Fodboldåret 2023 vil blive husket for Kvindelandsholdets første VM-deltagelse i 16 år, hvor holdet med to sejre i gruppespillet spillede sig videre til ottendedelsfinalen mod værtsnationen Australien.

Særligt tre landsholdsspillere skiller sig ud for deres præstationer i 2023. I hvert fald hvis man spørger de danske fodboldspillere. For ifølge dem har Amalie Vangsgaard, Kathrine Kühl og Stine Ballisager leveret på et ekstraordinært godt niveau. Og derfor er de tre landsholdsspillere nomineret til prisen som Årets Kvindelige Fodboldspiller 2023.

26-årige Amalie Vangsgaard er for første gang nomineret til prisen. Den hurtige angriber har især været forrygende på landsholdet, hvor hun har scoret mange vigtige mål. Til VM-slutrunden i Australien blev hun matchvinder i 1-0-sejren over Kina med sit flotte hovedstød i det 90. minut, og i efteråret har hun brilleret med fire mål i fire Nations League-kampe, hvor især hendes dominerede præstation mod Tyskland står skarpt i erindringen. På klubplan skiftede Vangsgaard i vinter fra Linköpings FC, hvor hun blev topscorer i sidste sæson, til den franske storklub PSG. Her har angriberen, indtil videre, nettet fire gange i 2023.

20-årige Kathrine Kühl har taget et international spring i dette år. I januar skiftede hun FC Nordsjælland ud med den engelske storklub Arsenal, der spiller med om mesterskabet i Europas stærkeste liga, Women’s Super League, hvor Kühl har leveret flere gode præstationer. På Kvindelandsholdet har den teknisk begavede midtbanespiller også taget store skridt. Her er Kühl med sit stærke overblik og fremragende boldkontrol blevet en fast del af det hold, som klarede sig flot ved VM-slutrunden, og som aktuelt topper sin Nations League-gruppe foran Tyskland, Wales og Island.

29-årige Stine Ballisager vandt prisen som Årets Kvindelige Fodboldspiller 2022 efter en fantastisk sæson på både klub- og landshold. Forsvarsspillerens 2023 har også været rigtig godt. For Danmark har hun med sin styrke og forudseenhed været guld værd for den stærke, rød-hvide defensiv, der har leveret hele syv clean sheets i år. I det første halve år af 2023 var hun som anfører for Vålerenga en af holdets bedste i kampen om det norske mesterskab, før hun i sommer drog på et amerikansk eventyr i Kansas City Current i verdens måske bedste liga, NWSL.

Det er spillerne, der først nominerer tre kandidater og siden vælger Årets Kvindelige Fodboldspiller 2023. Vinderen kåres lørdag den 6. januar 2024, når DR afholder gallashowet Sport 2023 i Herning.

Seneste vindere

2022: Stine Ballisager
2021: Signe Bruun
2020: Pernille Harder
2019: Pernille Harder
2018: Pernille Harder
2017: Pernille Harder
2016: Pernille Harder
2015: Pernille Harder
2014: Simone Boye
2013: Katrine S. Pedersen
2012: Pernille Harder