Højlunds første træffer gav Danmark føringen
Der var ikke mange graders varme i Parken torsdag aften, men der var til gengæld godt gang i de mange tilskuerne, både under det indledende lysshow, under nationalsangen og da kampen blev sat i gang af den tyske dommer Siebert.

Tidligt i kampen havde Danmark to relativt store chancer, først havde vi en rigtig flot kontra – men her gled Mathias Jensen desværre, da det var lige ved at blive farligt – og meget kort efter burde Braithwaite nok havde givet os føringen, da han efter en snedig hjørnesparkskombination helt fri kom til skud, men ak, forsøget gik snrt forbi den højre stolpe.

Finland prøvede at komme til chancer, men kom ikke rigtig frem til noget, og de få gange, hvor de truede det danske mål, der kom Schmeichel enten ud og snuppede bolden eller fik den bokset væk.

Efter 18 minutter måtte en skadet Andreas Christensen desværre lade sig udskifte med Victor Nelsson, og hvis Andreas Christensen var heldig, nåede han lige netop at se Danmark komme foran 1-0, inden han nåede ned i omklædningsrummet.

I det 21. minut strøg Alexander Bah nemlig til mållinjen, slog et helt perfekt indlæg ind i feltet, hvor en velplaceret Rasmus Højlund kom først på bolden og sendte den flot forbi den finske keeper Hradecky. Målet var Højlunds første træffer på A-landsholdet.

Efter scoringen gik der en del fart ud af kampen, og der skete ikke de helt vilde før 10 minutter senere, hvor Højbjerg serverede bolden for Højlund, men denne gang reddede Hradecky forsøget fra den unge dansker.

Frem mod pausen forsøgte vi tålmodigt at liste den finske defensiv op, men det ikke ikke helt – og faktisk var vi først for alvor tæt på i det 4. tillægsminut, og her var det endda en finne der var utroligt tæt på at lave selvmål. Heldigvis for gæsternes keeperen på plads, og vi måtte nøjes med et hjørne – og det førte ikke til noget, og det var så også sidste aktion i den 1. halvleg.

Hattrick af Højlund sikrer den danske sejr
De sidste 45 minutter startede med mere tålmodigt opspil, men stille og roligt begyndte de danske angreb at bølge frem mod det finske mål. Braithwaite kom til skud, men skød over, og Mathias Jensen forsøgte sig fra distancen, men sendte skuddet forbi mål.

Bedst som man sad og troede Danmark ville øge føringen slog Finland kontra, og de to tidligere Superligaspillere Pukke og Antman kombinerede sig igennem den danske forsvar i en kontra – og det var Oliver Antman der sendte bolden i mål til 1-1.

Efter den finske udligning kom der lidt mare fart over kampen, og Danmark var tæt på 2-1 da Først Højlund var tæt på og kort efter smækkede Mæhle bolden på overliggeren.

Finlands største chance, efter deres udlignende mål, var en afretning og et muligt dansk selvmål, men heldigvis gik bolden forbi Schmeichels mål.

De danske angreb blev farligere og farligere og med små ti minutter igen kom så forløsningen. Et hjørne blev forlænget og bagerst i feltet stod Jonas Wind, han headede på tværs og inde foran mål kastede Højlund sig frem og fik sendt bolden i mål til 2-1.

Indskiftede Mo Daramy havde også en fin chance, men han sendte forsøget over mål – men Daramy fik delvis revanche for skuddet over mål, for i kampens tillægstid slap han fri, trak til mållinjen og sendte bolden ind til Højlund, der kvitterede for afleveringen med et træk og et skud forbi Hradecky.

Dermed endte det med en dansk 3-1-sejr, og ikke overraskende blev Rasmus Hæøjlund kåret til kampens spiller, men alt andet havde også været mærkeligt på en aften, hvor han scorede sit første, andet og tredje mål for det danske A-landshold.

Danmarks næste kamp frem mod EM 2024 er på søndag, hvor de rødhvide er i aktion allerede klokken 15:00 dansk tid. Modstanderen er Kasakhstan og kampen spilles i Astana.

Danmark-Finland 3-1 (1-0)
21’ 1-0 Rasmus Højlund
53’ 1-1 Oliver Antman
82’ 2-1 Rasmus Højlund
90’ 3-1 Rasmus Højlund

35.851 tilskuere i Parken.

Den danske startopstilling (4-3-3)
Kasper Schmeichel – Alexander Bah, Simon Kjær, Andreas Christensen (18’ Victor Nelsson), Joakim Mæhle (65’ Jens Stryger Larsen) – Pierre Emile Højbjerg, Mathias Jensen (77’ Philip Billing), Christian Nørgaard – Martin Braithwaite (77’ Jonas Wind), Rasmus Højlund, Mikkel Damsgaard (65’ Mohamed Daramy).

Ikke benyttede spillere:
Mads Hermansen, Frederik Rønnow, Elias Jelert Kristensen, Marcus Ingvartsen, Morten Hjulmand, Rasmus Nissen Kristensen, Anders Dreyer.

Dommer:
Daniel Siebert (GER)

Statistiske vinkler efter Danmark vs Finland

• Danmark indledte sin 17. EM-kvalifikationsturnering og har fortsat fået point (seks sejre og seks uafgjorte) i hver af de 12 åbningskampe spillet siden kvalifikationen til EM 1980.
  • Sejren over Finland var Danmarks 25. sejr over Finland på dansk grund. Nu lyder statistikken på 25 sejre, fire uafgjorte og blot to nederlag på dansk grund.
  • Rasmus Højlund blev med sin første scoring for Danmark samtidig den senest fødte målscorer for Danmark (årgang 2003). Tredje danske målscorer født efter årsskiftet 1999/2000 efter Mikkel Damsgaard og Jesper Lindstrøm.
  • Rasmus Højlund scorede det første hattrick for en dansk landsholdsspiller siden Christian Eriksen i november 2017 scorede tre mål mod Irland.
  • Kasper Schmeichel spillede sin landskamp nr. 90 for Danmark som den 12. spiller og den tredje målmand efter Thomas Sørensen (101) og Peter Schmeichel (129).
  • Jens Stryger Larsen blev skiftet ind til sin landskamp nr. 50 knap syv år efter sin debut. Han blev med sine godt 32 år den ældste 50 kamps-jubilar siden Kasper Schmeichel.