Mange professionelle fodboldklubber og fodboldlandshold bruger i dag data til at analysere kampe og bevægelsesmønstre som en del af de taktiske forberedelser. Det gælder også flere af de danske fodboldlandshold, hvor DBU siden 2016 har haft en analytiker ansat til at arbejde med data på Herrelandsholdet og senest også U21-landsholdet. DBU har analyseret data indsamlet fra kampe og spillere eksempelvis data om spillernes fysik, bevægelsesmønstre på banen, kampstatistikker mfl.

Nu opruster DBU både på teknologisiden med en ny analyseplatform og på kompetencer i dataanalyse i samarbejde med IBM og CogniTech. Parterne vil bruge IBM Cognos Analytics på IBM Cloud til at analysere landsholdets præstationer.

Samarbejdet vil i første omgang understøtte og optimere dataanalyse i forbindelse med Herrelandsholdet, hvor der lige nu er flest tilgængelige og anvendelige data. Det er målet, at samarbejdet udvides til flere landshold i takt med, at også de kan indsamle data fra kampe i form af videooptagelser, positionsdata mv.

Peter Møller, fodbolddirektør i DBU fortæller om samarbejdet:
”Moderne topfodbold handler i høj grad også om forberedelse, analyse og god brug af data. I DBU ønsker vi at være forrest i innovative løsninger, så vi kan hjælpe vores landshold med at vinde, inspirere og begejstre den danske befolkning. Derfor er vi glade for, at vi kan samarbejde med de bedste om at opgradere vores brug af data og analyse, til glæde for både landshold og andre dele af dansk fodbold,” siger han.

Administrerende direktør Henrik Bodskov fra IBM Danmark: ”Vi drømmer om at kunne hjælpe lidt til med, at Danmark vinder EM guld til sommer og til generelt at styrke dansk fodbold. Og fagligt er det altid inspirerende at få lov at anvende vores teknologi og kompetencer på nye områder.”

Dataplatformen etableres på IBM’s analyseplatform kaldet Cognos og sker i samarbejde med CogniTech, der er specialiseret på Cognos platformen.

Administrerende direktør Rikke Jacobsen fra CogniTech: ”Normalt arbejder vi med virksomheders finansielle og operationelle data, så det er utroligt spændende for os at være med til at bruge dataanalyse på fodbolddata og være med til at skabe værdi på dette område. Vi glæder os til at se hvor langt vi kan nå med samarbejdet på kort sigt før og under EM og på længere sigt for kvindelandsholdet og ungdomslandshold. Samtidig har vi også et ønske om at komme ud og hjælpe både bredde- og elite fodboldklubberne i Danmark. ”

Samarbejdet ventes at blive udvidet med flere partnere for at udvide DBU’s ressourcer på dataanalyse. Derudover er planen at etablere et forskningsprojekt med tilknyttet erhvervsPhD over den næste 2-årige periode.

 

Aftalen mellem DBU, IBM og CogniTech løber i første omgang til september 2022.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Jakob Høyer, Kommunikationschef, DBU, hoyer@dbu.dk, 60163711,
Eller
Benedicte Strøm, Kommunikationschef, IBM Danmark, bstroem@dk.ibm.com, 51638873