Højlund lynede igen og igen
Det hele startede ganske godt i søndagens udekamp mod Kasakhstan i Astana, vi kom godt for land, kombinerede ganske fint og havde generelt ganske godt styr på værterne.

Efter et kvarter havde Danmark den første gode mulighed, Damsgaard og Højlung kombinerede fint – og det endte med, at Mæhle kom til skud, men desværre for Hjulmands tropper, gik forsøget forbi Kasakhstans mål.

Der skulle dog ikke gå længe, før Danmark fik sendt bolden i mål, for i det 21. minut slog Simon Kjær en superflot lang aflevering frem i banen, og her løb Rasmus Højlund fra sin forsvarsmarkering – og lobbede frækt bolden over hjemmeholdets keeper, der var uden chance i situationen.

Der var dog VAR-check af scoringen, men efter et par minutter blev Højlunds scoring godkendt.

I et næste kvarter dar Danmark i kontrol med opgøret, om end Kasakhstan havde et par halve chancer, men helt farligt blev det aldrig – for både defensiven og Kasper Schmeichel var gang på gang på plads.

Efte 36 minutter blev den danske føring på fordoblet, og igen igen var det Rasmus Højlund der scorede. Efter lidt tæt spil i feltet mellem Wind, Højbjerg og Damsgaard fik Damsgaard afsluttet, hjemmeholdets keeper fik en fodparade på afslutningen, men bolden endte for fødderne af Rasmus Højlund, der uden besvær sendte bolden i rusen.

De sidste 10 minutter af første halvleg bød på fine muligheder til Danmark, både Wind og Mæhle var tæt på – og retfærdigvis skal det også siges, at hjemmeholdet havde et enkelt godt forsøg. Efter fire minutters tillægstid kunne de to hold dog gå til pause, og det med en fortjent 2-0-føring til Danmark.

Dansk skuffelse efter pausen
Værterne kom godt ud fra pauseteen, og de fik tidligt sendt et par gode indlæg i boksen – og om der var ændret taktik vides ikke, men de pressede hårdt på for at få reduceret. Vi stod dog imod, til at starte med, og Wind havde også en halvgod mulighed for at øge til 3-0, men hans hovedstød endte desværre i hænderne på hjemmeholdets keeper.

Efter lidt over en time chippede Wind bolden ind til Højlund, og han var tæt på endnu en scoring, men ærgerligt nok endte forsøget i sidenettet. I det 70, minut var det meget tæt på 1-2, men Schmeichel hev en stor redning ud af ærmet, og sikrede at der stadig stod 0-2 på måltavlen.

Men få minutter efter Schmeichels redning gik det galt, for værterne blev tildelt et straffespark – og det var umiddelbart ikke verdens største straffespark. Bolden ramte Wind så højt oppe på armen, at det lignede skulderen, men der blev stadig dømt straffe – og på det reducerede Baktiyor Zainutdinov til 1-2.

Reduceringen gav Kasakhstanblod på tanden, og de fortsatte deres presspil mod de danske spillere. Vi stod dog nogenlunde imod – og der blev kæmpet for at beholde alle tre point, men sådan skulle det desværre ikke gå.

Med blot fire minutter tilbage af den ordinære spilletid blev det 2-2. Og man forstår godt, hvis tilskuerne i Kasakhstan jublede, for 2-2-scoringen var en sand perle af et langskud fra mere end 25 meter afstand. Det var Askhat Tagybergen der sendte skuddet afsted, og det dykkede til sidst og efterlod Schmeichel chanceløs i målet.

Og netop som man troede, at det ikke kunne gå mere galt, blev det så 3-2 til hjemmeholdet. Et indlæg blev sendt indover, det sejlede over de danske spillere og ved bagerste stolpe headede Abat Aimbetov bolden i mål.

Det endte 3-2 til Kasakhstan, og dermed fik man endnu engang bekræftet, at 2-0 er den farligste føring.

Danmarks næste kvalifikationskampe frem mod EM 2024 er den 16. juni hjemme mod Nordirland og den 19. juni ude mod Slovenien.

Kasakhstan-Danmark 3-2 (0-2)
21’ 0-1 Rasmus Højlund
35’ 0-2 Rasmus Højlund
73’ 1-2 Baktiyor Zainutdinov (str.)
86’ 2-2 Askhat Tagybergen
89’ 3-2 Abat Aimbetov

Den danske startopstilling (4-3-3)
Kasper Schmeichel – Alexander Bah (65’ Jens Stryger Larsen), Simon Kjær, Victor Nelsson, Joakim Mæhle (83’ Rasmus Nissen Kristensen) – Pierre Emile Højbjerg, Christian Nørgaard, Mathias Jensen (65’ Philip Billing) – Jonas Wind (87’ Martin Braithwaite), Rasmus Højlund, Mikkel Damsgaard (65’ Mohamed Daramy).

Ikke benyttede spillere:
Mads Hermansen, Frederik Rønnow, Elias Jelert Kristensen, Mathias ’Zanka’ Jørgensen, Marcus Ingvartsen, Morten Hjulmand, Anders Dreyer.

Dommer:
Novak Simović (SRB)

Statistiske vinkler efter Kasakhstan vs Danmark

• Danmark spillede mod Kasakhstan sin EM-kvalifikationskamp nr. 125 siden den første mod Tjekkoslovakiet i september 1959 om kvalifikation til EM 1960.
  • Anfører Simon Kjær spillede sin fjerde landskamp på sin fødselsdag, og han blev med sine 34 år den ældste fødselar i en A-landskamp.
  • Danmark har fortsat ikke indledt en EM-kvalifikation med to sejre siden kvalifikationen til EM 1960 for 64 år siden.
  • Rasmus Højlund ville med blot en scoring mere have været den første spiller siden Bent Jensen i 1969 til at score hattrick i to landskampe i træk.