Hvert år under Copenhagen Pride uddeler LGBT+ Danmark prisen ’Årets Laks’ til en person eller organisation, som har gjort noget exceptionelt for LGBT+ bevægelsen det forgange år – en, som har svømmet imod strømmen.

I år er modtageren af prisen Kasper Hjulmand, da han utvetydigt bakkede op om LGBT+ personers rettigheder i Europa under EM og blandt andet udtalte: ”Vi er født lige, og vi hylder diversiteten, og vi hylder, at alle har lige ret.”

 

Regnbuefarver på EM-stadion

Under sommerens EM-slutrunde kom LGBT+ personers rettigheder på dagsordenen, da Ungarn i juni vedtog en lov, der forbyder LGBT+ relateret oplysning i skolerne og i tv-udsendelser målrettet seere under 18 år. Derfor ville bystyret i München markere deres støtte til LGBT+ miljøet til kampen mellem Tyskland og Ungarn ved at oplyse stadionet ’Allianz Arena’ i regnbuens farver. UEFA gav imidlertid rødt lys med argumentet om ikke at blande sport og politik. Det var på den baggrund, at Kasper Hjulmand demonstrerede sin støtte til tiltaget og den internationale LGBT+ kamp.

Det forklarer Ask Ulrich Petersen, der er forperson i LGBT+ Danmarks bestyrelse, der står bag prisen: 

“Under sommerens internationale sportsbegivenhed udviste Kasper Hjulmand utvetydig opbakning til og forsvar for retten til at være, den man er. Som Hjulmand selv så korrekt formulerede det i et interview, er fodbold det største sociale fænomen i verden og har potentialet til at skabe positive, sociale forandringer. Det potentiale bidrog Kasper Hjulmand til at udleve ved at stå fast om menneskerettigheder og bruge sporten til at sende et klart signal til regeringer rundt om i verden,” fortæller Ask Ulrich Petersen. 

Og Kasper Hjulmand udtaler:

”For mig at se er diversitet og mangfoldighed helt elementære dele af det moderne samfund, og det skal vi holde fast i. Det burde være en selvfølge, at alle er født lige og skal behandles derefter – uanset hvem man er. Jeg er glad og stolt over at modtage prisen, men det betyder endnu mere for mig, hvis det kan sætte fokus på de udfordringer, vi har, hjælpe og gøre en forskel, ” forklarer landstræneren.