De senere år har der været tilbagevendende debat om at etablere en europæisk eller global superliga bestående af verdens største klubber i en lukket turnering.

I en fælles erklæring melder FIFA, UEFA og de øvrige fem regionale fodboldforbund (AFC, Concacaf, Conmebol, CAF og OFC) nu klart ud, at de ikke vil godkende lukkede superligaer – og at klubber eller spillere, der optræder i sådanne superligaer, vil blive udelukket fra alle turneringer i regi af FIFA eller de seks regionale fodboldforbund.

Erklæringen glæder DBU-formand Jesper Møller, der kalder det en ’afgørende sejr for fællesskabet og solidariteten i moderne fodbold’.

”Det er godt med klar tale. Vi har i årevis haft spekulationer om lukkede superligaer for de største klubber i Europa og verden. Nu er den store hammer fundet frem, så det for alvor bliver slået fast, at de internationale fodboldforbund ikke vil godkende lukkede superligaer – og at klubber og spillere, der deltager i sådanne ligaer vil blive udelukket fra FIFA og UEFA’s turneringer. Det er også afgørende for den europæiske sportsmodel, hvor alle har mulighed for at være med i et pyramidesystem, som er baseret på fællesskab, solidaritet og sportslige principper med op- og nedrykning, og hvor vi deler indtægterne i fællesskab fra top til bund, på tværs af alle lande, alle klubber og hele fodboldfamilien,” siger Jesper Møller.

DBU har i årevis været modstander af de såkaldte superligaer for kun de største og rigeste klubber i verden. Sammen har de nordiske lande også rejst kritikken overfor UEFA og FIFA samt bidraget aktivt i debatten mod de mange rygter om europæiske eller globale superligaer.

I dag sender DBU-formanden roser og respekt til UEFA-præsident Aleksander Ceferin for hans indsats for at få lavet en klar udmelding:

”Jeg er glad for, at UEFA-præsidenten lever op til sine løfter og vil gerne rose Ceferin for at være med til at samle FIFA og de øvrige regionale fodboldforbund i denne klare erklæring. Det er afgørende for fodboldens udvikling og fremtid, at vi fastholder åbne turneringer med op- og nedrykning og mulighed for kvalifikation samt ikke mindst den solidariske fordeling af indtægterne. Det er en god erklæring og en god dag for fodbold,” slutter Jesper Møller.

Læs om erklæringen her