Det er fire store aktører indenfor elitesport - Syddansk Universitet, Dansk Boldspil-Union, Team Danmark og Divisionsforeningen - der er gået sammen om at afholde seminaret, hvor fodboldens og elitesportens fysiske og sundhedsfaglige specialister mødes med nogle af verdens bedste internationale og nationale idrætsforskere. 

Det faglige niveau og den sportslige relevans skinner igennem på talerlisten den 29. marts. Her optræder europæiske topfodboldklubber og forbund som Juventus FC, Club Brugge og Italiens fodboldforbund, samt internationalt anerkendte forskere som professor Peter Krustrup og ass. professor Morten Høgh.

At få idrætsforskning og viden ud på banen er blevet vigtigere end nogensinde. Netop derfor har fodboldseminaret fokus på at bygge bro mellem elitesporten og forskningen og dermed finde frem til, hvordan den nyeste viden kan anvendes på banen.

Videndeling er et helt centralt element på fodboldseminariet, og derfor vil det faglige indhold efterfølgende også være frit tilgængelig for alle interesserede på dansk fodbolds vidensplatform GameChanger.nu.

Samler specialister fra alle aspekter af elitefodbold for at skabe inspiration og netværk

Det faglige udgangspunkt for seminaret er fodbolden, men grundtanken er at samle hele elitesportens specialister og skabe inspiration, faglig udvikling og netværk på tværs, som kan udvikle sig til nye centrale forskningsprojekter skabt mellem praktikere og forskere.

”I dansk fodbold skal vi hele tiden arbejde målrettet på at justere, hvor vi kan for at fortsætte med at skabe store resultater på og uden for fodboldbanen. Seminaret giver et indblik i den mulige fremtid, som et samlet dansk-fodbold kan se ind i. Hvor vi i samarbejde vil skabe et fysisk fodboldcenter for hele dansk fodbold med topfaciliteter og forskningssamarbejder, som skal skabe viden og innovation til glæde for både Sunds IF og SønderjyskE og for de danske landshold,” siger adm. direktør i DBU, Jakob Jensen.

”Dermed kommer vi sammen et skridt nærmere at kunne besvare elitesportens interessante spørgsmål og gøre en forskel i atleternes og klubbernes hverdag helt ude på banerne,” siger Jens Troelsen, institutleder for Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

”I Team Danmark arbejder vi, foranlediget af donationen fra Novo Nordisk Fonden i 2018, intensiveret sammen med danske idrætsforskere indenfor en bred vifte af fagområder og idrætter. En succesfuld translation af viden mellem idrætspraksis og videnskab er et afgørende fundament for det gode samarbejde og støtter derfor op om dette seminar,” siger Lars Holm, forskningschef i Team Danmark.

”Seminaret er banebrydende ved at samle fagspecialister indenfor elitesporten og forskning. Det er en manifestation af vores fantastiske samarbejde med Syddansk Universitet de seneste tre år med store projekter inden for big data og et Nationalt Testcenter på tværs af de danske fodboldklubber,” lyder det fra direktør i Divisionsforeningen Claus Thomsen.

Et unikt dansk fodboldcenter er på vej

Syddansk Universitet, Dansk Boldspil-Union og Divisionsforeningen arbejder i dialog med Odense Kommune også på at realisere Hele Danmarks Fodboldcenter; et innovativt videns-, uddannelses- og praksisorienteret miljø med udgangspunkt i landets største sportsgren.

Breddefodbolden og potentialet for at skabe viden og innovation til gavn for folkesundheden spiller en helt central rolle i Hele Danmarks Fodboldcenter, og elitefodbolden vil samtidig nyde gavn af at være et element i centeret. 

Et sådant samarbejde om et nationalt fodboldcenter eksisterer ikke andre steder i verden, og hvis det lykkes, vil det - i tæt dialog og samarbejde med den øvrige danske bredde og eliteidræt - blive et kraftcenter for innovation, sundhed, leg, læring for de mange og for dansk topfodbold i fremtiden.

For yderligere oplysninger kontakt Claus Thomsen direktør i Divisionsforeningen, 20683055, Lars Holm Forskningschef i Team Danmark, 53603180, Jens Troelsen Institutleder for Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, 60113493 eller Jakob Jensen adm. direktør i DBU, 43262222