Efter flere måneders debat, pres og kritik afholdt FIFA mandag et virtuelt møde om menneskerettigheds-situationen i Qatar forud for VM næste år. Mødet er arrangeret, efter at DBU og andre europæiske fodboldforbund har rejst kritik og sendt breve til FIFA med spørgsmål og krav til ændringer for migrantarbejdernes forhold i Qatar.

På mødet var der oplæg fra en række organisationer, der har arbejdet med menneskerettigheder i Qatar – heriblandt Amnesty’s internationale afdeling, FN’s arbejdsorganisation, ILO, samt de internationale fagforeninger, ITUC og BWI. Organisationerne fortalte om de store udfordringer, der har været på menneskerettighedsområdet, men også for de fremskridt, der – trods alt – er sket i de sidste par år.

Samtidigt fastslog FIFA-præsident Gianni Infantino flere gange, at FIFA har fuldt fokus på menneskerettigheder i forbindelse med afholdelsen af VM i Qatar i december 2022.

Fra DBU deltog blandt andre formand Jesper Møller, direktør Jakob Jensen og fodbolddirektør Peter Møller. DBU tog flere gange ordet og bad om større klarhed om antallet – og årsagen – til dødsfald i Qatar i forbindelse med forberedelserne af VM. I januar i år meldte den engelske avis The Guardian, at godt 6.500 migrantarbejdere har mistet livet i Qatar siden 2010, hvor FIFA besluttede at placere VM-værtskabet i Qatar. På mødet afviste VM-værterne det tal som ’falsk’ og fastholder, at antallet af dødsfald er meget lavere.

Efter mødet er DBU-direktør Jakob Jensen glad for, at FIFA tager kritikken og debatten om menneskerettigheder i Qatar alvorligt.

”Vi er ikke enige i, at Qatar skulle have VM-værtskabet. Vi ønsker at arbejde for at skabe bedre forhold for migrantarbejdernes forhold i Qatar. Derfor er det positivt, at flere uafhængige organisationer på dagens møde med FIFA bekræfter, at der er sket forbedringer. Det er også tydeligt, at det er vigtigt at fastholde og øge presset for forandringer, så det vil vi i DBU fortsætte med i dialog med andre forbund, fans, organisationer, m.fl.”, siger han.

På mødet lagde særligt Amnesty International vægt på, at der fortsat er mange dødsfald – og usikkerhed om antal og årsag til dødsfald. Samme emne er blevet rejst af Danske Fodboldfans, DFF og er også en del af det brev, som DBU har sendt til FIFA. Derfor er det afgørende, at der kommer uafhængige analyser på det område, understreger DBU-direktør, Jakob Jensen:

”Forskellige organisationer har i flere omgange – både internationalt og i Danmark – rejst spørgsmålet om de mange dødsfald i forbindelse med VM-forberedelserne. Vi har behov for større uafhængig viden på det område. Ét dødsfald i forbindelse med VM-forberedelserne er ét dødsfald for meget. De vedtagne reformer for at forbedre migrantarbejdernes rettigheder skal implementeres fuldt og helt.”

Fredag den 21. maj afholdes årets FIFA-kongres – dog kun virtuelt pga corona-situationen i hele verden. Her forventer de nordiske lande, at debatten om VM i Qatar også vil blive talesat.

Læs FIFA's svar til DBU HER