Hvorfor boykotter DBU og Herrelandsholdet ikke VM-slutrunden i Qatar i 2022?

Spørgsmålet er blevet stillet mange gange de seneste år.
Senest i debatindlægget "Hvis ikke DBU boykotter VM i Qatar, må politikerne tage beslutningen for dem", som blev bragt i Information torsdag 17. september.

"Man bør lave en politisk boykot af VM i Qatar. Optimalt bør denne beslutning tages af DBU, men hvis DBU fortsat ønsker at være ’upolitisk’, må denne beslutning i stedet tages af politikerne," lyder det i indlægget.


Først og fremmest vil jeg understrege, at DBU ikke har været med til at vælge Qatar som VM-vært i 2022. Beslutningen blev truffet i en FIFA-komité uden DBU’s deltagelse – og vi havde stemt imod, hvis vi kunne.

DBU er imod de kritisable forhold, som præger VM-forberedelserne i Qatar.

Det gælder både arbejdsforhold og menneskerettigheder for de mange tusinde migrantarbejdere samt det faktum, at der etableres en lang række dyre stadioner, der formentlig ikke er det store behov for efter selve VM-slutrunden.


Derfor har vi sammen med vores nordiske kolleger – og med fagforeninger, den internationale arbejdsorganisation, ILO, og Amnesty – lagt pres på for at få forbedret forholdene for migrantarbejderne.

Vi har besøgt Qatar to gange, og vi har talt direkte med både VM-arrangørerne og de migrantarbejdere, der efterlyser forandringer og forbedringer.

Ifølge ILO og Amnesty er der sket forbedringer – det såkaldte Kafala-system er under forandring, der er indført mindsteløn og minimumsrettigheder for migrantarbejderne.

Der er fortsat behov for mange flere forandringer og forbedringer. Ingen tvivl om det. Men det går fremad.

DBU er i løbende dialog med Amnesty, fagbevægelsen og Folketinget om, hvordan vi bedst skaber yderligere forandringer i Qatar. De bakker alle op om fortsættelse af den kritiske dialog – og ønsker ikke boykot. Vi drøfter det med UEFA og FIFA og forsøger den vej at øge presset.

Vi har allerede planlagt nye besøg i Qatar, konferencer og andre aktiviteter, så vi hele tiden fastholder og øger presset for nødvendige forandringer.

Forandringer skabes ved at lægge pres på, ikke ved at blive væk.

 

Indlægget blev bragt i Information d. 23. september 2020.