Dobbelt D, Delaney og Dolberg
Knapt var kampen kommet i gang, før de omkring 1.000 danske tilskuere i Baku og de mange mange hundrede tusinder af fans rundt omkring i Danmark kunne juble. Vi fik et hjørne og det sendte Jens Stryger lige ind i panden på en helt fri Delaney – og han pandede sikkert de hvidklædte danskere foran.

I løbet af de næste 10 minutter var Danmark tæt på yderlige en scoring et på gange, først fik fødselaren Damsgaard en fin chance og kort efter var det Delaney der var tæt på. De fik dog ikke passeret den tjekkiske keeper.

Tjekkiet var dog allerede på dette tidspunkt kommet mere og mere ind i kampen, og de kom flere gange frem til kanten af det danske felt – her blev de dog mødt af en solid dansk defensiv, og kun en enkelt gang skulle Schmeichel for alvor i aktion, men fik reddet – og det på et tjekkisk angreb skabt på et fejl i opspillet fra den danske keeper selv.

Små 10 minutter før pausen var Danmark dog helt tilbage i kampen, og vi begyndte igen at presse på – blandt andet var Damsgaard meget tæt på at øge føringen.

Det blev til 2-0 inden pausen, Mæhle slap fri på venstrekanten og slog et eminent indlæg ind i det tjekkiske felt. Her var Braithwaite tæt på at få hovedet på, det skete ikke, til gengæld endte bolden hos Kasper Dolberg, og han bankede bolden ind bag Vaclik i Tjekkiets mål. Klasse indlæg, klasse kasse!

Vi holdt stand
Tjekkiet kom offensivt ud til anden halvleg, og allerede efter blot 32 og 60 sekunders spil havde Schmeichel to gange været i aktion. Tjekkerne fortsatte deres pres – og i det 49. minut kom så den fortjente reducering. Ikke overraskende var det tjekkiets topscorer, Patrick Schick, der på fornem vis fik styret et indlæg ind bag Kasper Schmeichel.

Det var ikke fordi reduceringen rystede danskerne, men Tjekkiet beholdt presset på den danske defensiv – og forsøgte alt hvad de kunne, at komme tilbage i kampen. De pressede og pressede, men kom reelt ikke frem til de helt store chancer.

Det høje tjekkiske pres varede frem til midt i 2. halvleg, så begyndte de at løbe en smule tør for kræfter – og samtidig havde Hjulmand atter succes med sine indskiftninger, i løbet af de sidste 45 minutter fik vi indskiftet Yussuf Poulsen, Christian Nørgaard, Daniel Wass, Joachim Andersen og Mathias Jensen, og de bidrag alle på hver deres måde til den danske triumf.

Men 10 minutter igen fik Mæhle chancen for at lukke kampen – igen – men desværre fik han ikke sendt bolden fordi Vaclik i Tjekkiets mål. Den resterende del af kampen bød på en del gule kort og knapt så meget velspillet fodbold, og så valgte den hollanske dommer Kuipers at lægge seks minutter til de ordinære 90 minutter.

I de seks minutters tillægstid formåede de danske spillere at holde hovedet koldt – og derfor kunne de, da det sidste fløjt lød, juble højt over sejren og pladsen i semifinalen på onsdag på Wembley.

Kampfakta
Tjekkiet-Danmark 1-2 (0-2)
5’ 0-1 Thomas Delaney
42’ 0-2 Kasper Dolberg
49’ 1-2 Patrik Schick

Den danske startopstilling (3-4-3)
Kasper Schmeichel – Andreas Christensen (81’ Joachim Andersen), Simon Kjær, Jannik Vestergaard – Jens Stryger Larsen (71’ Daniel Wass), Pierre Emile Højbjerg, Thomas Delaney (81’ Mathias Jensen), Joakim Mæhle – Mikkel Damsgaard (59’ Christian Nørgaard), Kasper Dolberg (59’ Yussuf Poulsen), Martin Braithwaite.

Ikke benyttede spillere:
Frederik Rønnow, Jonas Lössl, Robert Skov, Andreas Skov Olsen, Mathias Jørgensen, Jonas Wind, Andreas Cornelius.

Oversiddere fra EM-truppen:
Christian Eriksen, Anders Christiansen, Nicolai Boilesen.

Dommer:
Björn Kuipers (NED)

Statistiske vinkler efter Tjekkiet vs Danmark

• Det var tredje gang, at Danmark opnåede at spille fem kampe ved en slutrunde (EM 1992, VM 1998). Og det bliver efter sejren over Tjekkiet til en sjette kamp på onsdag på Wembley.
  • Simon Kjær spillede sin A-landskamp nr. 112 siden debuten for godt 12 år siden. Dermed rykkede han op på en delt 3. plads, sammen med Jon Dahl Tomasson, over spillere med flest A-landskampe for Danmark.
  • Kasper Dolberg scorede sit 10. mål for Danmark og sit tredje under EM-slutrunden. Dermed tangerer han Frank Arnesen, Henrik Larsen, Brian Laudrup og Jon Dahl Tomasson som danske topscorere ved EM-slutrunder.
  • Mikkel Damsgaard fyldte 21 år på kampdagen. Seneste fødselar i aktion for Danmark var Simon Kjær i marts 2019 i den første EM-kvalifikationskamp til EM 2020; mod Schweiz (3-3).
  • Danmark skal spille sin fjerde EM-semifinale efter tilsvarende præstationer i 1964, 1984 og 1992. Kun i 1992 blev det til videre avancement til finalen.