbeholdt de 38.000 tilskuere, som får billet til kampene. Derfor er DBU gået i dialog med landets 98 kommuner om forskellige former for samarbejde. Konkret har DBU udviklet fire forskellige pakker, som kan skabe EM-stemning i kommuner og klubber, der alle kan blive en del af Hele Danmarks Fodboldfest.

”EM på hjemmebane er det største arrangement på dansk jord nogensinde. Det skal alle og enhver føle på egen krop, uanset om de befinder sig i Parken eller Padborg. Vi vil fejre fodbolden og det fællesskab på tværs af samfundets skel, som fodbolden skaber,” siger DBU’s konstituerede administrerende direktør Kenneth Reeh, som i samme ombæring afviser forlydenderne om, at forbundet står til at tjene penge på arrangementerne.

”Indtægterne dækker omkostningerne. Vi skal ikke tjene penge på, at alle bliver en del af fodboldfesten. Derfor skal vi også have så mange storskærmsarrangementer som muligt rundt omkring i landet,” fortæller DBU’s konstituerede administrerende direktør Kenneth Reeh.

Storskærmsarrangementerne bliver kun afholdt, såfremt det danske landshold kvalificerer sig til slutrunden næste sommer. Hvis den mission skal lykkes, skal Herrelandsholdet – anført af Christian Eriksen og Kasper Schmeichel – sætte en masse point på kontoen i efterårets kampe mod Gibraltar, Georgien, Schweiz og Irland.

Andre aktiviteter som EM i Straffe og Legends Tour turnerer rundt i landet, uanset om Danmark deltager eller ej, ligesom fodboldaktiviteter som FC Prostata, Fodbold for Hjertet og Ombold også bliver en del af festlighederne.

I første omgang gælder det to udebanekampe i henholdsvis Gibraltar torsdag d. 5. september, inden landsholdet flyver til Georgien, hvor de spiller søndag d. 8. september.

 

EM-FEST I HELE LANDET:

  • Kommunerne kan vælge mellem fire forskellige pakker, som indeholder alt fra fanzone og storskærm til Legends Tour og EM i Straffe-konkurrence.
  • Udbuddet af pakkerne afhænger af, om Danmark kvalificerer sig. Hvis Danmark er med ved slutrunden vises kampene på storskærm, mens det kun er Legends Tour og EM i Straffe-konkurrencen, der rejser rundt i landet, hvis Herrelandsholdet ikke er med.
  • Priserne spænder fra 35.000 kroner til 365.000 kroner. Den billigste pakke inkluderer Legends Tour i to dage, mens den dyreste pakke har fanzone med tilhørende storskærm, som viser Danmarks tre gruppekampe for mere end 5000 mennesker. DBU tjener ikke på aktiviteterne, da priserne dækker omkostningerne.
  • Hvis Danmark kvalificerer sig til EM, vil der udover kommunepakkerne blive igangsat en lang række aktiviteter for blandt andre klubber, erhvervsliv og fodboldglade danskere. Kampagnen vil som helhed gå under navnet #HeleDanmarksFodboldfest.