Jens Peder Hansen

Esbjerg fB vandt i 1961 det første af sine fem danske mesterskaber. Men forinden havde klubben fostret flere store profiler; først fremmest Jens Peder Hansen, der tog kegler både på og udenfor banen.

Som 16-årig rykkede Jens Peder Hansen direkte fra juniorholdet op på divisionsholdet. Han var af natur højrebenet, og alligevel spillede han som regel på venstrekanten, hvor han med hurtige træk eller – som de sagde på vestkysten – hjemmelavede finter og driblinger rykkede ind mod midten og fyrede af med højrebenet; bevidst urent, så bolden både dykkede og skruede i bedste Cristian Ronaldo-stil. Jens Peder Hansen, der også mestrede hovedspillet, var en blanding Uwe Seeler, Ferenc Puskás og Stanley Matthews.

Jens Peder Hansen, den første spiller fra provinsen, der opnåede 25 landskampe, var med til at grundlægge EfB’s gyldne periode i 1960erne og nåede at spille flere kampe på førsteholdet sammen med sin søn Jørgen Peter.

Klubbens første mesterskab blev sikret den 26. november 1961 på sidste spilledag med en sejr på 2-1 i Køge. Med undtagelse af 34-årige Jens Peder Hansen var spillerne i alderen fra 18 til 24 år. Deres nervøsitet var forståelig, og den blev mere synlig, da Køge ret hurtigt kom foran 1-0. Men umiddelbart før pausen bananskruede Jens Peder direkte på hjørnespark bolden ind i nærmeste øverste målhjørne. Selvtilliden var tilbage, og EfB vandt 2-1.

Jens Peder Hansen, der lavede 150 mål i 465 kampe for EfB, var så populær, at en familie i København opkaldte deres papegøje efter ham. Kedelig var han aldrig. I en 1. divisionskamp mod AB i Esbjerg Idrætspark var hjemmeholdet så overlegen, at Jens Peder tillod sig at hoppe over hegnet, gå hen til pølsevognen og bestille to af de røde med ketchup og sennep.

Jens Peder Hansen spillede 8 af sine landskampe sammen med sin ven, mureren Erik Terkelsen. Før en af dem tog de nattoget fra Esbjerg til København og tilbragte formiddagen med at spille billard på et værtshus. Dengang i 1950erne var det almindeligt, at de danske spillere før en landskamp i Idrætsparken mødte en times tid før kick-off. Omkring middagstid rejste en af gæsterne sig og sagde til sine kammerater: "Vi må hellere komme afsted, så vi ikke kommer for sent" hvortil Jens Peder – netop som han skulle støde til ballen – tørt bemærkede: "Tag det roligt; de spiller ikke før vi kommer.”

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2016

Født 15. marts 1927 i Esbjerg • Død 16. november 1996

Klubber: Esbjerg fB

38 landskampe • 18 mål (1949-61)