Carl 'Skomar' Hansen

Fra det øjeblik, han debuterede på landsholdet som 19-årig og scorede to gange i 3-0 sejren over Sverige den 2. juni 1918 i Idrætsparken, blev Carl ’Skoma’r’ Hansen, en lille og frygtløs forward i B 1903, en af de mest folkekære spillere i dansk fodbold.

I sin første kamp for Stævnet mod et udvalgt hold fra Stockholm optrådte han sammen med legendariske Sophus ’Krølben’ Nielsen – 10-målsskytten i 17-1 sejren over Frankrig ved De olympiske Lege i London i 1908 – og scorede fem gange. ”Jeg havde så megen respekt for Sophus, at jeg ikke turde gøre andet end hvad han sagde” forklarede Carl ’Skoma’r’ sine fem mål. ”Hver gang, jeg modtog bolden, tordnede han: Så falder skojet…”

Carl Hansen fik tilnavnet ’Skoma’r’ i skolen, fordi hans far var, som han udtrykte det, støvlebygger. Han optrådte i 0-0 kampen mod Sverige i Stockholm den 9. oktober 1921 for 7. og sidste gang på landsholdet. Der var ingen radiotransmission fra kampen, men københavnerne fik resultatet meget hurtigt. BT havde lovet sine læsere at ville sende et fly op over byen med et grønt blink for dansk sejr og et rødt blink for svensk sejr. Det endte med et fly med et 0 malet på undersiden af hver vinge.

I den følgende måned blev Carl Hansen som 23-årig professionel som den første dansker nogensinde. Han skrev kontrakt med Glasgow Rangers. Overgangssummen var 20 pund (omkring 400 kroner) eller som han selv sagde: 10 kilo. Han fik en sensationel debut. Rangers vandt 3-0, og han lavede alle tre mål. Desuden ramte han overliggeren med en helflugter, så bolden landede på den anden side af midtlinjen. Nu var han også skotsk folkehelt. De har aldrig glemt ’the Great Little Dane’ på Ibrox i Glasgow. I løbet af sine fire år i Skotland hjalp han Rangers til at vinde mesterskabet tre gange, selv om han brækkede såvel sit højre som sit venstre ben to gange. Når folk spurgte ham hvor ofte, han havde haft et benbrud, svarede han med et stort grin: ”Det står 2-2 mellem højre og venstre.”

Carl ’Skoma’r’ blev efter hjemkomsten til Danmark en succesrig træner i mange klubber og gjorde AB til dansk mester i 1937, B 93 i 1942 og KB i 1953, skønt hans bentøj var så medtaget, at han måtte følge spillernes løbetræning om vinteren på en damecykel. Under krigen – i 1943 – blev han arresteret for at have generet en tysker og indsat i fængslet i Neumünster i fire måneder; et ophold, der resulterede i bogen ’I tysk fængsel’ i 1946. Den blev fulgt op med ’Et liv i fodbold’ i 1954.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2014

Født 17. maj 1898 i København • Død 19. maj 1978
Klubber: Ydun • ØB • B 1903 • Rangers FC Glasgow
7 landskampe • 3 mål (1918-21)