Efter knapt fire år som assisterende landstræner for Herrelandsholdet har Jon Dahl Tomasson fået job som cheftræner i den svenske topklub Malmø FF. Danmarks mest scorende landsholdsspiller nogensinde tiltræder med det samme og stopper derfor på Herrelandsholdet.

Jon Dahl Tomasson tiltrådte i marts 2016 som assisterende landstræner og fast makker til landstræner Åge Hareide. Sammen har de kvalificeret Herrelandsholdet til VM i Rusland i 2018 og til EURO2020 til sommer. Undervejs har Herrelandsholdet været ubesejret siden efteråret 2016 med Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson som landstræner-par – hvis der måles i ordinær spilletid, da ottendedelsfinalen ved VM mod Kroatien blev tabt efter straffespark. Det er en unik rekord i dansk landsholdshistorie.

Landstræner Åge Hareide ønsker Jon Dahl Tomasson stort tillykke med cheftræner-jobbet i den svenske klub, hvor Åge Hareide selv har været cheftræner og vundet flere mesterskaber og kvalifikationer til Champions League før sin tid som dansk landstræner:

”Malmø FF er en fantastisk klub, og jeg håber, at Jon får en god og spændende tid i klubben. Vi har haft et rigtigt godt samarbejde på Herrelandsholdet, og jeg er stolt over, at Jon nu kan blive cheftræner i den skandinaviske storklub,” siger Åge Hareide og fortsætter:

”Vi vil nu drøfte, hvordan vi bedst arbejder videre frem til EM til sommer. Vi har et fast koncept og team omkring holdet, og vi ved, hvordan vi ønsker at træne og forberede os. Så vi er fulde af fortrøstning for det næste halvår,” siger han.

Selv er Jon Dahl Tomasson både stolt og trist over situationen. Han glæder sig over de nye udfordringer som cheftræner i Malmø FF men er også vemodig over at skulle slippe sin rolle på Herrelandsholdet.

”Det danske fodboldlandshold har altid haft helt specielt betydning for mig, først som spiller og nu også som træner. Jeg har været stolt over vores resultater og kvalifikationen til først VM og nu også EM. Jeg skylder stor tak til Åge for et fantastisk samarbejde og til DBU for at give mig muligheden, også for at skifte til Malmø FF på nuværende tidspunkt. Jeg glæder mig til at skulle være cheftræner i en af Skandinaviens største klubber, der både skal spille Europa League, og som er med i toppen af svensk fodbold,” siger han.

DBU’s fodbolddirektør, Peter Møller, ønsker Jon Dahl Tomasson stort tillykke med det flotte trænerjob:

”Det er en unik mulighed, at Jon kan få job som cheftræner i en stor klub, og vi vil selvfølgelig ikke stille os i vejen for denne mulighed. Det er stærkt, at en dansk træner kan få et så stort trænerjob. Det er et cadeau til Herrelandsholdet og til dansk fodbold. Samtidigt er vi naturligvis ærgerlige over, at Jon forlader Herrelandsholdet få måneder før EM til sommer. Vi har dog et fast koncept, og Åge har et godt hold omkring sig, så vi har en rigtig god fornemmelse i forhold til forberedelserne og den fantastiske EM-slutrunde,” siger Peter Møller.