Fortjent skotsk føring
Kampen blev indledt med et øjebliks stilhed for de to skotske legender Walter Smith og Bertie Auld, men da det var overstået, leverede de mange skotske struber på tilskuerpladser en flot opbakning til deres landsmænd på plænen. Det mange danske tilskuere skal nu også roses for deres eminente indsats på tribunerne.

Spillerne kvitterede for støtten med at levere en god indsats, og selvom vi da forsøgte at komme frem af banen, så lykkedes det ikke specielt ofte, og når det endelig gjorde, kunne skotterne hver gang sparke eller heade bolden ud af farezonen.

Det samme var egentlig også tilfældet i den anden ende af banen, i hvert fald i de første 20-25 minutter, men herefter begyndte Skotland at lægge mere og mere pres på det danske felt.

I det 23. minut troede hovedparten af tilskuerne at Skotland var kommet foran, og det var de nok også, hvis ikke lige det havde været Kasper Schmeichel der stod i det danske mål, for han hev en voldsom fodparade ud af ærmet – hvis man altså kan det – og dermed måtte Skotland nøjes med et hjørnespark.

Skotland fortsatte dog med at presse på, McGinn fik et skud blokeret og vi fik også headet et hjørne væk tæt på målstregen. Men i det 35. minut fik Skotland så endelig passeret Kasper Schmeichel. De fik et hjørne, det blev slået meget langt og var næsten ved at gå ud til målspark, men Liam Cooper fik headet det ind foran mål, og her kunne John Souttar heade hjemmeholdet foran 1-0.

Der var stadig langt mellem de danske chancer, faktisk skulle vi nok helt frem til det 44. minut før vi blev rigtigt farlige. Et længerevarende dansk angreb endte med, at Skov Olsen spillede Daniel Wass fri til skud, men desværre for ham og Danmark, snittede bolden en skotte eller to, og dermed måtte vi nøjes med et hjørnepark. Det blev vores sidste chance i 1. halvleg.

Ikke vores aften i Glasgow
Fra 2. halvlegs start begyndte vi at komme mere og mere ind i opgøret, men der skulle gå cirka otte minutter, før vi fik en stor chance. Den var til gengæld stor. Et indlæg blev headet ind foran mål, og her kom Andreas Cornelius først på bolden og fik sendt et godt hovedstød afsted, men desværre for Danmark fik den skotske keeper på fornem vis reddet forsøget.

I de næste 10-15 minutter fik vi flere gange presset skotterne ganske godt, men vi havde stadig meget svært ved at komme frem til reelle målchancer – og samtidig var skotterne flere gange farlige på kontraer eller langskud.

Vi forsøgte med en række udskiftninger, men lige lidt hjalp det. Vi blev ved med kun at være tæt på, for skotterne stod godt – og fik en fremragende support fra de mange skotske tilskuere. Og de fik så yderligere et mål at gå hjem på, for i det 86. minut kom Che Adams afsted i en kontra, og den endte med, at han på flot vis sparkede bolden ind bag Schmeichel.

Dermed led vi vores første pointtab i denne VM-kvalifikation, og ender altså med 27 point og en målscore på 30-3 efter de 10 kvalifikationskampe frem mod VM 2022.

Skotland bliver 2’er i gruppen med 23 point, Israel bliver 3’er med 16 point, Østrig tager 4. pladsen med 16 point (med en dårligere målscore), mens Færøerne bliver nummer fem med 4 point og så slutter Moldova sidst i gruppen med blot et point.

Kampfakta:
Skotland-Danmark 2-0 (1-0)
35’ 1-0 John Souttar
86’ 2-0 Ché Adams

Den danske startopstilling (3-4-3)
Kasper Schmeichel – Andreas Christensen, Simon Kjær, Jannik Vestergaard – Rasmus Nissen Kristensen (81’ Alexander Bah), Daniel Wass (81’ Anders Dreyer), Jens Jønsson (56’ Jens Stage), Joakim Mæhle – Andreas Skov Olsen, Andreas Cornelius (72’ Mikael Uhre), Jacob Bruun Larsen (56’ Pione Sisto).

Ikke benyttede spillere:
Peter Vindahl Jensen, Frederik Rønnow, Andreas Maxsø, Emil Riis Jakobsen.

Dommer:
Alejandro Hernández (ESP)

Statistiske vinkler efter Skotland vs Danmark

• Danmark spillede mod Skotland sin 18. landskamp i 2021, hvilket er ny rekord antal afviklede A-landskampe i et kalenderår. De 18 kampe er faktisk spillet over kun knap otte måneder (marts-november).
  • For første gang siden åbningskampen mod Finland ved EM 2020 i sommer formåede Danmark ikke at score kampens første mål. Dermed ender rekorden på 11 A-landskampe i træk med dansk føringsmål.
  • For syvende gang ud af otte besøg på Hampden Park tabte Danmark en A-landskamp mod Skotland. Dermed glippede Danmark også muligheden for at have den perfekte VM-kvalifikation med udelukkende sejre.
  • Kasper Schmeichel spillede som den eneste i samtlige 18 A-landskampe i 2021, endda med fuld spilletid. I VM-kvalifikationens 10 kampe fik han og Andreas Skov Olsen som de eneste spilletid i alle 10 kampe.
  • Joakim Mæhle og Andreas Skov Olsen blev danske topscorere i VM-kvalifikationen med fem mål, hvorimod Joakim Mæhle alene blev dansk topscorer for kalenderåret 2021 med syv scoringer.