Harald Nielsen

Det er interessant hvordan tilfældigheder bidrager til skæbnen. Oprindeligt var det ikke meningen, John Hansen skulle have været med til De olympiske Lege i London i 1948. DBU foretrak Helge Bronée fra ØB, der var et langt større talent, men knap så flittig og ofte udeblev fra træningen. Derfor fik ’Lange John’ fra Boldklubben Frem på Vesterbro chancen i 11. time, selv om han ikke havde været med i bruttotruppen og deltaget i fællestræningen.

Harald Nielsen var heller ikke førstevalg som centerforward på landsholdet året før legene i Rom i 1960. Men så blev Ole Madsen væk fra en udtagelseskamp, fordi han skulle giftes, og dernæst gav han udtryk for, at det var vigtigere for ham at passe sin vognmandsforretning end at deltage i de olympiske forberedelser.

John Hansen og Harald Nielsen fik også det til fælles, at de i en olympisk slutrunde spillede sig til en professionel kontrakt og forgyldt tilværelse i Italien, og at de lavede flere end ét mål i gennemsnit på landsholdet. John Hansen scorede 10 gange i 8 landskampe og Harald Nielsen 15 gange i 14 landskampe.

Harald Nielsen var kun 17 år, da han i 1959 blev den yngste debutant på landsholdet nogensinde – og scorede i 4-2 sejren over Norge i Oslo.

På mindre end ét år blev ’Bette Halle’ fra Frederikshavn til ’Guld-Harald’, da han lavede to fremragende mål mod de brasilianske verdensmestre i Idrætsparken den 10. maj 1960 og nåede at drikke en sodavand til banketten, før han hastede til natbåden til Aalborg for at møde som maskinlærling hos Alpha Diesel i Frederikshavn næste morgen. Han tog sig også lige tid til at proklamere: ”Vi vinder olympisk guld i Rom.” Det blev kun til sølv, men Harald blev dansk topscorer og året efter professionel i Italien, hvor han to sæsoner i træk blev topscorer i Serie A og hjalp Bologna FC til at vinde mesterskabet i 1964.

Harald Nielsen blev det første teenage-idol i Danmark – på samme måde som George Best, David Beckham, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Zlatan Ibrahimović blev det siden. Han spillede med i ”Far til Fire med fuld musik”, hvor han forelskede sig i Mie. Kærligheden rakte længere end til film-lærredet, eftersom de har været gift i flere end 50 år.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2010
Født 26. oktober 1942 i Frederikshavn
Klubber: Frederikshavn fI • Bologna FC • FC Internazionale Milano • SSC Napoli • UC Sampdoria
14 landskampe • 15 mål (1959-60)

Harald Nielsen blev optager i Fodboldens Hall of Fame i 2010

Se spillerstatistik for Harald Nielsen her
Se interview ifb.m. landsholdets 100 års jubilæum her

Haraldnielsen