Når Herrelandsholdet får taget det traditionelle holdfoto kort før VM-kvalifikationskampen mod Moldova, bliver det iført en særlig trøje for at markere protest mod menneskerettigheds-forholdene i Qatar. Markeringen sker i samarbejde med det hollandske landshold, og flere landshold ventes at tilslutte sig kampagnen de næste dage, uger og måneder.

De særlige trøjer fra de 11 spillere på holdfotoet vil blive signeret og sat til salg på auktion. Hummel bakker op om markeringen, og har sammen med spillerne og DBU besluttet at producere flere af de særlige trøjer til salg blandt fans. Alle indtægter fra både auktionen og salget af trøjer går til migrantarbejdere og deres familier i Qatar via projekter, som Amnesty International bistår med at udpege.

DBU-direktør Jakob Jensen glæder sig over, at spillernes beslutning om at markere modstand mod de forringede menneskerettigheder i Qatar kan give penge til migrantarbejderne og deres pårørende

‘Vi er alle imod de kritisable forhold i Qatar, både DBU og spillerne. Vi er stolte over, at spillerne vil vise deres holdninger sammen med landshold fra andre lande, og at det kan være med til at skaffe penge til migrantarbejderne og deres pårørende. Vi er i dialog med Amnesty om, hvordan vi bedst får pengene helt ud til arbejderne og deres familier,’ siger han.

DBU har siden 2016 arbejdet for at skabe forandringer i Qatar, blandt andet via UEFA og FIFA og i tæt samarbejde med de nordiske søsterforbund samt i dialog med fagbevægelsen og Amnesty i Danmark. Her i foråret er DBU gået i dialog med flere europæiske fodboldforbund for at gå sammen om at øge presset på Qatar, og på den måde bidrage til bedre forhold, både i forhold til menneskerettigheder og bæredygtighed.

For DBU-direktør Jakob Jensen DBU’s holdning klar:

‘Beslutningen om at afholde VM i Qatar er forkert og kontroversiel, da landet har store udfordringer i forhold til både menneskerettigheder for migrantarbejderne og i forhold til bæredygtighed med at bygge så mange nye stadions, der risikerer at stå tomme efter VM-slutrunden. DBU var ikke med til at tage den beslutning. Vi ønsker at bidrage til at skabe forandringer i Qatar, og vi vil gerne gøre det sammen med andre, både andre fodboldforbund men også med andre idrætsforbund, organisationer og alle, der vil bidrage.’

https://www.dbu.dk/nyheder/2021/marts/herrelandsholdet-og-dbu-oensker-flere-forandringer-i-qatar/
https://www.dbu.dk/samfundsansvar/vm-i-qatar/