Nu har Herrelandsholdet spillet de sidste kvalifikationskampe til næste års VM i Qatar, og holdet kvalificerede sig allerede i oktober som et af de første landshold i verden.

I forlængelse af den rekordstærke kvalifikation lancerer DBU en række kritiske tiltag, der skal markere den fortsatte kamp for forbedring af menneskerettighederne i Qatar.

Det betyder blandt andet, at Herrelandsholdets kommercielle partnere ikke deltager i officielle aktiviteter i Qatar, og at de to trøje-sponsorer, Danske Spil og Arbejdernes Landsbank, samtidigt afgiver deres eksponering på spillernes træningstøj til fordel for kritiske budskaber og markeringer. Derudover vil DBU minimere antallet af rejser til Qatar for blandt andet personale og samarbejdspartnere, så deltagelsen i VM-slutrunden primært handler om sportslig deltagelse og ikke at promovere VM-arrangørernes arrangementer.

Det fortæller Jakob Jensen, der er administrerende direktør i DBU:

”Herrelandsholdet har haft en flot og suveræn kvalifikation og har rekordtidligt sikret Danmark kvalifikation til VM. DBU har længe været stærk kritisk overfor VM i Qatar, men nu intensiverer vi vores indsats og kritiske dialog yderligere, så vi udnytter det, at vi er kvalificeret, til at arbejde for flere forandringer i landet. Desuden har vi længe gjort opmærksom på udfordringerne overfor FIFA og Qatar, og det bliver vi ved med,” fortæller Jakob Jensen.


Ros til kommercielle partnere
DBU-direktør Jakob Jensen glæder sig over, at Herrelandsholdets kommercielle partnere og DBU sammen kan øge presset på VM-arrangørerne for at forbedre forholdene for migrantarbejderne. Han roser samtidig partnerne for at overlade deres plads på træningstøjet til et budskab, der bakker op om kampen for bedre menneskerettigheder i Qatar:

”Det er et meget stærkt signal, når vores partnere også engagerer sig kampen for bedre forhold i Qatar. Partnerne støtter dansk fodbold, Herrelandsholdet og den sportslige deltagelse i EM og VM – ikke det enkelte værtskab” forklarer Jakob Jensen.


DBU’s arbejde med VM i Qatar

Siden 2015 har DBU aktivt ført en kritisk dialog, der blandt andet indebærer flere besøg i Qatar, møder med NGO’er og har via breve og møder med blandt andre FIFA gjort opmærksom på udfordringerne i Qatar. Alt dette for at forbedre forholdene for migrantarbejderne og de generelle menneskerettigheder – senest i september måned med et fælles nordisk opråb. DBU præsenterer nu nye, kritiske tiltag frem mod og under slutrunden i Qatar:


DBU’s tiltag frem mod og under VM
-slutrunden i Qatar

  • Herrelandsholdets kommercielle partnere deltager ikke og laver ikke kommercielle aktiviteter i Qatar – medmindre tiltagene er aktivistiske og en del af den kritiske dialog.  

  • Herrelandsholdets kommercielle partnere vil afgive deres plads på holdets træningstøj til fordel for menneskerettighedsbudskaber. 

  • DBU vil minimere egen rejseaktivitet til Qatar kraftigt og deltager kun ved aktiviteter i Qatar, der er relateret til det sportslige, eller når det kan bidrage politisk til at forbedre forholdene for migrantarbejdere.

  • DBU er i dialog med fans og NGO’er om danske fans tilstedeværelse i Qatar, så de er oplyste om situationen i Qatar og ved, hvordan de skal forholde sig, når billetsalget begynder.

  • DBU vil fortsætte den kritiske dialog med FIFA og arrangørerne i Qatar og vil i alle sammenhænge fortsat arbejde for, at migrantarbejderes rettigheder bliver forbedret og respekteret.

  • DBU vil løbende lave due diligence på vores valg af hotel og andre services i Qatar for at gældende arbejdstagerrettigheder respekteres.


DBU fortsætter desuden samarbejdet med Amnesty International og vil løbende overveje muligheden for nye tiltag for at forbedre forholdene i Qatar frem mod slutrunden næste år. Derudover vil DBU følge op på den seneste rapport fra Amnesty International, så reformerne bliver implementeret og håndhævet fuldt ud i Qatar – også efter VM er slut.