Defensiven bedre end offensiven i 1. halvleg
Med de mange afbud grundet Covid-19, var det også en startopstilling med mange nye navne. Og hvis man ser bort fra amatørlandsholdets startopstilling i september 2018, var det første gang i 33 år, at det danske herre A-landshold stillede op med fire debutanter i start-11’eren. Dengang var det Peter Schmeichel, Flemming Povlsen, Ulrik Moseby og Bjørn Kristensen, der var debutanter, mens det i dag var Oliver Christensen, Victor Nelsson, Jens Jønsson og Mikkel Damsgaard, der var debutanterne.

Om det var af hensyn til debutanterne, at kampen startede stille og roligt, tror vi nu ikke – men det var en meget stille og rolig 1. halvleg. Svenskerne var næsten tæt på et par gange, men ingen af deres halve chancer førte til de helt store udbrud fra hverken bænk eller tilskuerne på Brøndby Stadion.

Det var heller ikke fordi, Danmark havde specielt mange chancer. Der var et par langskud, der med en smule mere held var blevet farlige, blandt andet havde Delaney et godt hug med kurs mod krydset. Men den største danske chance stod der Eriksen og Dolberg på. Eriksen slog et aldeles strålende indlæg lige ind i panden på Dolberg, og han snittede den fint videre med hovedet – desværre gik forsøget en meter forbi – men fint forsøg på et flot oplæg.

Alt i alt kan siges om 1. halvleg, at hos begge mandskaber var det defensiven, der klarede sig bedre end offensiven.

Indskifterne sikrede sejren
Fra 2. halvlegs start kom Jonas Wind, Alexander Bah og Andreas Maxsø ind i stedet for Eriksen, Dolberg og Stryger, de indskiftninger skulle senere vise sig at blive afgørende.

Det første kvarter af 2. halvleg var heller ikke det mest intense fodboldspil, man har set, men det var stadig en kamp, hvor Danmark i høj grad sad på spillet.

Efter en times spil fik Danmark et (af mange) hjørnespark. Damsgaard sparkede hjørnet, og det blev så forlænget af både Zanka og Mæhle, inden bolden endte hos en helt fri Jonas Wind – der meget nemt kunne score sit første mål for A-landsholdet. En meget fortjent dansk føring.

Efter den danske scoring fortsatte de rødblusede med at angribe svenskerne – dog var Alexander Isak tæt på en svensk udligning på et hjørne. Men det var også det tætteste gæsterne var på et uafgjort resultat, for i det 72. minut blev føringen så fordoblet. Et flot dansk angreb med mange afleveringer – og hvor den svenske defensiv nærmest virkede rundtossede – var Wind, Mæhle og Damsgaard de afgørende spilstationer, inden debutanten Alexander Bah afsluttede angrebet med en stensikker scoring. Flot angreb, flot afslutning!

I den resterende del af kampen var der ikke så mange chancer igen, dog var Sebastian Larsson tæt på reducering med et flot frispark, men den danske keeper Oliver Christensen reddede flot – om end han også fik lidt hjælp af træværket.

Overordnet set var den danske sejr 100% fortjent – og var reelt aldrig i fare, da vi først tog føringen.

Kampfakta:
Danmark-Sverige 2-0 (0-0)
61’ 1-0 Jonas Wind
74’ 2-0 Alexander Bah
141 tilskuere på Brøndby Stadion

Den danske startopstilling (4-3-3)
Oliver Christensen – Jens Stryger Larsen (46’ Andreas Maxsø), Victor Nelsson, Mathias Jørgensen, Joakim Mæhle (80’ Jakob Ahlmann) – Jens Jønsson, Christian Eriksen (46’ Alexander Bah), Thomas Delaney (59’ Oliver Abildgaard) – Lucas Andersen (86’ Jesper Lindstrøm), Kasper Dolberg (46’ Jonas Wind), Mikkel Damsgaard.

Ikke benyttede spillere:
Thomas Mikkelsen, Carlo Holse, Patrick Mortensen.

Dommer:
Espen Andreas Eskås (NOR)

Statistiske vinkler efter Danmark vs Sverige

  • Danmark stillede med fire debutanter i startopstillingen for første gang siden maj 1987, hvor debutanterne bl.a. omfattede de senere europamestre Peter Schmeichel og Flemming Povlsen.
  • Mikkel Damsgaard blev den første danske landsholdsspiller født efter 1. januar 2000. Han blev med sine 20 år, 4 måneder og 8 dage samtidig den yngste debutant siden Kasper Dolberg i 2016.
  • Christian Eriksen tangerede Thomas Sørensen 101 landskampe og indtager dermed sammen med den tidligere målmand en delt 8. plads over spillere med flest landskampe.
  • Danmark har nu ikke tabt hjemme til Sverige, siden den famøse baneløberkamp i juni 2007, hvor de fem efterfølgende kampe er endt med fire sejre og en uafgjort.
  • Danmark holdt nullet for femte landskamp i træk, hvilket også forekom i september-november 2019. Kun Irland og Belgien har scoret mod Danmark i de 12 seneste landskampe.
  • Otte debutanter i en A-landskamp er senest forekommet i maj 1983 i en OL-kvalifikationskamp mod Østtyskland.