Henning Enoksen

Henning Enoksen voksede op blandt morsingboerne i Sejerslev-Ejerslev-Jørsby inden han i kraft af sit talent for fodbold via Roslev IK og Nykøbing Mors IF kom til Vejle Boldklub i 1957 og straks etablerede sig på 1. divisionsholdet. Året efter hjalp han VB til at vinde det danske mesterskab og i både 1958 og 1959 desuden DBU’s landspokalfinale. I løbet af sine fire år i Nørreskoven scorede han 111 gange i 132 kampe.

Da den lærer-uddannede Henning Enoksen i sommeren 1962 blev ansat på Marselisborg Gymnasium, skiftede han til AGF, hvor han var med til at vinde DBU Pokalen i 1965 og i løbet af 5½ sæsoner lavede 83 mål i 115 kampe. Tre gange blev han topscorer i landets bedste række: i 1958 med 27 mål for Vejle Boldklub samt i 1962 og 1966 med henholdsvis 24 og 16 mål for AGF.

Henning Enoksen debuterede på A-landsholdet i 3-2 sejren over Curacao i Aarhus Idrætspark den 15. maj 1958. Han scorede to gange. Det ene var sejrsmålet på hovedstød i det 90. minut.

Det danske hold til den kamp blev udtaget ugen før – i påsken, som Henning Enoksen benyttede til at besøge sin familie på Mors. Dengang erfarede spillerne gennem Pressens Radioavis, om de skulle være med. Henning Enoksen mente ikke, der var grund til at afvente nyhederne, satte sig på sin scooter og kørte hjem til Vejle. Da han – iført styrthjelm og cottoncoat – nærmede sig sin bopæl, kom klubkammeraten Tommy Troelsen og Paul Svendsen, den navnkundige journalist på Vejle Amts Folkeblad, ham i møde og fortalte, at han skulle debutere på landsholdet.

Henning Enoksen præsterede 29 mål i 54 landskampe – fordelt på 16 i 29 kampe som VB’er og 13 i 25 kampe som AGF’er. Et af dem var i 2-0 sejren over Ungarn i den olympiske semifinale i Rom i 1960. Han er på 7. pladsen på listen over de mest scorende på det danske landshold.

I sin selvbiografi ’Nej til millionkontrakt’ i 1963 fortæller Henning Enoksen om de udenlandske klubbers interesse for ham, og hvorfor han afviste dem alle, deriblandt flere fra Italien. Han havde et godt job, og fodbold var og blev en hobby for ham.

Da han sluttede som aktiv, flyttede han til Tønder for at tiltræde et job som adjunkt på Tønder Statsseminarium. Men han mistede aldrig lysten til og glæden ved fodbold. Som spillende træner førte han Tønder SF op i Jyllands-serien og dernæst som træner op i Danmarks-serien. Samtidigt var han som DBU instruktør aktiv i DBU’s træner-og uddannelsesudvalg og stærkt medvirkende til en markant professionalisering af uddannelsesprogrammerne i 1970’erne og 1980’erne. Han udgav flere instruktionsbøger, eksempelvis ’Bogen om Fodbold’ i 1967.

Henning Enoksen planlagde i 1973 et sabbatår i Island, men endte med at blive taktisk rådgiver for det islandske landshold og derefter i nogle måneder cheftræner.

Efter 25 år i Tønder som adjunkt, lektor og studielektor fik Henning Enoksen til opgave at afvikle Tønder Statsseminarium samtidigt med, at han underviste på Haderslev Seminarium i nogle år, inden han gik på pension.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2017.

Født 26. september 1935 i Nykøbing Mors • Død 31. september 2016 i Grenaa

Klubber: Roslev IK • Nykøbing Mors IF • Vejle Boldklub • AGF

54 landskampe • 29 mål (1958-66)