Stadig flere etablerede herreklubber viser interesse i at starte kvindehold med et professionelt setup, og Kvindeeliteudvalget har nu sendt et forslag til høring, der skal give de nye kvindehold en alternativ vej ind i 1. division eller 2. division. Så det ikke længere kun kan ske gennem overbygningsaftaler mellem allerede eksisterende Kvinde-DM klubber, og professionelle Herreselskaber og deres moderklubber.

Høringsoplægget går på et Fast Track-system, hvor nye kvindehold kan komme direkte ind i enten 1. eller 2. division mod at opfylde et sæt skrappe krav.

Det vil betyde, såfremt høringsoplægget ender med at blive godkendt, at Herre-DM klubber, der ønsker at skabe et professionelt kvindehold, kan få lov til at starte i kvindernes 1. division eller 2. division i stedet for at starte nede i serierækkerne.

Ønsket er at give klubber, som vil investere i kvindeelitefodbold, en hurtigere vej ind i de bedste rækker. Det kan øge konkurrenceniveauet og forbedre professionalismen i dansk kvindefodbold. Det vil dog også medføre nogle krav til klubberne, som søger Fast Track-ordningen.

”Et Fast Track-system kan være med til at give dansk kvindefodbolds udvikling et bæredygtigt skub fremad, hvor etablerede herreklubber med et stort professionelt setup kan få en nemmere vej til de bedste rækker. Det vil samtidig også give os muligheden for at sætte nogle krav til f.eks. talentudviklingsmiljøerne og kontraktforhold og faciliteter i de gældende klubber, så vi sikrer, at det gavner fundamentet for udviklingen af dansk kvindefodbold,” siger Mette Bach Kjær, der er Kvindeeliteudvalgets formand.

Forslaget er nu i høring hos Kvindedivisionsforeningen, Herredivisionsforeningen og bredden og herigennem klubberne i de bedste danske turneringer, hvor de har mulighed for at give deres besyv til planen.

”Vi ser nu frem til at høre, hvad dansk fodbolds parter har at sige, og vi håber, at vi sammen kan finde den bedste måde til fortsat at udvikle dansk kvindeelitefodbold,” siger Mette Bach Kjær.

Når forslaget har været i høring i september måned, vil det i sidste ende være op til Kvindeeliteudvalget og DBU’s bestyrelse at godkende en eventuel endelig mulighed for Fast Track fra sommeren 2024.

Bilag - Procesplan for Fast Track

Bilag - Manual for Fast Track 1. division

Bilag - Manual for Fast Track 2. division