I disse dage er det præcist et år siden, at Herre-VM blev afholdt i Qatar. Derfor har DBU-direktør Erik Brøgger Rasmussen besøgt Qatar sammen med repræsentanter fra det norske fodboldforbund.

Tirsdag blev det til møder med blandt andre repræsentanter fra de qatarske myndigheder, International Labour Organization (ILO) samt øvrige partnere. Ifølge Erik Brøgger Rasmussen er billedet i Qatar ét år efter VM meget blandet. Der er sket gode ting, men der er stadig mangler i forhold til fx arbejdstagerrettigheder. Derfor skal FIFA nu tage ansvar angående de kommende slutrunder, understreger DBU-direktøren.

”Vi afventer stadig FIFA’s rapport angående VM i Qatar. Vi mener, at FIFA skylder en del svar i forhold til arven fra VM, blandt andet i forhold til erstatninger til migrantarbejdere i Qatar. Nu har vi fokus på de fremtidige VM-slutrunder – både for mænd og kvinder – hvor FIFA har ansvar for at få sat rammerne, så alle VM-værter lever op til krav om bl.a. menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, pressefrihed mv. Det er ikke vores ansvar som enkeltstående fodboldforbund at sikre de rammer, men vi vil holde FIFA op på, at kravene bliver overholdt,” siger Erik Brøgger Rasmussen.

Derudover var det også et ønske at følge op på donationen givet fra dansk fodbold til den internationale fagforening for arbejdere i byggeindustrien (BWI) til fordel for migrantarbejderne i Qatar.

”Vi besluttede os for at tage til Qatar, fordi vi blandt andet ønskede at følge op på de penge, dansk fodbold har doneret til BWI. Vi er glade for at se, at de penge, vi har samlet til migrantarbejderne i Qatar, gør en forskel,” siger DBU’s administrerende direktør, Erik Brøgger Rasmussen.

Beløbet går ubeskåret til seminarer om arbejdstagerrettigheder heriblandt uddannelse i sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen samt at bidrage med juridisk rådgivning og bistand til migrantarbejdere. Donationen var baseret på antal scorede mål i dansk fodbold i november måned 2022.