Beskyttelse af børn og unge under 18 år i fodboldsystemet er en af grundsøjlerne i det internationale klubskiftesystem. De såkaldte ’minors’.

I forhold til FIFA’s meget restriktive regler om ’minors’ kan en ung spiller som udgangspunkt ikke foretage et internationalt klubskifte. Denne restriktion gælder for at beskytte børn under 18 i fodbolden, hvor der til tider er kommet grove internationale eksempler frem om udnyttelse af børn. Det gælder både, når en spiller tager ud af landet, men også eventuelt vender hjem igen.

Til denne hovedregel har FIFA udarbejdet en række undtagelser, som alligevel gør et skifte for børn og unge under 18 år muligt. Det kan være situationer, hvor forældrene flytter til et andet land på baggrund af arbejde, spilleren skal på udveksling, eller skifter til en klub inden for EU’s grænser m.m. Det er her, at FIFA’s regler bliver relevant for især mange danske breddeklubber.

”Jeg ved, at ansøgninger, der relaterer sig til ’minors’, er noget, som vores mange breddeklubber til tider har oplevet som en svær, bureaukratisk og langsommelig proces. Beskyttelsen af børn og unge er dog både et vigtigt og et væsentligt indsatsområde i både DBU og i international fodbold, der kræver at ansøgningerne får en individuel behandling, der kan være ret så omfattende,” siger Bent Clausen, næstformand i DBU.

DBU klar med en hjælpende hånd til klubberne

Tidligere kom tæt på 150 ansøgninger i gennemsnit forbi DBU om året, men i 2020 har der nu været cirka 250 anmodninger om internationale klubskifter i forhold til spillere under 18 år, som DBU forsøger at hjælpe klubberne med forud for sagsbehandlingen hos FIFA.

 Bent Clausen forstår frustrationerne i forhold til længden af behandlingstiden, når det eksempelvis kommer til en klub, der blot vil have en udvekslingsstudent til at spille lidt seriebold eller ungdomsbreddefodbold, men understreger, at netop behandlingstiden har været et stort indsatsområde i FIFA og DBU.

”Vi har i den seneste tid fået reduceret behandlingstiden markant og forsøger at give klubberne besked, så snart det er muligt. Men alle sager behandles individuelt, og det tager jo alt andet lige lidt længere tid. Den nye guide, der nu også er udkommet på dansk, er endnu et vigtigt skridt i den rigtige retning for at både ansøger og modtager kan være så effektive som muligt i den proces. Så undgår vi forhåbentligt unødvendige frustrationer for den enkelte klub,” siger Bent Clausen

Det kan betale sig at se guiden grundigt igennem, da sanktionerne for at overtræde reglerne omkring beskyttelse af spillere under 18 år kan være omfattende for en klub. Det er der set i flere internationale eksempler i de senere år.

Disse regler omfatter spillere, der går under kategorien ”spilleren kommer fra udlandet og/eller udenlandsk klub” og som er under 18 år. Reglerne fremgår af de fælles, landsdækkende turneringsregler, se under VI. Spilleberettigelse, punkt 6: Se dem her 

Processen starter for klubberne med at ansøge i KlubOffice.

 

Den nye guide på dansk finder du her 

 

FIFA har i forbindelse med udsendelsen af den ny guide lavet en video som giver et hurtigt overblik over reglerne på engelsk. Den kan du se herunder.