John Hansen

Det er interessant hvordan tilfældigheder bidrager til skæbnen. Oprindeligt var det ikke meningen, John Hansen skulle have været med til De olympiske Lege i London i 1948. DBU foretrak Helge Bronée fra ØB, der var et større talent, men knap så flittig og ofte udeblev fra træningen.

Derfor fik ”Lange John” fra Boldklubben Frem chancen i 11. time, selv om han ikke havde været med i bruttotruppen og deltaget i fællestræningen. Det blev hans og dansk fodbolds lykke. Med sine fire mål i 5-3 sejren over Italien på Highbury den 5. august 1948 banede John Hansen vejen for en eksport af danske (og svenske) spillere til ”Støvlelandet”.

John Hansen nåede at spille kun 8 landskampe inden han i november 1948 indgik en toårig kontrakt med Juventus for et beløb, der omregnet til danske penge var 111.111 kroner og 11 øre.

I de seks år, John Hansen spillede for Juventus, vandt klubben mesterskabet to gange og opnåede 2. pladsen to gange, mens det blev til henholdsvis en 3. og 4. plads i de to øvrige sæsoner. ”Ansén”, som italienerne kaldte ham, kæmpede hver sæson med Gunnar Nordahl, den svenske skarpskytte i AC Milan, om topscorerprisen. Det lykkedes ham at vinde den én gang. I sine 187 kampe i Serie A lavede John Hansen 124 mål; svarende til 0,66 i gennemsnit per kamp; en bedrift, ingen i den zebrastribede før eller siden har præsteret.

John Hansen opnåede en fabelagtig succes og popularitet i Italien. Han var en fryd for øjet med sit formidable hovedspil, sit dræbende skud, sin særlige evne til at forudse en målchance og sin imponerende koldblodighed foran mål. Han var ikke alene alle målmands skræk. Også hans direkte modstander kunne blive så modløs ved tanken om at skulle spille overfor ham, at han simulerede en skade under opvarmningen for at undgå konfrontationen. Juventus accepterede modvilligt, at John Hansen sluttede sit italienske eventyr med én sæson i S.S. Lazio.

Tilbage i Danmark måtte John Hansen igennem den daværende obligatoriske karantæne på to år for hjemvendte professionelle. I den periode påtog han sig jobbet som træner i barndomsklubben Frem. Så han var i rimelig god fysisk form, da han gjorde comeback i Danmarksturneringen, hvor han blev en publikumsattraktion. Det blev til 43 kampe. Sammenlagt er han noteret for 113 mål i 114 kampe for Frem.

John Hansen, søn af landsholdsmålmanden Niels Hansen, var i 1969 holdleder for A-landsholdet. Da UK-chefen Erik Hansen og træneren Henry From ville udtage hans da 20-årige talentfulde søn Henning, nedlagde John Hansen veto. Han ville ikke risikere at blive beskyldt for nepotisme.

Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2016

Født 24. juli 1924 på Frederiksberg i København • Død 12. januar 1990

Klubber: Boldklubben Frem • Juventus • S.S. Lazio

8 landskampe • 10 mål (1948)