Fodboldens fællesskab forandrer misbrugers fremtid

På få måneder vender 50-årige Morten Vilhelmsen op og ned på sit liv. Fodbold hjælper ham ud af et ensomt misbrug. I stedet er han nu afhængig af følelsen af at være en del af noget større.

Fodboldens fællesskab forandrer misbrugers fremtid
Morten Vilhelmsen overrækker en OMBOLD-trøje til kulturminister Joy Mortensen (S). Foto: Joachim Weichel
Af: Joachim Højer Weichel

Det er fredag formiddag. Mens hele verden flyver forbi, er tiden gået i stå på Frederiksberg Runddel foran indgangen til Frederiksberg Have. Hjemløse fra nær og fjern er samlet for at deltage i DM i gadefodbold, der bliver arrangeret af organisationen OMBOLD. For en stund kan de glemme den problemfyldte hverdag og kaste sig i armene på fodboldens fællesskab.

Alle kender alle, så lige så snart de hjemløse træder ind på pladsen, bliver de mødt af velkendte ansigter fra OMBOLD. De møder deltagerne med et kram og en varm kop kaffe til at varme sig på. Én af de hjemløse, der skal spille, er 50-årige Morten Vilhelmsen. Han har lagt stofferne på hylden efter en lang, sej kamp. Til gengæld er han høj på kærlighed og kram.

”Fodbold har hjulpet mig ud af mit misbrug. Jeg har været clean i tre måneder nu. Uden fodbolden ville jeg sidde derhjemme og hurtigt falde tilbage i de gamle vaner, hvor jeg tog stoffer hver dag,” fortæller Morten Vilhelmsen, som har skiftet ud blandt kammeraterne for at komme sit misbrug til livs.

Fodbold giver klarsyn

Til daglig bor Morten Vilhelmsen selv på Frederiksberg i et bofællesskab efter mere end 10 år som hjemløs. Han føler sig dog allermest hjemme på fodboldbanen. Derfor er han virkelig på hjemmebane under DM i gadefodbold, og det kan man mærke på ham. Alle de kram, han selv får, deler han videre ud af til venner og bekendte. Hvis de ikke er i godt humør, inden de hilser på ham, så er de det hvert fald efter.

”Glæden ved at spille har ændret mit syn på livet. Fodbold har givet mig troen på, at jeg kan være en del af noget større. I min situation er det rart at vide, at man ikke er alene. Og det kan man ellers godt føle sig, når man er hjemløs og har været så langt ude,” forklarer den 50-årige publikumsfavorit, der skiftevis står på mål og er markspiller. Både på og uden for banen er han over det hele.

Når Morten Vilhelmsen spiller fodbold, er det for at være sammen med de andre hjemløse. Men han har også fundet ud af, at dét at vinde giver ham en følelse i kroppen, der er bedre end stofferne.

”Det fedeste er jo at komme hjem med pokaler. For så føler man, at man rider på en anden bølge, end man er vant til som misbruger,” siger Morten Vilhelmsen.

 

OMBOLD

  • OMBOLD understøtter gadefodbold for socialt udsatte og hjemløse mennesker. Årligt bliver over 1200 hjemløse og udsatte engageret i OMBOLDs stævner og træninger i byer over hele Danmark.
  • Hvert år afvikles DM i gadefodbold. I år har mere end 250 udsatte og hjemløse fra hele landet deltaget i mere end 140 kampe over to dage.
  • 95 procent af OMBOLD-spillerne får det, ifølge egne udsagn, bedre psykisk af at spille via OMBOLD.

Log ind