En kommune, en fodboldklub og et forbund. Alle med en mission; at give flere unge en selvtillidsindsprøjtning forud for vigtige valg om fremtiden.
For det kan være et dilemma, når man skal ud at vælge den vej i livet, som man fremover skal bruge utallige timer på. Men måske kan fodbold, motion og samvær være netop dén cocktail, der kan gøre forskellen.

Det er håbet med projektet ’Fodbold for Fremtiden’, der startede i august i år. Her er 20 udsatte unge blevet udvalgt til forløbet, der i 26 uger skal være en fast del af deres hverdag. To ugentlige fodboldtræning, samtaler og et tæt samarbejde med jobcenteret skal give de unge selvtillid og en afklaring på, hvad fremtiden skal indeholde.

Fodbold for Fremtiden er blot ét af flere projekter, som den nye velfærdsalliance mellem Haderslev Kommune, DBU Jylland og DBU skal omfavne. Aftalen løber i to år, og det er med fodbolden i centrum for projekterne i den sydlige landsdel.

Jens Christian Hansen, formand for DBU Jylland Region 4, er glad for samarbejdet med Haderslev Kommune:

”Det er dejligt for os, at vi har så god en samarbejdspartner som Haderslev Kommune. De har mange engagerede og ambitiøse frivillige, som gør en kæmpe forskel for kommunens fodboldmiljøer. Det glæder mig, og jeg ser nu frem til et endnu tættere samarbejde mellem os, DBU og Haderslev Kommune.”

Fodbold som katalysator

De tre bærende projekter i velfærdsalliancen stikker i tre retninger:

  • Open Nordic skal fejre Genforening i Sønderjylland, som er blevet udskudt fra i sommers grundet coronapandemien.
  • Pigefodbold skal have øget opmærksomhed, hvor et særlig fokus sættes på piger i alderen fem til 12 år
  • Fodbold for Fremtiden, som skal hjælpe udsatte unge med at finde en lettere vej ind i uddannelses- og erhvervslivet

Omdrejningspunktet for de forskellige projekter er fodbold. Og det er projekter, der formand for Udvalget for Kultur og Fritid, Kjeld Thrane:

”Vi er stolte af, at vi nu er blandt de kommuner, der har indgået en velfærdsalliance med DBU. Sammen sætter vi nu fokus på fremtiden for udsatte unge via fodbolden og dermed hjælpe dem med at finde en lettere vej ind i uddannelses- og erhvervslivet. Med aftalen får vi også mulighed for at understøtte vores fodboldklubber med at udvikle pigefodbolden for piger op til 12 årsalderen, og til i sommeren 2021 at være medvært ved ’Open Nordic’, som en fejring af Genforeningen.”

Jesper Møller, formand for DBU, glæder sig over, hvordan fodbold helt tydeligt kan være med til at gøre en forskel:

”Projekterne i Haderslev Kommune viser, hvordan fodbold kan bidrage positivt i et samfundsmæssigt perspektiv. Historiske begivenheder, samfundsansvar og store fællesskaber er alle områder, hvor fodbold også har sin berettigelse og kan være med til at skabe glæde. Jeg er både glad og stolt over, at Haderslev Kommune er med i projekterne, som skaber stor værdi og minder for alle deltagere,” siger Jesper Møller.